ΤΟΠΙΚΑ

Αβεβαιότητα για τον Καποδίστρια Β’

αβεβαιότητα-για-τον-καποδίστρια-β-851206

Πλήθος τηλεφωνημάτων από δημάρχους της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας δέχθηκε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προκειμένου να διερευνηθεί απ΄ τους αυτοδιοικητικούς, αν διαθέτουμε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων, μετά το ερώτημα που θέσαμε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Τα τηλεφωνήματα των δημάρχων αποδεικνύουν την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, αβεβαιότητα που δεν έσβησε οριστικά μετά την απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. «Είναι στις προθέσεις μας να πάμε στις εκλογές του 2010 με βάση το νέο διοικητικό χάρτη», είπε ο Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για οριστικές αποφάσεις που δεν παίρνουν αναβολή, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης τουλάχιστον σε επίπεδο δήμων ακόμα και το 2014.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και την απάντηση του κ. Καραμανλή, διότι πιστεύουμε ότι αφήνει κάποια θέματα ανοιχτά κυρίως ως προς το χρόνο εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ): Επιτρέψτε μου να επανέλθω στην διοικητική μεταρρύθμιση, στην οποία δώσατε ιδιαίτερη σημασία και εσείς. Στα χρόνια της αντιπολίτευσης τόσο εσείς, όσο και τα στελέχη της παράταξής σας, μιλούσατε για εθελούσιες συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
Τώρα, εν όψει του Καποδίστρια Νο 2, έχουμε ορισμένα δεδομένα. Κατ’ αρχάς την δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού ότι θα είναι νόμος του κράτους μέχρι το 2008, την πρόταση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αγνοεί ακόμα και τα γεωγραφικά δεδομένα, και την δική σας δήλωση πριν λίγο ότι πρόθεσή σας είναι να πάτε στις εκλογές του 2010 με το νέο διοικητικό χάρτη.
Τούτων δοθέντων, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Η έλλειψη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, αυτή η τακτική, αποδεικνύει συνέπεια λόγων και έργων από πλευράς της κυβέρνησής σας; Και δεύτερον, το 2009, γιατί περί αυτού μιλάμε, επαρκεί για να προωθηθεί μία τόσο σημαντική αλλαγή χωρίς την δημιουργία προβλημάτων και στρεβλώσεων στις τοπικές κοινωνίες;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Κατά την γνώμη μου πιστεύω ότι επαρκεί. Αλλά απλώς να σας πω ότι δεν είμαστε στο τέλος της διαβούλευσης, υπάρχει μία πρόταση από πλευράς του Ινστιτούτου της ΚΕΔΚΕ, αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι, θα γίνουν διαβουλεύσεις, θα γίνει συζήτηση. Δεν σημαίνει όμως ότι την παίρνει κανείς, την υιοθετεί κατά γράμμα και την ψηφίζει. Βεβαίως όχι. Και οι τοπικές κοινωνίες έχουν λόγο και το Κοινοβούλιο έχει λόγο, αναμφισβήτητα.
Εκείνο που είπαμε εμείς είναι η πρόθεση και ένα χονδρικό χρονοδιάγραμμα. Και πιστεύω, όπως είπα και πριν, ότι είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Από εκεί και πέρα δεν έχει κλείσει το θέμα. Είναι ανοικτό προς συζήτηση και διαβούλευση σε προτάσεις συγκροτημένες».

Έμπειροι διοικητικοί παράγοντες της Μαγνησίας με βάση την απάντηση του πρωθυπουργού στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκτιμούσαν χθες ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο τμηματικής εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή σε πρώτη φάση το 2010 να γίνει η εκλογή περιφερειακού συμβουλίου με την κατάργηση των νομαρχιών, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή όπου τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα και δεν υπάρχουν τοπικίστικες αντιδράσεις και το 2014 να προχωρήσει η εφαρμογή σε επίπεδο δήμων. Ένα από τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε χθες ήταν κι εκείνο του επί 12ετίας δημάρχου Καρδίτσας και νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ Θανάση Καταρτζή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πρόταση του Ινστιτούτου σ΄ ένα ποσοστό 10% αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, ενώ σε ποσοστό 90% είναι αντικειμενική και δεν προκαλεί αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα ξεκαθαρίσει με την ψήφιση του νόμου μάλλον τον ερχόμενο Νοέμβριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου