ΤΟΠΙΚΑ

Δεν κάνει πίσω η ΑΓΕΤ

δεν-κάνει-πίσω-η-αγετ-271786

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η ΑΓΕΤ. Επιμένει στις περικοπές. Ακαρπη και η νέα χθεσινή συνάντηση που είχαν τα σωματεία με τη Διοίκηση του Ομίλου για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν υποχώρησε από τις απαιτήσεις που είχε προβάλλει εξαρχής παρά παρουσίασε ορισμένα οικονομικά στοιχεία στα σωματεία από αυτά που είχαν ζητηθεί, επιμένοντας ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή σύμβαση.

Τα σωματεία του Ομίλου από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν στο διάλογο και εάν θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις απέναντι στο πλαίσιο των απαιτήσεων της εταιρείας ενώ οι οριστικές αποφάσεις για την υπογραφή ή όχι επιχειρησιακής σύμβασης θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείται η ΑΓΕΤ.

Η επόμενη συνάντηση έχει ζητηθεί από την εταιρεία στις 28 Μαρτίου ενώ όπως διαπιστώθηκε εκ μέρους των σωματείων η εταιρεία δείχνει μία πρωτοφανή σπουδή να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή σύμβαση μέχρι τέλος του μήνα.

Στη συζήτηση που έγινε και μετά από αίτημα των σωματείων η ΑΓΕΤ παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για τη μείωση δαπανών όσον αφορά τη λειτουργία της διοίκησης, τις εργολαβίες χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της για μείωση αποδοχών και επιδομάτων.

Η επίκληση της μειωμένης ζήτησης και της μειωμένης παραγωγής επαναλήφθηκε εκ μέρους των εκπροσώπων της διοίκησης όπως επίσης και η ανάγκη να συνεχιστεί η αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Εκ μέρους των σωματείων έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για τη μείωση των τριετιών και τον υπολογισμό τους με βάση τις πωλήσεις της εταιρίας και εάν επιτευχθεί ο στόχος των 2,5 εκ. τόνων στην εγχώρια αγορά, ούτε να υπολογίζονται τα επιδόματα γάμου, ανθυγιεινής εργασίας και διαχειριστικών λαθών επί του βασικού μισθού και ημερομισθίου.

Η εταιρεία απαιτεί επίσης να γίνει τροποποίηση των όρων αμοιβής για την εργασία τις νύχτες, Κυριακές και αργίες, για όσους εργαζόμενους δεν απασχολούνται σε πρόγραμμα εναλλασσόμενης βάρδιας, αλλά αμείβονται βάσει αυτού και επίσης για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς μακράς ασθένειας καθώς επίσης ζητά αναστολή καταβολής των έκτακτων επιδομάτων μέχρι 31/12/2013, καταβολής επιδόματος ισολογισμού, οικονομική ενίσχυση κανονικής αδείας και οικονομική ενίσχυση προς τα Σωματεία εργαζομένων και τέλος επανεξέταση όλων των διατακτικών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και ων σχολικών επιδομάτων.

Τα σωματεία χθες σε μία κίνηση καλής θέλησης και προκειμένου να μην «χρεωθούν» κανένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αντιπρότειναν την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων χωρίς όμως αυτή η πρόταση να βρει αποδέκτες αφού το κυρίαρχο για την εταιρεία είναι οι περικοπές σε επιδόματα και στις αμοιβές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου