ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις Παπανδρέου για την Οικονομία

προτάσεις-παπανδρέου-για-την-οικονομ-851206

Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία έδωσε χθες το βράδυ ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της 73ης ΔΕΘ. Σήμερα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Ειδικότερα: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την οικονομική κρίση κυριάρχησαν στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.
Στην ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, και συνέδεσε α τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών με τα ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου κλιμάκωσε την κριτική του κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το νομοσχέδιο του κ. Αλογοσκούφη και θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι.

Πρόωρες εκλογές
Πάντως, το ενδεχόμενο ο Κ. Καραμανλής να αιφνιδιάσει -σαρωτικός ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές, μετά την παραίτηση Βουλγαράκη- πετυχαίνοντας έτσι (ίσως) να ανοίξει πάλι την ψαλίδα, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων της Χαριλάου Τρικούπη. Η τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι πως ο Γ. Παπανδρέου «θα πρέπει να του κόψει τον δρόμο ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα»!
Αλλωστε το επιχείρημα της παραγραφής δεν ισχύει πλέον, καθώς -για τους επιτελείς του- «ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία διάθεση να διαλευκάνει τις επίμαχες υποθέσεις».
«Περιμένοντας τού δίνουμε χρόνο να επιλέξει και να κάνει τις κινήσεις του», επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίος συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά το ΠΑΣΟΚ έχουν αγχώσει τα στελέχη του που προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη. Από τη μία για την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και από την άλλη για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Οι πιο δύσπιστοι «βλέπουν» κυβερνητικό δάκτυλο ώστε να ανέβουν οι προσδοκίες και στην πρώτη δύσκολη στιγμή να ακολουθήσει απογοήτευση και γκρίνια.
Τα στοιχεία που φθάνουν στο επιτελείο του από τις εταιρείες που διεξάγουν δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες έχουν δυσαρεστηθεί πολύ και το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε συμφέρον να θέλει να ενισχύσει αυτό το συναίσθημα.
Ως προς το πρώτο οι γνώμες διίστανται. Αλλοι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι αρκεί το «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα». «Δεν πρέπει το κέντρο βάρους να είναι οι εκλογές γιατί λειτουργούν αποπροσανατολιστικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», υποστηρίζουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. «Πρέπει να αφήσουμε τους Ελληνες να ζήσουν τον… μύθο της δεξιάς κυβέρνησης», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Απέναντί τους βρίσκονται όσοι δηλώνουν ότι «η κριτική και οι προτάσεις πρέπει να έχουν ένα “διά ταύτα”». «Δεν γίνεται να λέμε ότι η ΝΔ λεηλατεί τη χώρα και να μη ζητάμε εκλογές», επισημαίνουν.
Σε αυτό το κλίμα βρίσκεται και ο Ευ. Βενιζέλος που το είπε ανοιχτά τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή. Μπορεί οι πρόωρες να σημαίνουν παραγραφή αλλά -ούτως ή άλλως- αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπορεί να αποδοθούν ευθύνες.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γ. Ραγκούση χθες, που μίλησε για νέα επιχείρηση συγκάλυψης στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν με τη λέξη «ψυχραιμία» σε κάθε αναφορά ή ερώτημα που δέχονται για τις δημοσκοπήσεις. «Θα έρθουν και καλύτερες και χειρότερες», προειδοποιούν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ώστε να μη βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με έναν πήχη που θα έχει πέσει στο έδαφος.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε για το «φαινόμενο» ο Γ. Παπανδρέου να υπολείπεται σε προτιμήσεις του Κ. Καραμανλή παρά τα προβλήματα της κυβέρνησης: «Δύο παρατηρήσεις πάνω σε αυτό. Το πρώτο είναι ότι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός πάντα έχει ένα μπόνους απέναντι στον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ερώτημα (σ.σ.: καταλληλότητα για πρωθυπουργός) και το δεύτερο είναι ότι όπως θα θυμάστε ιστορικά, ο κ. Σημίτης προηγούνταν κατά πολύ του κ. Καραμανλή αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές».
Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο στις εκλογές και άφησε την πόρτα ανοιχτή στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το θέμα της συνεργασίας θα πάρει άλλη δυναμική στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου