ΤΟΠΙΚΑ

“Οικείες ιστορίες” για τους μαθητές

οικείες-ιστορίες-για-τους-μαθητές-851206

Σειρά δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Το θέμα του εορτασμού που έχει επιλεγεί για τη διετία 2007 – 2008 αφορά στην κατοικία και ο γενικός τίτλος που θα καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: «Οικείες Ιστορίες». Στο πλαίσιο αυτό, η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει το θέμα «Η ελληνιστική οικία στην ανατολική Θεσσαλία», με παράλληλες δράσεις που θα περιλαμβάνουν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών. Το πρωί της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, που έχει ορισθεί ως ημέρα συμμετοχής οργανωμένων σχολικών μονάδων στις εκδηλώσεις, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα παρουσιαστεί το θέμα: «Η ελληνιστική οικία στην ανατολική Θεσσαλία».
Οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δημητριάδας και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με τις οικίες ελληνιστικής εποχής, με έμφαση σε ευρήματα από την αρχαία Δημητριάδα, τις αρχαίες Φερές και την αρχαία Άλο, για μαθητές 9 έως 12 ετών.
Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να γίνει γνωστή η ύπαρξη και λειτουργία της οικίας στα ελληνιστικά χρόνια στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας και να συνδεθεί με αντίστοιχα θέματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν ανασκαφεί ιδιωτικές οικίες της αρχαιότητας. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια παραλληλισμού των λειτουργιών των αρχαίων οικιών με εκείνες των σημερινών σπιτιών. Το σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη.
Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου εορτασμού εστιάζεται κατά βάση στην αναζωογόνηση των μνημείων, την εξοικείωση των κατοίκων με τα μνημεία της περιοχής, την ένταξη των μνημείων στην κοινωνική ζωή του τόπου, την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και την κινητοποίηση και συνεργασία φορέων και ατόμων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Βασικές αρχές των εκδηλώσεων είναι: η ανάδειξη της σχέσης του ανθρώπου με το καθημερινό του περιβάλλον, ώστε τα μνημεία να μην αντιμετωπίζονται απομονωμένα από αυτό και η έμφαση στη συμμετοχή των νέων, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον μόνο σαν κοινό, αλλά και ως συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου