ΤΟΠΙΚΑ

Ο μισός Βόλος σε πλειστηριασμό

ο-μισός-βόλος-σε-πλειστηριασμό-851206

Αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και των διαταγών πληρωμής, μείωση των προσημειώσεων ακινήτων λόγω μη λήψης δανείων και σημαντική αύξηση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ειδικότερα μετά τον Απρίλιο.
Αυτό είναι το οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Μαγνησία, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο Βόλου, όπου και καταγράφονται. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της αγοράς που υπάρχει σε όλη τη χώρα.
Ενα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να καταγραφεί, καθώς όλες οι προαναφερόμενες οικονομικές παράμετροι είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, είναι ότι ενώ υπάρχει σημαντική μείωση των προσημειώσεων, αντιστρόφως ανάλογα υπάρχει αύξηση των πλειστηριασμών. Οπερ σημαίνει ότι η δυσκολία πλέον στο να αποπληρωθούν οι δόσεις δανείων και καρτών «μεταφράζεται» σε πλειστηριασμό ακινήτων.
Ειδικότερα κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για τη σύναψη στεγαστικών δανείων παρατηρείται στην τραπεζική αγορά του Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου αναφορικά με τις προσημειώσεις ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση, μετά την έκρηξη που παρατηρήθηκε στις προσημειώσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πάσχα και μετά οι αιτήσεις προσημειώσεων έχουν φτάσει στις 15 έως 20, εν αντιθέσει με τις 40 – 50 που κατατίθονταν καθημερινά.
Κατά την περασμένη τριετία υπολογίζεται ότι στο Πρωτοδικείο Βόλου επικυρώθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις προσημείωσης ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορούσε στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό των αιτήσεων προσημείωσης αφορά τώρα στη μεταφορά δανείων από τράπεζα σε τράπεζα. Μεταφορά δανείου από τράπεζα σε τράπεζα με το δέλεαρ των ευνοϊκότερων όρων, που ωστόσο απαιτεί διαδικασία προσημείωσης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι δανειολήπτες και της Μαγνησίας σε ένα μεγάλο τους ποσοστό είναι μισθωτοί και άνθρωποι μεσαίων εισοδημάτων. Η μεγάλη κατηγορία των δανειοληπτών, όπως επισημαίνεται, στη Μαγνησία έχει κατά μέσο όρο εισόδημα 35.000 περίπου ευρώ και εμφανίζει και τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια.
Από τα τέλη του 2006 άρχισε να παρατηρείται μεταφορά δανείων από τράπεζα σε τράπεζα λόγω ευνοϊκότερων όρων. Η αύξηση των αιτήσεων προσημείωσης ακινήτων αποδόθηκε στις μεταφορές. Το 2007 οι προσημειώσεις στο Πρωτοδικείο Βόλου έφθασαν στις 4.324, ενώ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008 ήταν 2.124. Όπως ανέφεραν υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Βόλου, ο αριθμνός τους είναι σαφώς πολύ μικρότερος σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Η προσημείωση είναι σε κάθε περίπτωση δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες, στην κυριότητα άλλωστε των οποίων παραμένουν τα ακίνητα μέχρι αποπληρωμής των δανείων. Και δυστυχώς λόγω μη ανταπόκρισης των καταναλωτών αρκετά ακίνητα περνούν στην ιδιοκτησία των τραπεζών, που στη συνέχεια τα εκπλειστηριάζουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε εβδομάδα δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες του Βόλου 30 – 35 πλειστηριασμοί ακινήτων, όταν τον προηγούμενο χρόνο δεν ξεπερνούσαν τους 15- 20. Βάσει των δημοσιεύσεων αλλά και των εκτιμήσεων από τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείο Βόλου πάνω από 1.000 ακίνητα και κινητά πράγματα αναμένεται να εκπλειστηριαστούν φέτος. Αριθμός πολύ υψηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφορικά με τις διαταγές πληρωμής που αφορούν ακάλυπτες επιταγές, στην Εισαγγελία Βόλου το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2007 κατατέθηκαν 125, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 185 και το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 141.
Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2008 κατατέθηκαν 174 μηνυτήριες αναφορές για έκδοση διαταγών πληρωμής, ενώ τον Μάρτιο – Απρίλιο 154.
Σημειώνεται ότι στοιχεία για τους επόμενους μήνες δεν είχαν εκδοθεί, ωστόσο από έρευνα προκύπτει ότι ο αριθμός τους αναμενόταν να αυξηθεί σημαντικά.

Πανελλαδικά
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα πανελλαδικά στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά τον Ιούλιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε τα 105,1 εκ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας αύξηση 35,57% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία».
Πιο αναλυτικά, μέχρι τον Ιούλιο εκδόθηκαν 10.361ακάλυπτες επιταγές, αριθμός ρεκόρ για το 2008 και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση 41% σε σχέση με πέρυσι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους η εικόνα ήταν ικανοποιητική με μείωση σε σχέση με το 2007, αλλά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο η αγορά «πλημμύρισε» ακάλυπτες επιταγές, με τα μηνιαία ποσοστά αύξησης να φτάνουν ακόμη και το 40,2%.
Συνολικά στο επτάμηνο εκδόθηκαν περίπου 58.000 ακάλυπτες επιταγές, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 616,37 εκ. ευρώ από 55.856 τεμάχια αξίας 588,8 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο μέτωπο των απλήρωτων συναλλαγματικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», τον Ιούλιο εκδόθηκαν 10.565 τεμάχια αξίας 14,29 εκ. ευρώ. Σε τεμάχια καταγράφηκε αύξηση τόσο σε σχέση με πέρυσι κατά 10,78% όσο και σε σύγκριση με τον Ιούνιο κατά 13,9%.
Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών εμφανίζεται μειωμένη σε δωδεκάμηνη βάση κατά 3,83%, ενώ αντίθετα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε αύξηση 5,1%. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ο συνολικός αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών φτάνει τις 68.211, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 97,9 εκ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου