ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υποχωρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

δεν-υποχωρεί-η-ατμοσφαιρική-ρύπανση-851206

Νέος «βομβαρδισμός» μικροσωματιδίων PM 10 τις τελευταίες δύο ημέρες στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σταθμός Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανολόγων Βιομηχανίας) στο Πεδίο του Αρεως.
Από τις 5 χθες το πρωί είχε ξεπεραστεί το όριο των 50 μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στις 7.20 το πρωί η τιμή έφτασε στα 173 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Σε αντίστοιχα επίπεδα ήταν και οι τιμές από τις 9.30 έως τις 10 το πρωί. Από εκεί και μετά οι τιμές των μικροσωματιδίων έπεσαν στα κανονικά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές στις 5.40 το πρωί υπήρχε «έκρηξη» μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα με την τιμή τους να φθάνει στα 240.
Για λόγους σύγκρισης η γραμμή του επίσημου ορίου (50 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο αέρα) που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση (Κοινοτική Οδηγία 1999/30/ EC) δεν επιτρέπεται να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες το χρόνο ως ημερήσια μέση τιμή. Σημειώνεται ότι οι σωματιδιακοί ρύποι αυτού του μεγέθους είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την ανθρώπινη υγεία.

Αιωρούμενα σωματίδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η διακύμανση των τιμών των αιρούμενων σωματιδίων έχουν τα εξής αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων:
ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ (PM10 > 110)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ κακή. Σημαντική αύξηση σε παρουσίαση αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων
Να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΚΗ (PM10 > 90)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι κακή. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων. Πιθανά αναπνευστικά προβλήματα.
Θα πρέπει να περιοριστούν από όλους οι εξωτερικές δραστηριότητες και να αποφευχθούν από ευαίσθητα άτομα.
ΜΕΤΡΙΑ (PM10 > 65)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι μέτρια. Υπάρχει πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων.
Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΛΗ (PM10 > 20)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι καλή.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ (PM10 > 0)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ καλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου