ΤΟΠΙΚΑ

Νέα εμπόδια για τον Περιφερειακό

νέα-εμπόδια-για-τον-περιφερειακό-851206

Νέα εμπλοκή στο έργο του Περιφερειακού Βόλου. Ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Αγριά, οι οποίες βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση, γύρισαν την πλάτη στη “βαλίτσα” των 770.000 ευρώ που μετέφεραν χθες στο Δημαρχείο στελέχη της ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ Θεσσαλίας για την αποζημίωσή τους.
Από τους 42 συνολικά ιδιοκτήτες, μόλις οι οκτώ αποδέχθηκαν χρήματα. Εντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των υπολοίπων, οι οποίοι έκαναν λόγο για “ψίχουλα”.
Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε ιδιοκτήτη προέκυψε ύστερα από εκτίμηση ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ και μόνο για τα υπερκείμενα, δηλαδή οικίες, αποθήκες, ελιές, εντός των υπό απαλλοτρίωση οικοπέδων.
Οι αποζημιώσεις επρόκειτο να διανεμηθούν μετά από υπουργική απόφαση για επίταξη των εκτάσεων, επιλογή που προκρίθηκε, προκειμένου να μη χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος σε βάρος του έργου.
Η αρχική κήρυξη της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων, αμέσως μετά την κοιλαδογέφυρα στον κλάδο προς την παραλία, καθώς και η χρονοβόρος διαδικασία έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει με την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, αποδείχθηκε “μάταιος κόπος”, διότι δεν κατατέθηκαν τα χρήματα μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.
Οπως εξηγούσε χθες ο αντινομάρχης υποδομών Ηλ. Ξηρακιάς, τον οποίον επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών εκτάσεων, μετά την κήρυξη των απαλλοτριώσεων δεν κατατέθηκαν τα χρήματα για την πληρωμή των δικαιούχων.
Απαιτήθηκε να περάσουν έξι μήνες στη συνέχεια για νέα κήρυξη των απαλλοτριώσεων.
Στην παρούσα φάση δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος για την έκδοση πρωτόδικα της τιμής μονάδας των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων, οπότε υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη…
Μπροστά στη νέα μεγάλη καθυστέρηση μέχρις ότου μπορέσουν τα συνεργεία να μπουν και να δουλέψουν στα συγκεκριμένα οικόπεδα, εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για επίταξη.
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά οι δικαιούχοι πληρώνονται προκαταβολικά μέρος της αποζημίωσης, παραχωρώντας τις ιδιοκτησίες τους για την έναρξη εργασιών και αναμένουν την έκδοση της δικαστικής απόφασης για να αποπληρωθούν.
Οι 42 ιδιοκτήτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται εδώ και τέσσερα χρόνια, αρνήθηκαν χθες, όταν κλήθηκαν στο Δημαρχείο Αγριάς, να παραλάβουν το χρηματικό ποσό που εκτιμήθηκε ότι τους αναλογεί, διαμαρτυρόμενοι αφ’ ενός για “ψίχουλα” και αφετέρου εκφράζοντας φόβους ότι εάν επιτρέψουν στα μηχανήματα να μπουν στα οικόπεδά τους, τότε κανείς δεν θα φροντίσει να πιέσει για την οριστική τους πληρωμή.
“Είμαστε υπέρ του έργου, αλλά όχι και να αναγκασθούμε να μείνουμε στο παγκάκι”, διαμαρτύρονται ιδιοκτήτες ακινήτων από την περιοχή.
“Μας δίνουν ψίχουλα, λεφτά ξεφτίλα που δεν φτάνουν ούτε για γκαρσονιέρα. Δεν γίνεται με τέτοιες τιμές και αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και να μείνουμε στο δρόμο” πρόσθετε άλλος ιδιοκτήτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου