ΤΟΠΙΚΑ

7 άτομα κάθε μέρα στο Νοσοκομείο λόγω αερορύπανσης!

7-άτομα-κάθε-μέρα-στο-νοσοκομείο-λόγω-α-851206

Στην εξαετία από το 2002 έως το 2007 στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύτηκαν με ασθένειες, οι οποίες συσχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, 14.841 ενήλικες και 2.367 παιδιά.
Η μελέτη που εκπονεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από ανάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη συσχέτιση των ρύπων με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα καρδιοαναπνευστικών παθήσεων, εκπέμπει «σήμα κινδύνου».
Οι ερευνητές, οι οποίοι συνεχίζουν να αναλύουν το πλήθος των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει, επιβεβαιώνουν ότι προηγούμενες μελέτες –μία ακόμη στην Ελλάδα και εκατοντάδες στον υπόλοιπο κόσμο- έχουν αναδείξει την επιβαρυντική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο φορτίο νοσηρότητας παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν χθες στη Νομαρχία Μαγνησίας από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνη και τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια.
Θετική συσχέτιση, στατιστικά σημαντική, διαπιστώνεται από τα πρώτα ευρήματα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 με το σύνολο των εισαγωγών στο Νοσοκομείο και του αριθμού των νοσηλειών για λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε ενήλικες.
Η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε ένα ακόμη ανησυχητικό συμπέρασμα. Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σχετίζονται θετικά με το σύνολο των εισαγωγών και τον αριθμό των νοσηλειών για οξέα στεφανιαία επεισόδια (εμφράγματα), υπάρχει δε αρνητική συσχέτιση της θερμοκρασίας για τις παροξύνσεις άσθματος στα παιδιά.
Συγκεκριμένα, ανοδική πορεία εμφανίζουν τα περιστατικά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ενώ σταδιακή αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων παρατηρείται στα παιδιά. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συσχετίστηκε με τις περισσότερες εισαγωγές στα καρδιολογικά νοσήματα. Τα οξείδια του αζώτου συσχετίζονται με τις παροξύνσεις άσματος.
«Μετά τη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου γνωρίζουμε πλέον ποιοι και πόσο ρυπαίνουν. Με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στη δημόσια υγεία. Δεν θέλουμε με αυτές τις παρεμβάσεις μας να τρομοκρατήσουμε, αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, ώστε όλοι μαζί να κινηθούμε για τον περιορισμό του φαινομένου», υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας.
Σε αστικές περιοχές ιδιαίτερα παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10 και PM2,5), μονοξειδίου του άνθρακα (CO), διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίων του αζώτου (NO, NO2, NOx) και όζοντος (Ο3).
Παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει την επιβαρυντική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο φορτίο νοσηρότητας παθήσεων του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η συχνότητα νοσηλείας εξαιτίας παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος και η θνησιμότητα των νοσημάτων αυτών σε παιδιά και ενήλικες αποδεικνύεται ότι σχετίζεται με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.
Η μελέτη, όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αναφέρεται σε μια σειρά επιδράσεων στην υγεία: υποκλινικές (ελαφρές) επιδράσεις, μειωμένη αναπνευστική ικανότητας, συμπτώματα, χρήση φαρμάκων, περιορισμός δραστηριότητας, επισκέψεις σε γιατρούς προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία, εισαγωγές σε νοσοκομεία και πρώιμη θνησιμότητα.
Για τις συγκεντρώσεις των εναέριων ρύπων, της υγρασίας και της θερμοκρασίας χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις και των τριών Σταθμών στο Βόλο (Νομαρχίας, ΔΕΥΑΜΒ και Πανεπιστημίου) την επταετία 2001-2007.
Έναν δεύτερο ογκώδη φάκελο αποτελούν στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ πλήθος στοιχείων επεξεργάζονται οι ερευνητές από τα αρχεία ληξιαρχικών πράξεων θανάτου του δήμου Βόλου.
Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η ολοκλήρωση της στατιστικής ανάλυσης αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια κινούνται πάνω από τα όρια, τα οποία διαρκώς μειώνονται από την Ε.Ε., ενώ πρόβλημα εμφανίζεται στα οξείδια του αζώτου, οι συγκεντρώσεις των οποίων παρουσίασαν πτωτική πορεία μετά το 2002 και αυξήθηκαν σημαντικά από το 2007.

Νοσηλείες
Τα στοιχεία από το Νοσοκομείο Βόλου από το 2002 έως και το 2007 σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, δείχνουν ότι νοσηλεύτηκαν 524 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, 43 με άσθμα, 1.923 με λοίμωξη, 3.902 ασθενείς με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, 733 με Οξύ Πνευμονικό Οίδημα, 597 με καρκίνο του πνεύμονα, 393 με άλλο πνευμονικό πρόβλημα, 4.519 με άλλο καρδιαγγειακό νόσημα και 2.207 με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ανά έτος τα περιστατικά εμφανίζουν μείωση. Το 2002 οι νοσηλείες αυτής της κατηγορίας των παθήσεων ήταν 3.260, ενώ το 2007 μειώθηκαν στις 1.524.
Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των νοσηλειών παιδιών την ίδια εξαετία: 330 περιστατικά άσθματος, 1.981 λοίμωξης και 56 με άλλο καρδιολογικό νόσημα.
Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο και θα δώσουν στατιστικά στοιχεία, συγκεκριμένα επίπεδα ρύπων πάνω από τα οποία αυξάνονται νοσηλείες, τον χρόνο που μεσολαβεί μετά την αύξηση των τιμών των ρύπων μέχρι ο ασθενής να επισκεφθεί το Νοσοκομείο, τη συσχέτιση ρύπων και θνησιμότητας.
Η παρουσίασή τους θα γίνει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος το 2009, ενώ θα συγγραφεί επιστημονικό άρθρο που θα αποσταλεί για δημοσίευση σε έγκυρο διεθνές περιοδικό.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που επιτέλους μια πλήρης και εμπεριστατωμένη μελέτη ολοκληρώνεται σύντομα από ειδικούς και καταξιωμένους επιστήμονες, με σκοπό να διαπιστωθεί η επίπτωση της αέριας ρύπανσης στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος», τόνισε ο κ. Παπατόλιας.
Η σημερινή νομαρχιακή αρχή, όπως είπε, δεν δίστασε αρκετές φορές να αναδείξει σημαντικές πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με πρωτεύον κριτήριο την υγεία των πολιτών και να συγκρουστεί με όσους την προκαλούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου