ΤΟΠΙΚΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ακολουθούν κι άλλοι…

κυβερνητικη-κριση-ακολουθούν-κι-άλλο-851206

Μετά το έντονο παρασκήνιο που κράτησε τρεις ημέρες και μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο που περιήλθε το Μαξίμου, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Την παραίτηση του κ. Γιώργου Βουλγαράκη ζήτησε επιτακτικά το Μαξίμου. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ο χρόνος υποβολής της παραίτησης δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς, αφού «ο Βουλγαράκης δεν είναι ο οποιοσδήποτε, έχει χειριστεί περίπλοκες υποθέσεις όπως τις υποκλοπές ή τους Πακιστανούς και γνωρίζει πολλά για την υπόθεση Παυλίδη. Επομένως οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Όλως περιέργως η παραίτηση κοινοποιήθηκε λίγο μετά το κλείσιμο των κυριακάτικων εφημερίδων.
Ως εκ τούτου προκαλεί εύγλωττα ερωτήματα το γεγονός ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής κάλυψε τον υπουργό του ακόμη και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου προφανώς υποβαθμίζοντας τη σπουδαιότητα των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.
Ο κ. Βουλγαράκης τις τελευταίες δύο ημέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τον κ. Γιώργο Σουφλιά και Θόδωρο Ρουσόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας και κουμπάρο του ήταν έντονη.
Στα υπουργικά πάντως γραφεία κυριαρχούσε η άποψη πως η παραίτηση θα πρέπει να υποβληθεί πάραυτα, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Αρχή πάντων η διάσωση

Είναι προφανές πως η παραίτηση Βουλγαράκη ήταν αποτέλεσμα μιας προαποφασισμένης μεθοδολογίας, που ως στόχο είχε τη διάσωση του Μαξίμου, αλλά και των προσχημάτων. Με δεδομένη την δημοσκοπικά τουλάχιστον ταχύτατη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, το Μαξίμου θυσιάζοντας τον Γιώργο Βουλγαράκη επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, όπως χαρακτηριστικά ομολογούν στη zougla.gr κυβερνητικά στελέχη
Ο Γιώργος Βουλγαράκης απασχόλησε για πρώτη φορά με αρνητικό τρόπο τη δημοσιότητα, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, στις αρχές του 2006, όταν η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Λίγο αργότερα, ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Ξένες μυστικές υπηρεσίες, με την ανοχή των ελληνικών αρχών, απάγουν και ανακρίνουν Πακιστανούς μετανάστες ως ύποπτους για τρομοκρατική δράση, στην πρώην αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης.
Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης μετακινείται στο υπουργείο Πολιτισμού. Όμως, οι σχέσεις του με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και έμπιστο του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, Χρ. Ζαχόπουλο, είναι εξ αρχής προβληματικές. Οι άστοχες δηλώσεις του την εποχή της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία, επιδεινώνουν κι άλλο τη δημόσια εικόνα του.
Όπως λέγεται, ο μόνος λόγος για τον οποίο παραμένει στην κυβέρνηση πρέπει να αναζητηθεί στη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, ειδικά την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών.
Προσκείμενος στον σκληρό πυρήνα του «καραμανλισμού», αν και πριν ήταν γνωστός ως άνθρωπος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βουλγαράκης, μετά τις εκλογές του 2007, παραμένει στην κυβέρνηση, ως υπουργός. Όμως, αυτή τη φορά είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και η ακίνητη περιουσία του, που θα τον θέσουν στο στόχαστρο του Τύπου και της Αντιπολίτευσης.
Η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, βρέθηκε κι αυτή συχνά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η ταχύτητα με την οποία το ζεύγος Βουλγαράκη, από το 1991 μέχρι σήμερα, αύξησε τα εισοδήματά του και την ακίνητη περιουσία του.
Ένα από τα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί είναι η σχέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με την υπόθεση Siemens-C4I, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν επικεφαλής ήταν ο κ. Βουλγαράκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου