ΤΟΠΙΚΑ

Κατέβασε τα ρολά η Lehman Brothers

κατέβασε-τα-ρολά-η-lehman-brothers-851206

Σοκ έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι η πτώχευση της 4ης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, Lehman Brothers, μετά από τη συσσώρευση ζημιών πολλών δισ. δολαρίων εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος τραπεζικός οργανισμός οδεύει στη χρεοκοπία θεωρείται ότι απειλεί με χειρότερες επιπτώσεις το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εξάλλου, ενίσχυση της θέσης της ως της μεγαλύτερης αμερικανικής καταναλωτικής τράπεζας επιτυγχάνει η Bank of America μετά τη συμφωνία της για την απόκτηση της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch, έναντι του ποσού των 50 δισ. δολαρίων. Με την εξαγορά εκτιμάται ότι η Merrill θα διαφύγει του κινδύνου από την παγκόσμια πιστωτική κρίση που την έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής με ζημίες σχεδόν 19 δισ. δολαρίων, κυρίως από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.
Αμερικανός αναλυτής εκτιμά χαρακτηριστικά ότι η μορφή του χρηματοοικονομικού συστήματος μεταβάλλεται άρδην, και ο κόσμος οδεύει προς μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Η αίτηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου Lehman Brothers Holdings Inc να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης προκλήθηκε μετά την προσπάθειά του να χρηματοδοτήσει ιδιαίτερα πολλές ριψοκίνδυνες χορηγήσεις (περιορισμένης εξασφάλισης) με πολύ μικρό κεφάλαιο.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Lehman Brothers μετατρέπεται στην πιο επιφανή απώλεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Βάσει των περιουσιακών της στοιχείων κατά τη στιγμή της αίτησης, η Lehman Brothers ξεπερνά τη WorldCom και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Lehman Brothers διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους 639 δισ. δολαρίων, και ενώ η WorldCom διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο 107 δισ. δολαρίων, όταν αιτήθηκε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης το 2002.
Η Lehman Brothers, κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, είναι από τις μεγαλύτερες που καταρρέει από το 1990, όταν η Drexel Burnham Lambert είχε ζητήσει να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης. Η προοπτική για πολλούς από τους 26.000 εργαζόμενους της Lehman Brothers είναι πιθανότατα ρευστή, καθώς οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν αναμένονται να είναι πολλές, έστω και αν σημαντικά τμήματα της επιχείρησης πουληθούν.

Στα 95 δολάρια το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας του “κυκλώνα” που πλήττει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε χθες, το μεσημέρι πτώση 7 δολαρίων και εμπορευόταν στα 94,18 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήρια

Με ισχυρές πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν οι χθεσινές συνεδριάσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αντιμετωπίζουν κύμα ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Wall Street. Η κατάσταση που επικρατεί στη Wall Street είναι καθοριστική για τα χρηματιστήρια διεθνώς, και ήδη μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στις ασιατικές αγορές.
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες -3,78%., στις 2.993 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE κατέγραψε απώλειες 3,16%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 3,66%. Μεγάλη πτώση και στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη DAX να χάνει 2,88%.
Σημαντική η πτώση και στις ΗΠΑ, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει πτώση 1,83%, και τον Nasdaq να χάνει 1,02%.
Στην περιοχή της Ασίας, πτώση κατά 1,8% κατέγραψε ο βασικός μετοχικός δείκτης της Αυστραλίας, ενώ στη Σιγκαπούρη ο δείκτης STΙ παρουσιάζει κάμψη 2,3%. Στην Ταϊβάν, η πτώση αγγίζει το 4% και στην Ινδία το 5%.
Οι αναλυτές αναμένουν σημαντικές απώλειες σήμερα, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου