ΤΟΠΙΚΑ

Χώρα φορολογικής κόλασης

χώρα-φορολογικής-κόλασης-284782

Τα τελευταία χρόνια το ακίνητο επιβαρύνθηκε με 40 διαφορετικούς νόμους, τονίστηκε σε σεμινάριο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

Η ευθύνη για τη μη κατάρτιση συμβολαίων αγοραπωλησίας ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία, η οποία εδώ και τρεις μήνες και παρόλο που κατάλαβε το αδιέξοδο και το ανεδαφικό των διατάξεων, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την αναθέρμανση της κτηματαγοράς, που αποτελούσε κάποτε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια της απραξίας αυτής να απωλεσθούν άμεσοι και έμμεσοι φόροι, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία.

Αυτή ήταν η απάντηση των συμβολαιογράφων σχετικά με τα όσα ακούγονται τελευταία γύρω από την αποχή τους από την κατάρτιση συμβολαίων αγοραπωλησίας. Απάντηση, η οποία δόθηκε από το βήμα του σεμιναρίου -με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή- Συμβολαιογράφων, Υποθηκοφυλάκων και Φοροτεχνικών, το οποίο διοργάνωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας για την παρουσίαση, ερμηνεία και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», με εισηγήτρια την προϊσταμένη του τμήματος Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών Αννα Αδάμ-Κόλλια.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, την οποία συντόνισε, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας τόνισε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι υπεύθυνοι για τη μη κατάρτιση συμβολαίων. «Αντίθετα -είπε- με την αποχή μας προστατεύουμε τις συναλλαγές και τους συναλλασσόμενους από το χάος και την αβεβαιότητα των διατάξεων για τη φορολογία της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα σημείωσε ακόμα μια επιτυχία: σε αντίθεση με τις χώρες φορολογικούς παραδείσους έχει καταντήσει χώρα φορολογικής κόλασης. Με νόμους που μας τους επιβάλλονται, νόμους προχειρογραμμένους, δυσερμήνευτους και εν τέλει μη επιδεχόμενους εφαρμογής. Νόμους που ψηφίζονται και τροποποιούνται πολλές φορές στη συνέχεια, διότι έτσι επιβάλλει η επικαιρότητα της συγκεκριμένης ημέρας. Νόμους που όχι μόνο δε συμβάλουν στη λεγόμενη ανάπτυξη, αλλά απωθούν οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον, νόμους που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει το ακίνητο με 40 διαφορετικούς φόρους».

Ο κ. Κόνσουλας μετέφερε τη δυσαρέσκεια του κλάδου, καθώς καμία ερμηνευτική εγκύκλιος δεν εκδόθηκε και καμία έγγραφη απάντηση δεν λάβανε σε ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο ίδιος μίλησε για προκλητική νομοθετική παράνοια και παραπέμποντας στο τελευταίο σχέδιο νόμου, υπογράμμισε ότι οι σχετικές διατάξεις που αφορούσαν την υποχρέωση και την ευθύνη του συμβολαιογράφου για την μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των συμβαλλομένων (έντυπο Ε-9), και ευτυχώς αποσύρθηκαν, γράφτηκαν την τελευταία στιγμή και ο συντάκτης τους δεν ήταν σίγουρος αν θα έπρεπε να ενσωματωθούν, θέτοντας πολλά ερωτηματικά στο τέλος κάθε σχετικής παραγράφου.

Ημίμετρα και προχειρότητες

«Κι εκεί που ξαφνικά δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόστιμο για όλους όσους τόσα χρόνια συνέτασσαν λανθασμένες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, λάθη που καλούμεθα σήμερα εμείς να επιλύσουμε με το νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, ξαφνικά προέκυψε υποχρέωση υποβολής και ευθύνη του συμβολαιογράφου για την περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Όσα τόσα χρόνια ήταν ανίκανο το κράτος να πράξει, θέλησε να επιβάλει να τα κάνει ο συμβολαιογράφος με τη επίκληση προστίμων και τόκων. Βεβαίως και θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Πολιτεία, όχι όμως με ημίμετρα, με προχειρότητες και με εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Κόνσουλας.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου