ΤΟΠΙΚΑ

Το Αλτσχάϊμερ απειλεί 45άρηδες!

το-αλτσχάϊμερ-απειλεί-45άρηδες-851206

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας του 21ου αιώνα, της νόσου Αλτσχάιμερ, με την ασθένεια να εμφανίζεται πλέον και σε μικρότερες ηλικίες, απειλώντας και 45χρονους. Οι υποδομές ωστόσο, όπως και οι χρηματοδοτήσεις, είναι ελλιπέστατες, ενώ οι αριθμοί των παθόντων καθιστούν αναγκαίες άμεσες δράσεις. Στο Βόλο λειτουργεί η πρώτη πρότυπη μονάδα για τη νόσο, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης με τίτλο «Άνοια τύπου Αλτσχάιμερ: Αντιμετώπιση και επίλυση πρακτικών προβλημάτων».

«Στη Μαγνησία λειτουργεί μια πρωτοποριακή μονάδα, η οποία παρέχει αφενός μεν το οικοτροφείο, που δέχεται περίπου 30 άτομα ημερησίως μέχρι το μεσημέρι, ενδεχομένως και το απόγευμα, ενώ για τα άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα μεταφέρουν οι συγγενείς τους, υπάρχει λεωφορείο της μονάδας που τους παραλαμβάνει από το σπίτι», τόνισε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Αλτσχάϊμερ κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα της φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας για κάποια διαστήματα, «όταν οι οικογένειες των παθόντων θέλουν να ξεκουραστούν για λίγο, να πάνε ολιγοήμερες διακοπές, έτσι ώστε η ζωή τους να γίνει λιγάκι πιο εύκολη, γιατί και οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις δίπλα σε ένα άνθρωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ», υπογραμμίζει η κ. Χρυσοβελώνη.

Εν τω μεταξύ στο Βόλο λειτουργεί «κέντρο μνήμης», που μπορεί να κάνει δωρεάν τσεκ απ. Στη μονάδα αυτή τη στιγμή είναι 30 άτομα στο οικοτροφείο και 15 άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας ενδεικτικός αριθμός, καθώς ανάλογα με την εποχή υπάρχουν αυξομειώσεις. Το προσωπικό ανέρχεται στα 25 άτομα με διάφορες ειδικότητες.

Αναγκαίες οι υποδομές
Η νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της εταιρείας Αλτσχάϊμερ της Αθήνας, κ. Παρασκευή Σακά αλλά και ο Καθηγητής Παθολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της εταιρείας Αλτσχάϊμερ στη κεντρική Μακεδονία και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Οικονομίδης, ομιλητές στην εκδήλωση, επισήμαναν ότι πρόκειται για τη πιο συχνή μορφή άνοιας και προσβάλλει το 80% των ανθρώπων πάνω από τα 60 χρόνια.

«Όσο περνάνε τα χρόνια, ζούμε όλο και περισσότερο και γι’ αυτό θα αυξάνονται και οι ασθενείς με άνοια. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στις υποδομές, αλλά σίγουρα είναι πάρα πολύ λίγες. Παγκοσμίως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 εκ. ασθενείς με Αλτσχάιμερ και μέχρι το 2050 θα περάσουν τα 100 εκ. Στην Ελλάδα είναι 150.000 άρρωστοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σακκά.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Γιώργος Σούρλας, ο οποίος υπογράμμισε πως «ο νομός Μαγνησίας είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, πριν ακόμα εκδηλωθεί η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος. Προσωπικά έχω υποσχεθεί και το έχω πράξει μέχρι τώρα να συμβάλλω μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου για να εξασφαλιστούν εκείνες οι υποδομές και οι υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που πάσχουν, αλλά ιδιαίτερα τις οικογένειες. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι στην οικογένεια και όποιος δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να αντιληφθεί την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Συνεχάρη δε την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και όσους έχουν πρωταγωνιστήσει για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου