ΤΟΠΙΚΑ

Αγιασμός με ικανοποίηση και… προβλήματα

αγιασμός-με-ικανοποίηση-και-προβλή-851206

Με ελάχιστες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά αρκετές στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και προνήπια σε λίστα αναμονής για το εάν θα γίνουν δεκτά σε δημόσια νηπιαγωγεία, άνοιξε χθες η «αυλαία» της νέας σχολικής χρονιάς στη Μαγνησία.
Οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημέρωναν ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με το εκπαιδευτικό προσωπικό στις θέσεις του –μικρές ελλείψεις υπάρχουν, όπως έλεγαν- και τα βιβλία έτοιμα να μοιραστούν στους μαθητές.
Στους χώρους τους επέστρεψαν από χθες μαθητές κάθε ηλικίας. Στο σύνολό τους 27.000 μαθητές υποδέχθηκαν και πάλι τα σχολεία. Ξεχωριστή ημέρα η χθεσινή για τα «πρωτάκια», που αμήχανα επεξεργάζονταν τους σχολικούς χώρους, καθώς και για τα νήπια. Οι μαθητές μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, που σήμανε σε όλα τα διδακτήρια του νομού την έναρξη του καινούργιου διδακτικού έτους, δέχονταν ευχές για το νέο τους ξεκίνημα.
Ο «επίσημος» αγιασμός για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τελέστηκε στο σχολικό συγκρότημα της Νεάπολης. Στο διδακτήριο αναζητείται μία πρόσθετη αίθουσα διδασκαλίας, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται ότι σε ορισμένα τμήματα οι μαθητές διδάσκονται «στοιβαγμένοι».
Εκτός από το κτιριακό πρόβλημα Γυμνασίων και Λυκείων στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε τίποτε άλλο να επισημάνει για την πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους.
«Όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις θέσεις τους. Υπολείπεται η κάλυψη 30-40 ωρών διδασκαλίας. Τα βιβλία έφτασαν στην ώρα τους και διανεμήθηκαν χωρίς ελλείψεις ή θα διανεμηθούν αύριο στους μαθητές», δήλωνε ο διευθυντής Δ.Ε. Δημ. Παταβάλης.
Επιφυλακτικός για τα «αγκάθια» στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας Ταξ. Μποντός.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ανέφερε ως κυρίαρχο πρόβλημα το στεγαστικό, «για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια Πολιτείες και Νομαρχίες κωφεύουν και έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης να δώσει τις προηγούμενες εβδομάδες στοιχεία για ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα λειτουργίας σχολικών μονάδων με το σκεπτικό ότι θα επρόκειτο για κίνηση βιαστική.
Πρόθεση της τοπικής ΕΛΜΕ είναι να συγκεντρωθούν με υπεύθυνο τρόπο συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, γι’ αυτό και ο κ. Μποντός κάλεσε τους καθηγητές να απευθύνονται στη διοίκηση της Ένωσης για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται στο σχολείο τους.
Ο κ. Μποντός επιφυλάχθηκε σύντομα σε συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσει την εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις επισημάνσεις των καθηγητών για την κατάσταση λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων.
Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «επίσημοι» ήταν οι αγιασμοί σε όλα τα σχολεία. Ο διευθυντής Π.Ε. Μαγνησίας Κ. Ζίκος επέλεξε να παραστεί στον αγιασμό του 15ου-24ου Δημοτικών Σχολείων, στο Χρυσοχοΐδη, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Τμήμα Ένταξης και στη συνέχεια στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, όπου είναι η οργανική θέση του.
Με μόλις τρία κενά εκπαιδευτικών στα νησιά των Β. Σποράδων, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά από άδειες ασθένειας ή εγκυμοσύνης, ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Μαγνησίας.
Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν χθες ανοιχτές, ανέφερε ο κ. Ζίκος.
Δεν ήταν όμως τόσο καλή η εικόνα για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής. Πριν από τρεις ημέρες η Διεύθυνση ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας 30 αναπληρωτές για να καλυφθούν κενά σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας προχθές, που αφορούσε 180 προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής σε όλη τη χώρα, περιελάμβανε μόλις τέσσερις εκπαιδευτικούς για ΣΜΕΑ της Μαγνησίας. Από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία, μόλις ένας ήταν «μάχιμος».
Κατά συνέπεια η σχολική χρονιά ξεκινά με 29 κενά για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και για την κατ’ οίκον διδασκαλία για τα παιδιά εκείνα που λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν από το χώρο κατοικίας τους.

Προνήπια σε λίστα αναμονής
Στο μεταξύ το αλαλούμ που συνεχίζεται με τη μη λειτουργία των τμημάτων νηπιαγωγείων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συνεχίζει να κρατά σε αγωνία τους γονείς προνηπίων.
Έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με εντολή που έδωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ζίκος, τα Νηπιαγωγεία θα περιμένουν για τυχόν «ξεχασμένους» γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους νηπιακής ηλικίας. Την ίδια ημέρα θα γίνει η κλήρωση σε όλα τα νηπιαγωγεία, από την οποία θα προκύψει ποια προνήπια θα γίνουν δεκτά και ποια όχι.
Αυτό θα συμβεί σε όσες περιπτώσεις δεν μπορούν να εξασφαλιστούν χώροι για να καλύψουν τις ανάγκες εκπαίδευσης του συνόλου των νηπίων και των προνηπίων που έχουν εγγραφεί στα δημόσια νηπιαγωγεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου