ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

εκδηλώσεις-μνήμης-για-την-11η-σεπτεμβρί-851206

Ήταν ακριβώς η στιγμή κατά την οποία το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο, που είχαν καταλάβει τρομοκράτες, συντριβόταν πέφτοντας με ορμή πάνω στον ένα από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σύμβολα της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέλη των οικογενειών των 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν έξω από το Σημείο Μηδέν, εκεί που υψώνονταν κάποτε οι δίδυμοι πύργοι για μία σεμνή τελετή, κατά την οποία αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.
Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο Λευκό Οίκο, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Στη συνέχεια ο Τζορτζ Μπους επρόκειτο να μεταβεί στο Πεντάγωνο για την επίσημη τελετή μνήμης.
«Είναι η έβδομη επέτειος της ημέρας που θρυμματίστηκε ο κόσμος μας», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στο Σημείο Μηδέν. «Είναι μία τραγωδία που μας ενώνει σε κοινή μνήμη».

Οι Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά «σε μια ιστορική ήττα τους στο Αφγανιστάν» γράφουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους που μοιράστηκε στον Τύπο, με την ευκαιρία της 11ης Σεπτεμβρίου, έβδομη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
«Τη στιγμή που γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου αναλογιστείτε αυτά που ο πρόεδρος Μπους και αυτοί που τον ακολουθούν στον κακό δρόμο, έχουν κάνει στο στρατιωτικό μέτωπο αλλά και στο κοινωνικό και στο πολιτικό σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική είναι στο χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωσή τους καλούν τις διεθνείς δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι «οι Αφγανοί δεν ενέδωσαν ποτέ στις πιέσεις των ξένων και πάντα αντιμετώπισαν τις επεμβάσεις των άπιστων τους οποίους και κατακεραύνωσαν».
Ο πρόεδρος Μπους πίστευε ότι είχε τη δύναμη «να αφομοιώσει όλο το μουσουλμανικό κόσμο» την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά «ο Μπους και οι σύμμαχοί του ξεχνούν ότι οι φύλακες του Ισλάμ είναι αναρίθμητοι και θα προστατέψουν τη θρησκεία τους και τις θείες αξίες τους και θα κόψουν το κεφάλι σε κάθε κατακτητή μουσουλμανικών εδαφών» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου