ΤΟΠΙΚΑ

Ενα βήμα πίσω ο Καραμανλής

ενα-βήμα-πίσω-ο-καραμανλής-851206

Η εκκωφαντική αντίδραση της κοινής γνώμης, που μέσω των δημοσκοπήσεων οι οποίες ακολούθησαν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δημιουργώντας νέα πολιτικά δεδομένα με το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ήταν αρκετά στοιχεία για να προβληματίσουν τον πρωθυπουργό. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άλλαξε ρότα. Δεν κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς αντιλήφθηκε ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με τα όσα είπε. Αντίθετα εξοργίστηκαν με την απλόχερη κάλυψη που πρόσφερε σε κάποια μεγαλόσχημα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προκαλούν με τις συμπεριφορές τους. Χαρακτηριστική βεβαίως η περίπτωση Βουλγαράκη.
«Ο κίνδυνος που φαινομενικά αναδεικνύεται για υποθέσεις, τη σοβαρότητα των οποίων ουδέποτε υποτίμησα, είναι υπαρκτός» είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας παράλληλα από τους υπουργούς του «συνεχή αυτοκριτική» και επικέντρωση στην «πραγματική πολιτική». Μπορεί να είναι μια γενικόλογη προσέγγιση ενός καυτού ζητήματος, όποιος όμως διαβάζει πίσω απ΄ τις γραμμές διαπιστώνει ότι μετάνιωσε πικρά ο πρωθυπουργός για τις πολιτικές επιλογές της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε ο Καραμανλής είναι του δόγματος ότι στην πολιτική «μιλάς κυρίως για τα πράγματα, σπανίως για τα πρόσωπα και ποτέ για τον εαυτό σου».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τέτοια η αντίδραση της κοινωνίας και κυρίως των ψηφοφόρων του κ. Καραμανλή – αυτό ήταν που έκαψε και τσουρούφλισε – που στάθηκε αδύνατο να αγνοηθεί η οργή του λαού.
Σε μια λογική συνέχεια των πραγμάτων θα πρέπει να περιμένουμε -και μάλιστα σύντομα- ο πρωθυπουργός να πάρει και τα ανάλογα μέτρα. Δεν φτάνουν οι θεωρητικές προσεγγίσεις για να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα. Έστω και χωρίς ανασχηματισμό ο Βουλγαράκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανώς και άλλοι που προκαλούν με τις συμπεριφορές τους, πρέπει να κατεβούν από το τρένο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου