ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοινώθηκε το μεγάλο deal ~ ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

ανακοινώθηκε-το-μεγάλο-deal-πληρησ-επιβε-296897

Η Lafarge εξαγοράστηκε από την ελβετική Holcim- Παγωμάρα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

Πλήρης επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στο φύλλο του Σαββάτου. Οι τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge ανακοίνωσαν επίσημα τη Δευτέρα το πρωί πρόταση συγχώνευσής τους, με την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Εκτακτη σύγκλιση του ευρωπαϊκού συμβουλίου των εργαζομένων του Ομίλου στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναβάλλεται η επόμενη συνάντηση των σωματείων της ΑΓΕΤ Ηρακλής με τη Λαφάρζ για την νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Εντονος προβληματισμός στην ΑΓΕΤ στο Βόλο καθώς ο νέο Ομιλος «γίγαντας» στο χώρο του τσιμέντου αριθμεί πλέον 140.000 περίπου εργαζόμενους με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σταδιακά το προσωπικό θα μειωθεί κατά 40.000 σε όλες τις χώρες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η επίσημη ανακοίνωση των δύο Ομίλων για την εξαγορά της Λαφάρζ από την HOLTCIM έγινε χθες το μεσημέρι. Είχε προηγηθεί χθες νωρίς το πρωί αναφορά του διευθύνοντα συμβούλου της Λαφάρζ Μπρινό Λαφόντ που επιβεβαίωνε το «κλείσιμο της συμφωνίας» που μάλιστα προωθήθηκε και στην ΑΓΕΤ στο Βόλο προς ενημέρωση στελεχών και εργαζομένων. Τα διοικητικά συμβούλια της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim ενέκριναν την συγχώνευση των δύο εταιρειών, το Σαββατοκύριακο και έτσι η συμφωνία οδηγεί στην δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας δομικών υλικών διεθνώς με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 50 δις. δολαρίων.

Οι δύο Ομιλοι δεσμεύτηκαν να διαθέσουν μεγάλα στοιχεία του ενεργητικού τους για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο.

Οπως έγινε γνωστό η ελβετική εταιρεία Holcim θα προσφέρει μία μετοχή της για κάθε μετοχή της γαλλικής εταιρείας Lafarge για να δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικές πωλήσεις 39 δισ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lafarge κ. Μπρινό Λαφόν θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο στον νέο όμιλο, ενώ ο προταθείς για Πρόεδρος της Holcim κ. Βόλφγκανγκ Ράιτσλε θα γίνει ο Πρόεδρος του ομίλου.

Η συγχώνευση, που συζητείται από τον Ιανουάριο, αναμένεται να εγείρει σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού σε πολλές χώρες -στην Ευρώπη, τη Βόρειο και Νότια Αμερική και την Ασία-, όπου ο κλάδος αποτελεί από καιρό πηγή ανησυχιών για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Και οι τέσσερις μεγαλύτεροι παγκοσμίως όμιλοι είναι υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία καρτέλ και συνεννόηση για τον καθορισμό των τιμών από το 2008.

Ο κ. Λαφόν και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Holcim κ. Ρολφ Σουαρόν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 10% έως 15% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ebitda) και ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Σουαρόν δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες αναμένουν το πρόγραμμα της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων τους να ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 της περιγραφόμενης ως συγχώνευσης μεταξύ ίσων. Τα δύο τρίτα της διάθεσης (των περιουσιακών στοιχείων) θα γίνουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο κ. Λαφόν είπε ότι το θέμα της συγχώνευσης συζητήθηκε με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη σε συγχωνεύσεις βιομηχανιών που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ερευνητικό κέντρο του ομίλου θα βρίσκεται στη Γαλλία και ότι «δεν μιλάμε για κλείσιμο εργοστασίων», προσθέτοντας ότι θα υπάρχει «πολύ περιορισμένη επίπτωση στην απασχόληση».

Η συγχώνευση θα προσυπογραφεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο εταιρείες έχουν πολύ υψηλά χρέη και έχουν εξαναγκασθεί σε σημαντικά προγράμματα μείωσης του κόστους λειτουργίας τους.

Το μήνυμα Bruno Lafont για την εξαγορά

Το μήνυμα που έφτασε στα γραφεία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, στην αγγλική γλώσσα, από τον Bruno Lafont μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Σήμερα το πρωί, ανακοινώνεται ένα σχέδιο συγχώνευσης με την Holcim .

Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα, που προκύπτουν από μια συγχώνευση μεταξύ ίσων, και με μια απαράμιλλη πλατφόρμα ανάπτυξης στον κλάδο μας με αναμενόμενα έσοδα € 32 Md, και περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε 90 χώρες. Αν και οι δύο ομάδες απολαμβάνουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης ξεχωριστά, συνδυάζοντας τους, αυτό θα μας δώσει πρόσβαση και δυνατότητες ανάπτυξης.

Μαζί Lafarge- Holcim, θα δημιουργήσουμε την πιο προηγμένη ομάδα στον κλάδο μας, αξιοποιώντας τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα, το έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό στην αγορά, προσφέροντας σε όλους ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε μια ακόμη ευρύτερη ομάδα, μια παγκόσμια γεωγραφική χαρτοφυλακίου, αποφασιστικά προσανατολισμένη προς τις αγορές της ανάπτυξης, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Το έργο αυτό είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία ξεκινά σήμερα, και με την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού . Περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 έως 15 % του νέου ομίλου.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η δραστηριότητα και των δύο ομάδων θα λειτουργήσει χωριστά και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη . Η επίτευξη των στόχων μας το 2014 εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και απαιτεί την πλήρη εστίαση και την κινητοποίηση μας .Η Lafarge ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Ο νέος Όμιλος διαθέτει ένα απαράμιλλο δυναμικό ανάπτυξης. Ξέρω ότι μπορώ να υπολογίζω στη δέσμευση του κάθε ένα από εσάς να συμμετάσχετε σε αυτήν την τεράστια και συναρπαστική ομάδα».

Παγωμάρα στο Βόλο

Το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσε την έκπληξη στους εργαζόμενους αλλά και παγωμάρα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής που «αλλάζει πλέον χέρια» καθώς την προηγούμενη μόλις εβδομάδα είχε προηγηθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εργαζομένων της Λαφάρζ στο οποίο μάλιστα παρέστη ο πρόεδρος της Ένωσης Β. Κουκλουμπέρης χωρίς να γίνει καμία νύξη για το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι χθες το πρωί όπου έφτασε στα γραφεία της ΑΓΕΤ στο Βόλο επισήμως πλέον το μήνυμα του διευθύνοντα συμβούλου της Λαφάρζ για να επιβεβαιώσει τη συμφωνία εξαγοράς.

Τα σωματεία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην παρούσα χρονική συγκυρία βρίσκονται σε περίοδο διαπραγματεύσεων με τη Λαφάρζ για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Η επόμενη συνάντηση που ήταν καθορισμένη αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων ενώ συγκαλείται εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι το ευρωπαϊκό συμβούλιο εργαζομένων της Λαφάρζ όπου θα γίνει επίσημη ενημέρωση.

Σχετικά άρθρα: Συγχώνευση «μεγατόνων» της Λαφάρζ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου