ΤΟΠΙΚΑ

Η συνέντευξη Παπανδρέου

η-συνέντευξη-παπανδρέου-851206

Εκείνο που ξεχώρισε από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πολλές φορές την δεδηλωμένη πρόθεσή του να συνδεθεί με εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Αγρότες, άνεργοι και μικρομεσαίοι, ήταν ο πυρήνας που στόχευσε με τις απαντήσεις του. Η αναδιανομή του εθνικού πλούτου υπέρ των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων ήταν το ζήτημα στο οποίο στόχευσε με τις απαντήσεις του. Κάτι που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει σταδιακή μετατόπιση του οικονομικού πλούτου, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Γενικά η οικονομία ήταν ο τομέας της κυβερνητικής πολιτικής στον οποίο αναλώθηκε ένα μεγάλο των ερωτήσεων και των απαντήσεων στην προχθεσινή συνέντευξη. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Στην οικονομική πολιτική οι κυβερνητικές επιδόσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Και όσο και αν η κρίση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αυτή, είναι εισαγόμενη, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει να κάνει για να μην διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός. Τα μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά και ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Σε καμία περίπτωση ωστόσο οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες ότι θα είναι τέτοιες που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες μη προνομιούχους. Την ίδια στιγμή διαβάζουμε ότι η Ισπανία δίνει 30 δισ. ευρώ για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και για την έξοδο από την οικονομική ύφεση, ενώ και ακόμη και ο κεντροδεξιός Σαρκοζί δίνει 20 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων του, αφού πριν την ανάδειξη του στην θέση του πρόεδρου είχε υποσχεθεί μείωση των φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες. Εδώ στην Ελλάδα τίποτα. Και αυτό γιατί τα αποθεματικά δεν υπάρχουν. Εξανεμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών του κράτους, αλλά και από τις χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια από τη γαλάζια διακυβέρνηση μέσω των διάφορων ευέλικτων μορφών εργασίας (προγράμματα STAGE), τα οποία μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα τα καταργήσει.
Εν κατακλείδι στην προχθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν μη τι άλλο ήταν ειλικρινής και τίμιος όσον αφορά στις προθέσεις του. Όσον αφορά στον πυρήνα και το βασικό περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του ήταν επίσης σαφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση των επιμέρους προτάσεων, που θα ξεδιαλύνουν το όποιο θολό τοπίο υπάρχει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου