ΤΟΠΙΚΑ

Υπόσχονται άμεσα μέτρα για τις ΗΠΑ

υπόσχονται-άμεσα-μέτρα-για-τις-ηπα-851206

Με διαφημίσεις για την οικονομία σφυροκοπούν οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τους Αμερικανούς πολίτες. Ο Μπ. Ομπάμα υπόσχεται διακομματική ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που ο Τζον ΜακΚέιν επαναλαμβάνει ότι θα αναμορφώσει τη Γουόλ Στριτ.
Λίγο μετά το «σωσίβιο» 85 δισ. δολαρίων που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στην ασφαλιστική εταιρεία AIG και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους και να κερδίσουν τις πολύτιμες ψήφους τους.
Ακόμα και πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers που προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές, δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το πρώτο ζήτημα που απασχολούσε τους Αμερικανούς πολίτες ήταν η οικονομία.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων απολάμβανε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις μετά την επιλογή της Σάρα Πέιλιν ως υποψήφιας αντιπροέδρου, είδε τα ποσοστά του να πέφτουν μετά την κρίση της Δευτέρας.
«Αρκετά» έλεγε το μήνυμα του Τζον ΜακΚέιν. «Θα αντιμετωπίσω αυτή την οικονομική κρίση άμεσα. Θα αναμορφώσω τη Γουόλ Στριτ. Νέους κανόνες για δικαιοσύνη και αλήθεια. Δεν θα ανεχτώ ένα σύστημα που βάζει εσάς και την οικογένειά σας σε κίνδυνο. Οι οικονομίες σας, οι δουλειές σας, θα είναι ασφαλείς» ανέφερε.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών από την πλευρά του χρησιμοποίησε δύο ολόκληρα λεπτά για να μεταδώσει το μήνυμά του. «600.000 Αμερικάνοι έχουν χάσει τις δουλειές τους από τον Ιανουάριο» ανέφερε ανάμεσα στα άλλα το μήνυμα του Μπ. Ομπάμα. «Η αλήθεια είναι ότι ενώ εσείς τηρείτε τις (οικονομικές) σας υποχρεώσεις, η Ουάσινγκτον δεν κάνει το ίδιο. Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε αλλαγή. Πραγματική αλλαγή» προσθέτει.
Μπροστά ο Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με δύο εκατοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Τζον ΜακΚέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby για το πρακτορείο Reuters.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται του ΜακΚέιν μεταξύ με 47% έναντι 45% με το περιθώριο στατιστικού λάθους να κυμαίνεται στο συν-πλην 3,1%.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ της περασμένης Πέμπτης και του Σαββάτου -πριν δηλαδή τη χρεοκοπία της Lehman Brothers-, ακολουθεί ένα πυρετώδη μήνα στην κούρσα για τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, μέσα στον οποίο και οι δύο υποψήφιοι επέλεξαν τους αντιπροέδρους τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου