ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα μνήμης στη γενοκτονία

αφιέρωμα-μνήμης-στη-γενοκτονία-851206

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού διοργανώνει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών “Ιωνες”, τιμώντας μια σημαντική αλλά και οδυνηρή στιγμή του μικρασιάτικου ελληνισμού. Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος κατά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών, δημοτικών αρχών του νομού και λαού. Ακολούθως θα κατατεθούν στεφάνια από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, φορέων και των μικρασιατικών συλλόγων της Μαγνησίας, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία της Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ» κ. Άννας Αϊβαζόγλου.
Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Αλσος Νέας Ιωνίας η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου Καραθανάση «Σε λένε Σμύρνη, Φώκαια, Σερέκιοϊ, Μαινεμένη, Σαγγάριο» με τη φροντίδα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών “Ιωνες”.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Λιάπης, συγγραφέας-λαογράφος και η κ. Ζέττα Μακρή, πρώην βουλευτής με συντονιστή τον Αντώνη Αντωνίου, εκπαιδευτικό-συγγραφέα.
Το βιβλίο αυτό του Αθαν. Καραθανάση, που είναι γόνος Μικρασιατών, είναι γραμμένο με καρδιά και γνώση, με πικρές και μαύρες μνήμες και από την πρώτη του σελίδα σε συγκλονίζει, κι ας ξέρεις τα γεγονότα και την ιστορία από άλλα βιβλία και άλλες πηγές.
Τα ιστορούμενα, μέσα στις 157 σελίδες του (Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη α.ε. Θεσσαλονίκη 2007), χωρίζονται σε εννιά ενότητες, αρχίζοντας με την «εξομολόγηση για πρόλογο» του συγγραφέα, που έρχεται στον αναγνώστη για να του πει ότι «το μικρό τούτο βιβλίο ας είναι ευλαβικό μνημόσυνο όχι μόνο για τον πατέρα μου και τους δικούς μου, αλλά και σε όσους έμειναν εκεί αναπαυόμενοι υπό την γην της Ιωνίας και σε εκείνους που έφθασαν στην Ελλάδα, ναυάγια της προσφυγιάς».
Ακολουθούν «Η σφαγή στο Σερέκιοϊ. Ο πυρπολημένος Ιούνιος του 1914», «Πεθαίνοντας στον Σαγγάριο (13 Αυγούστου 1921)», «Η πορεία προς το Ουσάκ. Συνομιλία μυστική με τον αιχμάλωτο πατέρα», που παρουσιάζουν την Τραγωδία στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας.
Στη συνέχεια ακολουθούν κεφάλαια, που έχουν σχέση με τις περιπέτειες της προσφυγιάς και της επιβίωσης στη νέα πατρίδα τους, την Ελλάδα: «Στην Ουρανούπολη. Μέρες αναζήτησης, αλλά ελευθερίας και ελπίδων», «Επιστροφή α ξενιτεμένου», «Τα παιδιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής», «Ανοιξιάτικη χαρμολύπη στην Ιωνική γη. Στην ιστορία και την καταστροφή» και «Επιστροφή β στο Πατρικό. Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά το χαλασμό, συνομιλώντας με τον πατέρα».
Το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα, είναι ένα μάθημα Ιστορίας, Μνήμης και Τιμής της Τραγωδίας του Μικρασιάτικου Ελληνισμού, που αφανίστηκε με τη συστηματική Γενοκτονία από το τουρκικό κράτος κατά το 1922.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου