ΤΟΠΙΚΑ

Δικαιώθηκε η πρώην διοίκηση του Ορφανοτροφείου

δικαιώθηκε-η-πρώην-διοίκηση-του-ορφα-851206

Το νέο Δ.Σ. που ανέλαβε από το 2006 και μετά, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για την υλοποίηση των προτάσεων της υπ αρ. πρωτ. 3974/9-12-2005 έκθεσης ελέγχου των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥ11, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική βελτίωση: α) στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό, β) στις παρεχόμενες προς τα φιλοξενούμενα παιδιά υπηρεσίες αλλά και γ) στη χρηστή διαχείριση των περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος.
Αναφέρει μεταξύ των άλλων το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας που διενήργησαν επανέλεγχο του Ιδρύματος για την περίοδο 2005- 2008. Μετά την ανακοίνωση της Έκθεσης η κ. Αικατερίνη Κύρκου –Νικολοπούλου, πρόεδρος του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση 23-05-08 Διοικητικού Συμβουλίου έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Κατ αρχήν θέλω να επαναλάβω ότι, ως μέλη του Δ.Σ. της προαναφερθείσας περιόδου, έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε εις το ακέραιο το καθήκον μας που οικειοθελώς και αφιλοκερδώς αναλάβαμε, με αποτέλεσμα η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίαζε το Ορφανοτροφείο Βόλου να αποτελεί πλέον θλιβερή ανάμνηση. Η έκθεση των Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας με τα λίγα στοιχεία που δίδει σήμερα στη δημοσιότητα -και δεν ήταν βέβαια δυνατόν να αναφερθεί σε όλα τα πεπραγμένα του Δ.Σ., τα οποία έχουν καταχωρηθεί στις πεντακόσιες και πλέον αποφάσεις του- έρχεται να μας δικαιώσει, αποκαθιστώντας την σκόπιμα διαστρεβλωθείσα αλήθεια.
Υπήρξε μια μεθοδευμένη, επίμονη και εμπαθής προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων για συνεχείς αθέμιτες παρεμβάσεις στο έργο του Δ.Σ για παραποίηση και παρερμηνεία γεγονότων και ενεργειών του Δ.Σ., για διάδοση ψευδών “ειδήσεων ” και τέλος για κατασυκοφάντηση του έργου μας δημοσίως.
Η συνεχής αυτή συμπεριφορά δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος αλλά και διασυρμό της προσωπικότητας των μελών του Α.Σ. με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να διακόψουν πρόωρα τη θητεία τους, θέτοντας στη διάθεση της NAM, ως εποπτεύουσας αρχής, τις παραιτήσεις τους.
Και όσον αφορά με το έργο που επιτελέσαμε μας δικαιώνει πλήρως η έκθεση των Επιθεωρητών.
Όσον αφορά τις άλλες παραμέτρους (παρακώλυσης λειτουργίας του ιδρύματος, συκοφαντίας και διασυρμός του Δ.Σ.) θα κληθούν σύντομα οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», καταλήγει η δήλωση της κ. Νικολοπούλου.

Το περιεχόμενο του πορίσματος

Τα βασικότερα σημεία του πορίσματος που συνέταξαν και υπογράφουν οι επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας Αγγελής Νικόλαος και Ρήγα Αθανασία και ο βοηθός επιθεωρητής Δεσύλλας Θωμάς είναι τα εξής:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η υπόθεση που μας ανατέθηκε να διερευνήσουμε, με την ως άνω εντολή, αφορά: α) Διενέργεια επανελέγχου στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου», σχετικά με την υλοποίηση των προτάσεων που διατυπώνονται στο με αρ. πρωτ. 3974/09-12-2005 πόρισμα του ΣΕΥΥΠ και
β)Διερεύνηση της με αρ. πρωτ. ΣΕΥΥΠ 4496/11-12-2007 καταγγελίας της κας Τατάκου Αναστασίας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Διοίκηση
Με την αρ. πρωτ. 1830/29-05-2008 απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας και θέμα «ανασυγκρότηση Δ.Σ. Ορφανοτροφείου Βόλου» και κατόπιν της από 26/5/08
προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου ορίστηκε προσωρινή Διοίκηση του Ιδρύματος «Ορφανοτροφείο Βόλου», μετά από την παραίτηση του προηγούμενου Δ.Σ. του Ιδρύματος, το οποίο είχε οριστεί με την υπ αρ. πρωτ. 1962/14-06-2006 απόφαση του Νομάρχη και αποτελούνταν από τους:
Κύρκου – Νικολοπούλου Αικατερίνη, Πρόεδρο
Γιούτσα Αργύριο, Αντιπρόεδρο
Καραμπίνη Χρυσάνθη, Γεν. Γραμματέα
Μαυρόπουλο Νικόλαο, Ταμία
Πατσογιάννη Αθανάσιο, Μέλος.
Η Προσωρινή Διοίκηση του Ιδρύματος αποτελείται από τους:
Τσιανάκα Ελένη, Πρόεδρο
Τυλιγάδα Αντώνιο. Αντιπρόεδρο
Αγριγιάννη Ηλία, Γεν. Γραμματέα
Μπιλιούρη Σωτήρη, Ταμία
Ντακούμη Βασίλειο, Μέλος

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος
Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου» διαπιστώθηκαν τα εξής ως προς τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αυτού:
1. Έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις της υπ αρ. πρωτ 3974/2005 έκθεσης ελέγχου μας σχετικά με την καταγραφή στο Βιβλίο Κτηματολογίου όλων των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος. Επίσης έχει διερευνηθεί η ύπαρξη άλλων ακινήτων από κληρονομιές, κληροδοσίες ή δωρεές προς το Ίδρυμα και έχουν εγγραφεί στο Βιβλίο Κτηματολογίου. Το Δ.Σ. με απόφαση του ανέθεσε στη δικηγόρο Μαρία Καρούτσου την καταγραφή της ήδη υπάρχουσας περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και την ανεύρεση τυχόν νέας περιουσίας (έλεγχο όλων των ακινήτων και κληροδοτημάτων του Ιδρύματος).
2. Παρακολουθούνται και αναπροσαρμόζονται τα μισθώματα κατόπιν έγκρισης του Δ.Σ. Το Δ.Σ. ζήτησε και πήρε τις αναπροσαρμογές που όριζαν τα μισθωτήρια συμβόλαια και έκανε καταγραφή των ενοικιαζομένων ακινήτων με την ημερομηνία λήξεως τους και το μήνα αναπροσαρμογής. Το Δ.Σ. όρισε υπεύθυνο για την παρακολούθηση και αναπροσαρμογή των μισθωμάτων τον Δ/ντή του Ιδρύματος κ. Γεώργιο Βογιατζή. Οι εγγυήσεις ακινήτων που ενοικιάστηκαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος. Ειδικότερα:
α) Έχουν εισπραχθεί τα οφειλόμενα μισθώματα εντόκως από τον μισθωτή Δ. Αλεξίου για το ακίνητο επί της οδού Τερτίπη 70 στην Καρδίτσα, κατόπιν αγωγής του Ιδρύματος.
β) Για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «ΣΑΝΤΗ», το Δ.Σ. με απόφαση του διπλασίασε το μίσθωμα μετά από διαπραγμάτευση με τον μισθωτή από 2.214 € σε 5.500 € μηνιαίως. Το Δ.Σ. ορθώς απέρριψε πρόταση που υποβλήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βόλου σχετικά με την ενοικίαση και εκμετάλλευση του ακινήτου αυτού, εφόσον δεν υπήρχε συγκεκριμένη οικονομική πρόταση.
γ) Όσον αφορά το κληροδότημα Ευανθίας Ρίζου, και κατόπιν σχετικού
εγγράφου της Δ/νσης Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το
Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε τη μεταβίβαση αυτού σε πρώην τρόφιμο,
σύμφωνα με τους όρους της διαθέτιδος. Δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η
απόφαση αυτή λόγω παραίτησης του προηγούμενου Δ.Σ. του Ιδρύματος
και ορισμού προσωρινής διοίκησης.
δ) Σχετικά με την εκποίηση ακινήτου στη θέση Προμύρι Πηλίου, το Δ.Σ. ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες προκηρύσσοντας δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, κατόπιν σχετικής έγκρισης από τη Δ/νση Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επισημαίνεται ότι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου» είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γεγονός που συνεπάγεται την αυτοτέλεια αυτού ως προς την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βόλου. Επομένως την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για τη διαχείριση περιουσιακών του στοιχείων έχει το Δ.Σ. του Ιδρύματος και οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει από το Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βόλου ή μέλη αυτής δεν νομιμοποιούνται.
3. Σχετικά με την καταγραφή αντικειμένων ευρισκομένων σε θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας Βόλου, το Δ.Σ. με την αριθμ. 130/06 απόφασή του όρισε Επιτροπή η οποία κατέγραψε όλα τα ευρισκόμενα της θυρίδας 171. Συντάχθηκε σχετικό πρωτόκολλο καταγραφής το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. και επισυνάπτεται στους απολογισμούς που συντάσσονται κατ έτος.
4. Έχει καταβληθεί από τον Δ/ντή – Ταμία του Ιδρύματος κο Γ. Βογιατζή το ποσό των 46.208,29 € που προέκυψε ως έλλειμμα ταμείου από το έτος 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2005. Δεν έχουν καταβληθεί όμως οι νόμιμες προσαυξήσεις.
5. Έχουν αποσταλεί και έχουν εγκριθεί από τη Ν.Α. Μαγνησίας οι απολογισμοί των ετών 2005, 2006 και 2007.
6. Όλες οι δαπάνες του Ιδρύματος εγκρίνονται από το Δ.Σ.

Οικονομική Διαχείριση
Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε διαπιστώθηκε ότι το Ημερολόγιο Ταμείου και το Καθολικό Εσόδων – Εξόδων τηρούνται μηχανογραφικά και είναι ενημερωμένα έως 9-6-2008 (ημερομηνία του ελέγχου μας). Έχουν εκδοθεί και καταχωρηθεί μηχανογραφημένα γραμμάτια είσπραξης από 1-259 και χειρόγραφα γραμμάτια είσπραξης από 1-77. Έχουν επίσης εκδοθεί και καταχωρηθεί χρηματικά εντάλματα από 1-172, τα οποία είναι υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο, τον Ταμία και τον Δ/ντή. Όλες οι δαπάνες έχουν τύχει έγκρισης του Δ.Σ. του Ιδρύματος.
Κλείσιμο Ταμείου (09-06-2008)
Έσοδα 336.340,70
Έξοδα 230.643,01
Τ.Υ. 105.697,69
Το Τ.Υ. αναλύεται ως εξής:
Alpha Τράπεζα ( αρ. λογ. 3830) 16.466,83€
Εθνική ( αρ. λογ. 296501) 4.581,29 €
Γενική ( αρ. λογ. 8514) 389,05 €
Γενική (αρ. λογ. 3129) 83.260,52 €
Σύνολο 104.697,69 €
Εις χείρας Δ/ντή – Ταμία 1.000,00 €
Σύνολο 105.697,69 €
Από τα ανωτέρω προκύπτει συμφωνία ταμειακού και λογιστικού υπολοίπου.
Από τον έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων προκύπτει αυξητική τάση των εσόδων από δωρεές τρίτων και από την εκμίσθωση ακινήτων, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση των λειτουργικών δαπανών (δημοσιεύσεις, αμοιβές δικηγόρων κλπ). Επίσης τα έσοδα από τα τροφεία του παιδικού σταθμού παρακολουθούνται αναλυτικά, εκδίδονται ανά μήνα τα γραμμάτια είσπραξης και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. για τα παιδιά που αποχωρούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Από τον επανέλεγχο που διενεργήσαμε προκύπτει ότι, το νέο Δ.Σ. που ανέλαβε από το 2006 και μετά, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για την υλοποίηση των προτάσεων της υπ αρ. πρωτ. 3974/9-12-2005 έκθεσης ελέγχου των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική βελτίωση: α) στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό, β) στις παρεχόμενες προς τα φιλοξενούμενα παιδιά υπηρεσίες αλλά και γ) στη χρηστή διαχείριση των περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος.
Οι παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Αδελφότητας (τέλος 2005 -αρχές 2006) και οι συχνές αλλαγές στη σύνθεση αυτού συμπαρασύρουν – βάσει των διατάξεων του Καταστατικού της – και τη διοίκηση του Ιδρύματος. Οι όποιες αλλαγές και το κενό διοίκησης στο Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Αδελφότητας μεταφέρονται και επηρεάζουν αρνητικά τη σταθερότητα και τη συνέχεια της διοίκησης του Ορφανοτροφείου, με αποτέλεσμα το συχνό ορισμό προσωρινών διοικήσεων και τις αλλεπάλληλες και χρονοβόρες διαδικασίες εκλογής νέου Δ.Σ. στο Ίδρυμα. Επίσης, οι συχνές παρεμβάσεις από μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητας και από το Δ.Σ. αυτής επέφερε τελικά την παραίτηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος και τον ορισμό προσωρινής διοίκησης το Μάιο του 2008. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι το Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου παραμένει δέσμιο των εκάστοτε εξελίξεων στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα και δεν είναι σε θέση να ασχοληθεί αυτόνομα με τα τρέχοντα ζητήματα του Ιδρύματος, αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου