ΤΟΠΙΚΑ

Για το απόλυτο με Λετονία

για-το-απόλυτο-με-λετονία-851206

Υπομονή, καλή άμυνα και εξουδετέρωση των ατού της αντίπαλης ομάδας θα είναι το τρίπτυχο που θα ακολουθήσει σήμερα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, προκειμένου να συνεχίσει με νίκη και να πετύχει το απόλυτο στους δυο πρώτους αγώνες του ομίλου για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Οι διεθνείς δίνουν έναν εξαιρετικά δύσκολο εκτός έδρας αγώνα (21.15 ΜEGA) με τη Λετονία, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα.
Αρχικά ο Οτο Ρεχάγκελ θα ζητήσει από τους διεθνείς να προσέξουν τα μετόπισθεν στην εκκίνηση του αγώνα, κλείνοντας όλους τους διαδρόμους κυρίως στους ακραίους χαφ της Λετονίας. Πρόκειται για τους Περεπλότκινς (δεξιά) και Σολονίκινς (αριστερά), οι οποίοι κάνουν πολύ καλή δουλειά, δημιουργώντας ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Στην προσπάθεια αναχαίτισής τους, αναμένεται να επιστρατευτεί ο Σαλπιγγίδης που μπορεί να βοηθήσει και ανασταλτικά με τις επιστροφές του. Εάν τελικά ο επιθετικός του Παναθηναϊκού πάρει θέση βασικού στο «4-3-3» του Γερμανού προπονητή, τότε το πιθανότερο είναι να μείνει εκτός αρχικού σχήματος ο Λυμπερόπουλος (ο μοναδικός απ’ αυτή την αποστολή που στις 31/3/1999 είχε αγωνιστεί στο ματς Λετονίας – Ελλάδας 0-0 για τα προκριματικά του Euro 2000), που ήταν «ενδεκαδάτος» στο Λουξεμβούργο.
Αλλες αλλαγές, και ειδικά σε πρόσωπα, δεν προτίθεται να κάνει ο 70χρονος προπονητής που, όπως γίνεται αντιληπτό, θα προσπαθήσει να θωρακίσει την αμυντική λειτουργία της Εθνικής ομάδας, απέναντι στο «4-4-1-1» των γηπεδούχων.
Τον «δαιμόνιο» Βερμπακόφσκις, ο οποίος αγωνίζεται πίσω από τον μοναδικό προωθημένο θα αναλάβουν οι αμυντικοί μέσοι (Μπασινάς και Κατσουράνης), ενώ τον σέντερ φορ Κάρλσονς θα έχουν υπό την επιτήρησή τους οι «δίδυμοι πύργοι» Δέλλας και Κυργιάκος. Αλλωστε και ο 27χρονος επιθετικός είναι ψηλός (1.90μ.) και ικανότατος στον αέρα.
Βέβαια, ο «χερ Οτο» δεν έχει σκοπό να κρατήσει όλη την ομάδα πίσω, ψάχνοντας απλά για την ισοπαλία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα θα αναζητήσει τους τρόπους για να φτάσει η «γαλανόλευκη» στα αντίπαλα καρέ, απειλώντας την εστία του Βάνινς.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός γνωρίζει καλά την αδυναμία που εμφανίζουν οι Λετονοί στην οπισθοφυλακή και ειδικά όταν νιώσουν πίεση. Το αδύνατο σημείο τους είναι τα άκρα της άμυνας, εκεί που αγωνίζονται οι Κλάβα (δεξιά) και Καζάνοβς (αριστερά). Η αδυναμία στις «πτέρυγες» της άμυνας των αντιπάλων ενισχύει ακόμα περισσότερο το ήδη αυξημένο ποσοστό να ξεκινήσει βασικός ο ταχύτατος Σαλπιγγίδης. Ο διεθνής φορ θα πλαισιώνεται από τους Χαριστέα και Γκέκα, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει έργο στην κορυφή της ελληνικής επίθεσης.

«Καλή και η ισοπαλία»
Προσοχή στην άμυνα και στις στημένες φάσεις ζήτησε ο Οτο Ρεχάγκελ ενόψει του αγώνα με τους Λετονούς, επισημαίνοντας πως θα είναι «πιο δύσκολα από αυτόν με το Λουξεμβούργο». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αρνήθηκε να αποκαλύψει τα πλάνα του, ενώ επεσήμανε πως σε μια δύσκολη έδρα, όπως αυτή των Λετονών, ακόμη και με ισοπαλία «δεν έχει χαθεί τίποτα».
Για το παιχνίδι ο Γερμανός τεχνικός σχολίασε: «Το παιχνίδι θα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με αυτό με το Λουξεμβούργο. Ξεκινήσαμε καλά και αύριο (σ.σ. Τετάρτη) θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη καλύτερο παιχνίδι».
Οσο για το τι να προσέξουν οι παίκτες του είπε: «Οι Λετονοί διαθέτουν μια ψηλή ομάδα, είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στις στημένες φάσεις. Στο παιχνίδι με τη Μολδαβία σκόραραν από στημένη φάση. Με το Λουξεμβούργο στην άμυνα ήμασταν πολύ καλοί και αυτό είπα στους παίκτες, να παραμείνουν προσεκτικοί στην άμυνα, ειδικά σε μια έδρα που είναι καυτή και σε περίπτωση που δεχτείς κάποιο γκολ ξεσηκώνεται ο κόσμος και η αποστολή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη».
Μια ισοπαλία σύμφωνα με τον Οτο Ρεχάγκελ θα ήταν πολύτιμη: «Θέλουμε να κερδίσουμε, όμως και σε περίπτωση ισοπαλίας δεν έχει χαθεί τίποτα. Σίγουρα σε αυτή την έδρα μπορεί και να χάσεις».
Μιλώντας για τους Λετονούς, τους χαρακτήρισε πολύ καλή ομάδα. «Οι Λετονοί ήταν παρόντες στο Euro 2004, είχαν μια πολύ καλή ομάδα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 με τους Γερμανούς και διακρίνονται για τη φυσική τους κατάσταση. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι».

Η προϊστορία
Μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία θα συναντηθούν Ελλάδα και Λετονία, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να επιδιώκει να νικήσει για πρώτη φορά την αντίπαλό της! Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις που διεξήχθησαν πριν από εννέα χρόνια, δεν είχε καταφέρει να γευτεί τη χαρά της νίκης. Στον αγώνα θα «σφυρίξει» ο 36χρονος Γάλλος, Τόνι Σαπρόν, ο οποίος δεν έχει διευθύνει ξανά συνάντηση ελληνικής ομάδας.
Η προϊστορία μεταξύ των δυο ομάδων:
31/03/1999 Λετονία-Ελλάδα 0-0 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2000, προκριματικά, 2ος όμιλος
09/06/1999 Ελλάδα-Λετονία 1-2 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2000, προκριματικά, 2ος όμιλος

Το πρόγραμμα του ομίλου:
Μολδαβία-Ισραήλ (20:30)
Λετονία-Ελλάδα (21:15)
Ελβετία-Λουξεμβούργο (21:30)

Η βαθμολογία του δευτέρου ομίλου
1. Ελλάδα 3 (3-0)
2. Λετονία 3 (2-1)
3. Ισραήλ 1 (2-2)
4. Ελβετία 1 (2-2)
5. Μολδαβία 0 (1-2)
6. Λουξεμβούργο 0 (0-3)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου