ΤΟΠΙΚΑ

«Στο δρόμο της απομόνωσης» η Ρωσία

στο-δρόμο-της-απομόνωσης-η-ρωσία-851206

Ανεβάζει τους τόνους η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε ομιλία της για την κρίση στον Καύκασο. «Οι πολιτικές της Ρωσίας την οδηγούν στην απομόνωση και εκτός πραγματικότητας» δήλωσε η Κ. Ράις.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία ως «κρίσιμη στιγμή για τη Ρωσία και τον κόσμο».
Η Κ. Ράις άσκησε κριτική στην Ρωσία, λέγοντας ότι oι ενέργειές της «ανταποκρίνονται σε μία επιδείνωση της συμπεριφοράς της εδώ και μερικά χρόνια» με αποτέλεσμα η Μόσχα να έχει γίνει «όλο και περισσότερο αυταρχική στο εσωτερικό και επιθετική στο εξωτερικό».
Ανέφερε επίσης ότι μετά την εισβολή στη Γεωργία, η Ρωσία απολαμβάνει έναν διεθνή αποκλεισμό και ότι η θέση της στη διεθνή κοινότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από εποχής Ψυχρού Πολέμου.
Αναφέρθηκε με σαρκασμό στις συμμαχίες της Μόσχας με τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν ξεπεράσει την παρακμή τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Η υποψηφιότητα της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση. Η ένταξή της στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση» καταλήγει.
Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την αποστολή 80 επιπλέον διεθνών παρατηρητών στη Γεωργία διακόπτονται.
«Δεν βλέπουμε το λόγο να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ Αντι Τούρουνεν, προσθέτοντας ότι ο τομέας των ευθυνών των παρατηρητών είναι το βασικό σημείο που προκαλεί διαφωνίες.
Πυραυλικές δοκιμές
Λίγο πριν η Κ. Ράις στρέψει τα βέλη της προς τη Μόσχα, η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου «Boulava» με πολλαπλές κεφαλές.
Σύμφωνα με τη Μόσχα ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να διαπεράσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. «Η εκτόξευση και η πτήση του πυραύλου έγιναν κανονικά» δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, προσθέτοντας ότι οι κεφαλές του πυραύλου που εκτοξεύτηκε από ρωσικό υποβρύχιο πέτυχαν τους στόχους τους στο πολύγωνο της Κούρα, στην χερσόνησο της Καμτσάτκα στις 18:05 ώρα Ελλάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου