ΤΟΠΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» η εξαγορά της Lafarge

στο-μικροσκόπιο-η-εξαγορά-της-lafarge-299802

Παραιτήθηκε από την προεδρία της ΑΓΕΤ Ηρακλής ο Μ. Κυπριανίδης

15 επιτροπές ανταγωνισμού πρέπει να δώσουν το πράσινο φως καθώς οι δύο εταιρείες, μαζί, υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιοχές θα «σαρώσουν» πάνω από 50% της αγοράς.

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΑΓΕΤ Ηρακλής ο Μανώλης Κυπριανίδης μετά από 8 χρόνια στην συγκεκριμένη θέση. Η παραίτησή του θα ισχύσει από τις 9 Μαΐου 2014, μετά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας, που θα συνέλθει εκείνη την ημέρα.

Η παραίτησή του σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την εξαγορά της Λαφάρζ από την Χολσίμ.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής σε ανακοίνωσή της ευχαρίστησε τον κ. Μανώλη Χρ. Κυπριανίδη για τη διορατική συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στη στρατηγική του Ομίλου και στη μεταμόρφωση της Εταιρείας μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον και υπογράμμισε ότι «ο Ομιλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι σήμερα απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες».

Υπό την αίρεση των επιτροπών ανταγωνισμού

Στο μεταξύ απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εξαγορά είναι να λάβει «πράσινο φως» από, τουλάχιστον, 15 επιτροπές ανταγωνισμού, καθώς οι δύο εταιρείες, μαζί, υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιοχές θα «σαρώσουν» πάνω από 50% της αγοράς.

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών υπολογίζεται σε 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι πωλήσεις θα ξεπερνούν τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και το προσωπικό θα φτάνει τους 146.000 εργαζόμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελβετική Χολσίμ δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα και αυτό γεννά μία μικρή αισιοδοξία ότι οι ελληνικές μονάδες δε θα είναι μεταξύ αυτών που θα πωληθούν, προκειμένου οι δύο εταιρείες να λάβουν έγκριση για τη συγχώνευση, και η πλειοψηφία τους θα προέρχεται από την Ευρώπη.

Πάντως, η ΑΓΕΤ Ηρακλής έκλεισε το 2013 με ζημιές EBITDA 120 εκατομμυρίων ευρώ ενώ

Lafarge και Holcim υπολογίζουν ότι, σε βάθος τριετίας, θα εξοικονομήσουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη σε οικονομίες κλίμακος, αποτελεσματικότερη λειτουργία και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται υπό έλεγχο, από το 2008, από την Ε. Επιτροπή για πρακτικές καρτέλ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 όταν η Lafarge συγχωνεύτηκε με την Tarmac, οι Αρχές είχαν ζητήσει από τις δύο εταιρείες να πωλήσουν κάποια εργοστάσια τσιμέντου και δίκτυα διανομής προτού δώσουν πράσινο φως για μια τέτοια συγχώνευση. Οι βρετανικές Αρχές ενέκριναν τη συμφωνία μόνο όταν και οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να πωλήσουν σημαντικό μέρος περιουσιακών στοιχείων τους. Η συμφωνία μεταξύ της Lafarge και της Holcim δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κυριαρχήσουν οι δύο εταιρείες στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, παραδοσιακά οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνταν πολύ έντονα και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, Βουλγαρία, και Ρουμανία, η Τσεχία και η Σερβία, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα. Επίσης έχουν μεγάλη δραστηριότητα στη Βραζιλία και στον Καναδά και στη γειτονική Τουρκία.

Οι δύο εταιρείες την προηγούμενη δεκαετία είχαν δανειστεί μεγάλα ποσά για να επεκταθούν σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση για οικοδομικά υλικά. Στη συνέχεια, έσκασε η φούσκα των ακινήτων στην Αμερική και ξέσπασε η κρίση χρέους στην ΕΕ. Η Lafarge δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις όταν η Αραβική Ανοιξη προκάλεσε αναταραχές σε χώρες όπου είχε επενδύσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχετικά άρθρα:

Συγχώνευση «μεγατόνων» της Λαφάρζ

Ανακοινώθηκε το μεγάλο deal ~ ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου