ΤΟΠΙΚΑ

Κουδούνι με προβλήματα

κουδούνι-με-προβλήματα-851206

Δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και η φετινή σχολική χρονιά. Τεράστια τα προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνον με την διπλοβάρδια που ταλανίζει πολλούς μαθητές ή με τη μεταφορά τους με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ ή με την έλλειψη εκπαιδευτικών, αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα των κτιρίων και την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των μαθητών στους σχολικούς χώρους.
Τα προβλήματα αυτά έρχεται να τα υπενθυμίσει με επιστολή του προς το Νομάρχη Μαγνησίας ο Δήμαρχος Βόλου που ζητά τη χορήγηση προς το Δήμο ποσού ύψους 600.000 ευρώ, που έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο η ΝΑΜ για συντηρήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι πολλές σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας χρονολογούνται από την εποχή του Μεσοπολέμου και με σαφείς ελλείψεις στην υγιεινή και την επικινδυνότητα των μαθητών, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βόλου, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Ειδικότερα στην επιστολή του Δημάρχου Βόλου αναφέρονται τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι ως Δήμος συμβάλλουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και των περιορισμένων οικονομικών πόρων, στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην περιοχή μας.
Επειδή στην πόλη του Βόλου υπάρχουν και λειτουργούν παλαιά σχολικά κτίρια με σημαντικότατα προβλήματα (π.χ. όλες οι στέγες των δημοτικών σχολείων, πολλά εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί στη διάρκεια του Μεσοπολέμου) σε αντίθεση με τα σχολικά κτίρια της υπαίθρου και συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σημαντικές κακοτεχνίες (π.χ. σχολικά συγκροτήματα Νεάπολης ή του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου), αντιμετωπίζουμε μεγάλες ανάγκες, που χρήζουν άμεσων και σοβαρών τεχνικών παρεμβάσεων, απαραίτητων για την αποκατάσταση των σοβαρότατων και χρόνιων προβλημάτων τους, που τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα.
Δυστυχώς, όμως, πέραν των άλλων κτιριολογικών προβλημάτων στην πόλη μας υπάρχουν σχολικά κτίρια, με σαφείς ελλείψεις στην υγιεινή και την επικινδυνότητα των μαθητών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, όπως γνωρίζετε, έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας με το ποσόν των 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει σημαντικές βελτιωτικές λειτουργικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια.
Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να διατεθούν τουλάχιστον 600.000 ευρώ, προκειμένου ο Δήμος Βόλου μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών και οι οποίες λόγω της μεγάλης έκτασής τους, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με τα χρήματα του προγράμματος συντήρησης, δεδομένου ότι εξυπηρετούν σε αριθμό μαθητών το μεγαλύτερο όγκο του Νομού μας».

Mήνυμα
για τη νέα
χρονιά

Εξάλλου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης θα παραστεί σήμερα στον αγιασμό που θα γίνει στις 8.15 π.μ. στο 13ο Δημοτικό Σχολείο, στις 9.00 π.μ. το πρωί στο Συγκρότημα Νεαπόλεως και στις 9.30 π.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου κ.Σούλα Μπαρτζιώκα.

Σημειώνεται ότι στους αγιασμούς των σχολικών μονάδων του Βόλου θα παραστούν επίσης οι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι όλων των Οργανισμών του Δήμου Βόλου.

Στο μεταξύ με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης σε μήνυμά του τονίζει τα εξής:

“Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο, στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη και κουράγιο και στους γονείς ευόδωση των προσδοκιών τους για τα παιδιά τους. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο πραγματικότητες στον πολύ νευραλγικό αυτόν τομέα για το παρόν και το μέλλον της: Από τη μια είναι οι γονείς, που κάνουν απίστευτες θυσίες για να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν και από την άλλη υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα, με αρκετά προβλήματα, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τους μαθητές.
Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε, αλλά και αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα, για ένα πολιτισμένο και αξιοπρεπές σχολείο στην πόλη μας σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε με τις μικρές μας δυνάμεις- χωρίς να υπάρχουν πάντοτε οι αναγκαίοι πόροι από την Πολιτεία- ότι από την πλευρά μας, έχει γίνει το καλύτερο δυνατό, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα σήμερα για να υποδεχθούν το ανθρώπινο δυναμικό τους, έτσι ώστε μαθητές και δάσκαλοι με μεγαλύτερη όρεξη να ξεκινήσουν και πάλι την τόσο κρίσιμη για το μέλλον της κοινωνίας μας δουλειά.
Ο Δήμος Βόλου και εγώ προσωπικά θα συμπαρασταθούμε σε κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας για την αναβάθμιση της παιδείας, προκειμένου οι νέες γενιές, να αποτελούν θεματοφύλακες των ανθρώπινων αξιών και κοινωνοί της γνώσης.
Γι’ αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εσάς τους διαπρεπείς και ακούραστους δασκάλους, τη σχολική επιτροπή, τους γονείς και κηδεμόνες οι οποίοι αποτελείτε τους θεμελιώδεις συντελεστές της επιτυχίας.
Eύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου στους μαθητές καλή πρόοδο και τους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία και αυτή τη χρονιά στο έργο τους.”
Χαιρετισμό ενόψει της νέας σχολικής περιόδου απευθύνει και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Σούλα Μπαρτζιώκα που μεταξύ άλλων επισημαίνει:
“Eκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου σήμερα με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς στέλνουμε χαιρετισμό αγάπης σε όλους τους μαθητές της πόλης μας γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο δήμος Βόλου στο βαθμό που του αναλογεί θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές όλων των βαθμίδων της πόλης μας.
Παράλληλα με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση στην πόλη μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου