ΤΟΠΙΚΑ

Σέντρα… στη «γιορτή»

σέντρα-στη-γιορτή-851206

Το θέαμα αρχίζει… To Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2008/2009 βρίσκεται στη σέντρα και οι 16 ομάδες των τεσσάρων πρώτων ομίλων ρίχνονται σήμερα στη μεγάλη μάχη (21:45). Η Ανόρθωση θα δώσει το ιστορικό, παρθενικό της παιχνίδι στα «σαλόνια», αφού αντιμετωπίζει τη Βέρντερ στη Βρέμη, ενώ από τα υπόλοιπα παιχνίδια, αυτό ανάμεσα στην Αϊντχόβεν και την Ατλέτικο «μυρίζει» ντέρμπι, την ώρα που στα υπόλοιπα παιχνίδια υπάρχουν «φαβορί» και «αουτσάιντερ».
Στο έτερο παιχνίδι του β ομίλου του Παναθηναϊκού (το ΠΑΟ-Ιντερ στη σελ. 22) η Ανόρθωση θα κάνει την μεγάλη πρεμιέρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού θα «κουνήσει το σεντόνι» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο «Βέζερ» έχει δύσκολη αποστολή απέναντι στη Βέρντερ. Οι Κύπριοι θα αγωνιστούν στη Γερμανία χωρίς τον τραυματία Γιάννη Σκοπελίτη, την ώρα που η Βέρντερ περιμένει με «άγριες διαθέσεις» για το πρώτο «τρίποντο» στον όμιλο.

Στον Α’ όμιλο η Τσέλσι του Λουίς Φελίπε Σκολάρι θέλει να τελειώσει ό,τι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει πέρυσι, όταν η πορεία της σταμάτησε στον τελικό, όμως στο τέλος οι «μπλε» δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Οι φιλοδοξίες των λονδρέζων δεν έχουν αλλάξει και σταματούν μόνο στο τρόπαιο. Πρώτος αντίπαλος στους ομίλους, η Μπορντό του Λοράν Μπλαν, η οποία πηγαίνει για την έκπληξη στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Η Ρόμα μία από τις ομάδες με σταθερά καλή πορεία την τελευταία διετία στο Τσάμπιονς Λιγκ, θέλει να δώσει «συνέχεια» στις καλές εμφανίσεις στο θεσμό. Η Ρόμα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της πρεμιέρας μία από τις «σταχτοπούτες» της διοργάνωσης, την πρωταθλήτρια Ρουμανίας, Κλουζ που θέλει να κάνει το «μπαμ» στην πρεμιέρα.

Στον Γ’ όμιλο η Βασιλεία επιστρέφει έπειτα από έξι χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ και αντιμετωπίσει τη Σαχτάρ που τείνει να γίνει «μόνιμη» στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Οι πρωταθλητές Ελβετίας θέλουν να επιστρέψουν με το «δεξί» στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι Ουκρανοί για άλλη μια σεζόν ξεκινούν με φιλοδοξίες και ευελπιστούν σε πρόκριση στους «16».
Το μεγάλο φαβορί του ομίλου, αλλά και μία από τις ομάδες που διεκδικούν την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Μπαρτσελόνα, που φιλοξενεί στο «Καμπ Νου» την Σπόρτινγκ. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θέλει τη νίκη όχι μόνο για να μπει με το «δεξί» στους ομίλους, αλλά και για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το κακό ξεκίνημα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στην αντίπερα όχθη, η Σπόρτινγκ ελπίζει να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλό στον όμιλο και την προνομιούχο δεύτερη θέση και θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία ένα καλό αποτέλεσμα στη Βαρκελώνη.
Η Σπόρτινγκ δεν έχει νικήσει ποτέ επί ισπανικού εδάφους.

Στον Δ’ όμιλο η πρωταθλήτρια Ολλανδίας Άιντχοβεν αντιμετωπίζει στο «Φίλιπς» την Ατλέτικο, που επανεμφανίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 1996. Ο στόχος και των δύο αντιπάλων είναι η πρόκριση στους «16» και η πρεμιέρα αποτελεί το καλύτερο «εφαλτήριο» για πρόκριση, τόσο για την «PSV», όσο και για την ομάδα του Γιούρκα Σεϊταρίδη.
Για πρώτη φορά Αϊντχόβεν και Ατλέτικο τίθενται αντιμέτωπες, με την ολλανδική ομάδα να μετράει 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και μία ήττα όταν υποδέχεται ομάδα της Ισπανίας. Η Ατλέτικο στην Ολλανδία σε τέσσερις επισκέψεις δεν έχει ηττηθεί μόνο τη σεζόν 1996/1997 στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στον Άγιαξ.
Παλιές γνώριμες από την περσινή τους κόντρα στη φάση των ομίλων, Μαρσέιγ και Λίβερπουλ συναντιούνται ξανά, σήμερα με τις μνήμες να είναι σαφέστατα νωπές από την περσινή μονομαχία. Οι «ρεντς» έχουν την καλύτερη δυνατή ψυχολογία από το καλό ξεκίνημα στην Πρέμιερσιπ και τη νίκη στο ντέρμπι επί της Μάντσεστερ, την ώρα που η Μαρσέιγ για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια έχει κάνει ικανοποιητικό ξεκίνημα στο Σαμπιονά. Η συμμετοχή των Τζέραρντ και Τόρες παραμένει αμφίβολη, με τον Ράφα Μπενίτεθ να προβληματίζεται για την ενδεχόμενη απουσία τους.
Πέρυσι και οι δύο αντίπαλοι είχαν πανηγυρίσει νίκη στην έδρα των αντιπάλων τους. Η Μαρσέιγ είχε νικήσει με 1-0 στο «Άνφιλντ» και η Λίβερπουλ με το επιβλητικό 4-0 στο «Βελοντρόμ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου