ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση του Τ.Ε.Ε. για το Μεσογειακό Χωριό

παρέμβαση-του-τ-ε-ε-για-το-μεσογειακό-χ-851206

Tα εναλλακτικά σενάρια για τη χωροθέτηση του Μεσογειακού Χωριού συζήτησε προχθές η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου, μέχρι στιγμής εξετάζονται τέσσερις διαφορετικές προτάσεις, που θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων αύριο στη 1 το μεσημέρι στο Βόλο.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, στην έκταση που έχει προταθεί στο Διμήνι ο ΟΕΚ διαθέτει δύο οικόπεδα ενενήντα στρεμμάτων και τα υπόλοιπα θα πρέπει ν’ αποκτηθούν με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που σε κάθε περίπτωση ο ΟΕΚ θα πρέπει ν’ αναζητήσει πόρους. Σε αυτή την περίπτωση το ένα από τα δύο οικόπεδα είναι μέσα στον ορισμένο από την Αρχαιολογία, αρχαιολογικό χώρο, ενώ το άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ίσως ως κοινόχρηστος χώρος.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. εξάλλου αναφέρθηκε στην πρόταση, όπου περιλαμβάνεται και έκταση του ΟΕΚ εξήντα στρεμμάτων, που ωστόσο φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, διότι το κόστος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, μιας και η τελευταία εκτίμηση αγοραπωλησίας στην περιοχή με αφορμή το έργο του Περιφερειακού κατέγραψε τιμές στα 103.000 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου της Λάρισας. Το τρίτο σενάριο που εξετάζεται, είναι η έκταση των 400 στρεμμάτων που παραχωρεί ο Δήμος Φερών αλλά και έκταση 1.050 στρεμμάτων που παραχωρεί ο Δήμος Ιωλκού στην περιοχή των Νέων Παγασών. Ο κ. Αναγνώστου εμφανίστηκε επιφυλαχτικός όσον αφορά στην τελευταία αυτή έκταση, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχουν αρχαία, γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί πού υπάρχουν αρχαία σε όλες τις προτεινόμενες λύσεις, «ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, όταν έλθει η ώρα να ξεκινήσει το έργο».

Ημερίδα για τη ζεύξη του Μαλιακού

Σήμερα στην Αθήνα συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή για την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα με θέμα τη διπλή ζεύξη του Μαλιακού.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, θα γίνουν εισηγήσεις για το χωροταξικό, κυκλοφοριακό, τεχνικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό του έργου, αλλά κυρίως την ημερίδα θα απασχολήσει το οικονομικό μέρος. Γι’ αυτό έχουν κληθεί να κάνουν εισηγήσεις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα και θα πρέπει να την παρακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς, ενώ το Τ.Ε.Ε. θα δρομολογήσει λεωφορεία για τα μέλη του που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν».
Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Κάρλας σύσκεψη, όπου εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ θα παρουσιάσουν τις μελέτες για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας έπειτα από πρωτοβουλία του Τ.Ε.Ε. και του Δήμου Κάρλας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου