ΤΟΠΙΚΑ

Κάτω τα χέρια από το νερό του κάμπου

κάτω-τα-χέρια-από-το-νερό-του-κάμπου-851206

Ο θεσσαλικός κάμπος «διψά» και οι αγρότες δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι» να εμποδίσουν οποιαδήποτε έστω σκέψη για ανόρυξη γεωτρήσεων στις παρακάρλιες περιοχές, όπως Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, για την υδροδότηση του Βόλου.
Την διάνοιξη 50 γεωτρήσεων, από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει νερό για τις ανάγκες ύδρευσης ο Βόλος, προβλέπει η μελέτη για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
«Σήμερα ούτε να διανοηθούν να το σκεφτούν», έκοβε χθες κάθε σχεδιασμό ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου Νικ. Πρίντζος, μεταφέροντας τις προθέσεις των αγροτών όλης της Θεσσαλίας να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε ενδεχόμενο «αφαίρεσης» υδάτων από αγροτικές περιοχές, οι οποίες εκπέμπουν SOS από τη λειψυδρία.
Την άποψη ότι μία νέα εργολαβία στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της Κάρλας αυτή τη στιγμή για τη μεταφορά πόσιμου νερού στο Βόλο δεν προσφέρει τίποτε, εξέφρασε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής.
Ο κ. Μεργιαλής, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στο γραφείο του με αντικείμενο τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν προτεραιότητα για το νομό σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, ανέφερε ότι και η ΔΕΥΑΜΒ, με την οποία σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση, δείχνει επιφυλακτικότητα για τη διάνοιξη γεωτρήσεων.
Σχετικά με τη διάνοιξη των γεωτρήσεων ο Νικήτας Πρίντζος ανέφερε: «Είναι αδιανόητο και δεν πρέπει να περνάει από κανενός το μυαλό. ‘Ίσως να υπήρξε κάποια τέτοια σκέψη, να προβλέπονταν στη μελέτη, αλλά τώρα με τις καθιζήσεις και τα ρήγματα στον κάμπο, με τις γεωτρήσεις που φτάνουν πλέον στα 400 μέτρα και υφάλμυρο νερό, αποκλείεται. Η αντίδραση θα είναι μεγάλη από όλη τη Θεσσαλία».
Σύμφωνη με την άποψη των εκπροσώπων των αγροτών εμφανίζεται η νομαρχιακή αρχή. Ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης άλλωστε υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας είναι πρωτίστως περιβαλλοντικός. Από επαφές με την ΔΕΥΜΑΒ, όπως είπε, προέκυψε ότι εκφράζονται οι ίδιοι προβληματισμοί.
Γι’ αυτό το λόγο μία από τις ομόφωνες αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης, ήταν να δημοπρατηθεί σύντομα η εργολαβία-σκούπα για το έργο της Κάρλας, ώστε να ολοκληρωθούν οι υπόλοιποι ταμιευτήρες και η πρώτη φάση της εργολαβίας να κλείσει οριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις εργολαβίες που εξελίσσονται –η μία για το αρδευτικό έργο και η δεύτερη για την πρώτη φάση των έργων ύδρευσης του Βόλου- όλες οι πλευρές συνέκλιναν στο ότι το ενδιαφέρον πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση και μάλιστα σύντομα του αρδευτικού δικτύου.
«Το θεωρούμε αναγκαίο για να μπορούν οι αγρότες να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους και για να μπει «φρένο» στις γεωτρήσεις. Όταν συμβούν αυτά, τότε μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις και ο,τιδήποτε άλλο για να πάρει νερό ο δήμος Βόλου.
Σε μια στιγμή που οι γεωτρήσεις φτάνουν στα 400 μέτρα, τα νερά είναι ακατάλληλα, ο υπόγειος υδροφορέας είναι σε πλήρη εξάτμιση και μολυσμένος από νιτρικά και χλωριόντα, δεν προσφέρει τίποτα νέα εργολαβία», δήλωσε ο κ. Μεργιαλής.
Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κάρλας Δημ. Παπαδήμας, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Κώστας Λάμπρου, ο διευθυντής ΕΑΣ Αλμυρού Χαρ. Βέργας και οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας.
Κατέληξαν στο τελικό κείμενο, το οποίο θα θέσουν υπόψη στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής που έχει συσταθεί για το πρόβλημα της λειψυδρίας, η οποία και συστάθηκε μετά τη σύσκεψη στο τέλος Αυγούστου που συγκάλεσε η ΕΑΣ Βόλου.
Η νέα συνεδρίαση θα γίνει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΕΑΣ Βόλου και η επιτροπή θα αποφασίσει τις ενέργειες που πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν απέναντι στο πρόβλημα.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μεργιαλής στη χθεσινή σύσκεψη, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα έργα που εκτελούνται στην Κάρλα.
Για το νερό που έρχεται από τον Πηνειό και χάνεται, καταλήγοντας στον Παγασητικό, οι φορείς ζητούν να παραληφθεί από τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας το αντλιοστάσιο της Κάρλας. Το αντλιοστάσιο είναι έτοιμο και όπως επισημαίνουν, αφού γίνουν οι απαιτούμενες διευθετήσεις στη λίμνη, να αρχίσει να τρέχει το νερό από τώρα στην τάφρο Τ2 και να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια, ώστε το νερό να καταλήγει στη λίμνη.
Για τα υπόλοιπα έργα εμμένουν στην ιεράρχηση που έχει γίνει, όπως η λιμνοδεξαμενή Ξηριά Αλμυρού και η λιμονεδεξαμενή στη θέση «Δερβίση» στο Βελεστίνο.
Ταυτόχρονα θα ασκηθούν πιέσεις για τη λειτουργία των φορέων που προβλέπονται από Νόμο του 2003 για τη διαχείριση των υδάτων.
Άμεσα ζητούν να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης των νερών της Κάρλας, ο οποίος παραμένει ανενεργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου