ΤΟΠΙΚΑ

«Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου»

η-δική-μας-11η-σεπτεμβρίου-851206

Σε ύφος Πούτιν ο Ντμίτρι Μεντβέτνεφ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ρωσία δεν θα δίσταζε να επιτεθεί σε ανάλογες συνθήκες στη Γεωργία ακόμη και εάν βρισκόταν σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η γεωργιανή επίθεση στη Νότια Οσετία ήταν «η δική μας 11η Σεπτεμβρίου» λέει ο Ρώσος πρόεδρος…
Έχοντας καταστήσει σαφές ότι βασική προτεραιότητα της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στη Γεωργία είναι ο εκσυγχρονισμός του στρατού της, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες, ότι ακόμη και εάν η Γεωργία βρισκόταν σε σταθερή πορεία προς το ΝΑΤΟ δεν θα δίσταζε να διατάξει επίθεση εις βάρος της σε συνθήκες ανάλογες με αυτές του Αυγούστου.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς της Λέσχης Βαλντάι, ρωσικής δεξαμενής σκέψης, κατήγγειλε εκ νέου τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Γεωργία και την Ουκρανία, τονίζοντας ότι εάν οι δύο χώρες μπουν σε επίσημη πορεία ένταξης στη Συμμαχία αυτό δεν θα τις βοηθήσει στο ενδεχόμενο μίας νέας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ δεν γίνεται πιο δυνατό, πλησιάζοντας απλώς πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» είπε ο Μεντβέντεφ για να συμπληρώσει ότι ενδεχόμενη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης τόσο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όσο και για την περιοχή του Καυκάσου.
«Η κατάσταση δεν είναι δίκαιη για τη Ρωσία. Είναι ταπεινωτική για τη Ρωσία. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό άλλο» συνέχισε για να ισορροπήσει, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το Reuters, τις δηλώσεις του, αναφέροντας πως δεν πιστεύει, πάντως, ότι η κρίση στον Καύκασο έχει προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

«Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου»
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης πως η γεωργιανή στρατιωτική επίθεση της 8ης Αυγούστου στη Νότια Οσετία ήταν για τη Ρωσία ανάλογη με την 11η Σεπτεμβρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. «Για τη Ρωσία, η 8η Αυγούστου 2008 ήταν σχεδόν ό,τι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 για της Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε.
«Σε κάθε περίπτωση, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει [αυτή τη σύγκριση] γι αυτό που συνέβη στη Ρωσία. Πολλά χρήσιμα διδάγματα αντλήθηκαν από την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Εγώ θα ήθελα ο κόσμος να αντλήσει τα δικά του διδάγματα από αυτό που συνέβη τον Αύγουστο» δήλωσε, προσθέτοντας πως ο κόσμος «άλλαξε σχεδόν αμέσως» μετά την 8η Αυγούστου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές και ότι δεν υπάρχει θέμα να δημιουργηθεί ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα». Η Ρωσία με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της, το ρόλο της στην παγκόσμια ανάπτυξη της εργασίας, το διανοητικό δυναμικό της, θα είναι πάντα μια μεγάλη χώρα για επενδύσεις, τόνισε.
«Για να καταστραφεί αυτό, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σιδηρούν παραπέτασμα. Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στους επενδυτές. Αντίθετα θα κάνουμε τα πάντα για να υπάρχει στη Ρωσία ένα καλό επενδυτικό κλίμα» προσέθεσε.
Ο Μεντβέντεφ αρνήθηκε «να δραματοποιήσει» την πτώση που παρατηρείται αυτή την στιγμή στο ρωσικό χρηματιστήριο, εκτιμώντας πως οφείλεται κατά 75% στη διεθνή οικονομική κρίση και κατά 25% στα ρωσικά εσωτερικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις συνέπειες του πολέμου.

Διαμάχη
Την ίδια ώρα, ανώτατος Δυτικός διπλωμάτης δηλώνει ότι κατέρρευσαν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για το ευαίσθητο ζήτημα της ανάπτυξης πρόσθετου αριθμού παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου