ΤΟΠΙΚΑ

Τα σκουπίδια του Αλμυρού στο ΧΥΤΑ Βόλου

τα-σκουπίδια-του-αλμυρού-στο-χυτα-βόλ-851206

Το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αλμυρού υπέγραψαν χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιαν. Κουρτίνας.
Η λειτουργία του Σταθμού προσδιορίζεται στο τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλη τη νοτιοδυτική Μαγνησία. Μετά την παραλαβή του μηχανολογικού εξοπλισμού απομένει η πρόσληψη του προσωπικού και οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης, παρουσία του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, μίλησε για ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντική σημασία.
Όπως είπε, «ξεκινά η ανατροπή μιας πορείας υποβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής μέσα από την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, την αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το μεγάλο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης από την έκλυση μεθανίου».
Με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αλμυρού, «λουκέτο» μπαίνει σε όλους τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος του Φορέα Γιάν. Κουρτίνας υπογράμμισε ότι μετά τη λειτουργία του ΣΜΑ, για οποιαδήποτε χωματερή διαπιστωθεί ότι παραμένει ενεργή στα διοικητικά όρια των δήμων που εξυπηρετεί ο Σταθμός, υπόλογοι θα είναι οι δήμαρχοι, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου χθες, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων παρέλαβε δύο ρυμουλκά και τρία ρυμουλκούμενα οχήματα.
Ο ΣΜΑ Αλμυρού θα δέχεται τα απορρίμματα των δήμων Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και της κοινότητας Ανάβρας. Στο Σταθμό τα στερεά απόβλητα θα συμπιέζονται και με κοντέινερ κλειστού τύπου θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Βόλου.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό και συγκεκριμένα τρεις μόνιμους υπαλλήλους –δύο οδηγούς και έναν φύλακα-ζυγιστή, ο κ. Κουρτίνας ενημέρωσε ότι προχθές το υπουργείο Εσωτερικών κοινοποίησε την έγκριση για τις προσλήψεις.
Το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνονται οι δήμοι είναι 10 ευρώ ανά τόνο στερεών αποβλήτων, που θα μεταφέρεται στο ΣΜΑ Αλμυρού, ενώ ο κ. Κουρτίνας ανέφερε ότι αφού εξεταστεί το κόστος λειτουργίας του ΣΜΑ, θα επιμεριστεί σε κάθε Δήμο αναλογικά με την ποσότητα των απορριμμάτων.
Σειρά παίρνει πλέον η λειτουργία των υπόλοιπων ΧΥΤΑ στη Μαγνησία. Τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του ΦΟΣΔΑ θα επισκεφθούν την Αργαλαστή, τη Σκόπελο και την Αλόννησο σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Αργαλαστής πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ οι εκκρεμότητες που αφορούν στους ΧΥΤΑ των Βορείων Σποράδων πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
«Η 31η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στην Ελλάδα, καθώς μετά ξεκινά η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος του έτους όλοι οι ΧΑΔΑ στη Μαγνησία να καταστούν ανενεργοί», υπογράμμισε ο κ. Κουρτίνας.
Ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς ανέφερε: «Στην περιοχή του Αλμυρού απομένει ως εκκρεμότητα η εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής και κατεδαφίσεων, πρόβλημα που θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε μετά να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για την αυθαίρετη εναπόθεση των υλικών. Παραδίδουμε ένα έργο πρότυπο, σε ένα χώρο που έχει δενδροφυτευθεί. Δεν θα υπάρχει πλέον καμία αισθητική ή άλλη ρύπανση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου