ΤΟΠΙΚΑ

Ορθοπεταλιές διαμαρτυρίας

ορθοπεταλιές-διαμαρτυρίας-301975

Ποδηλατοδρομία ενάντια στην κυριαρχία του αυτοκινήτου – Παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Δήμαρχο

Ελεύθερη πρόσβαση στην πόλη για ποδηλάτες, πεζούς, άτομα με κινητικά προβλήματα, παιδιά, μητέρες με καροτσάκια, διεκδίκησαν με ορθοπεταλιές, εκατοντάδες μαθητές του Βόλου, που ξεχύθηκαν χθες το πρωί, με τα ποδήλατά τους, στους δρόμους της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: Ηλίας Καράτσαλος

Στην ποδηλατο-διαμαρτυρία, έλαβαν μέρος μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής, το γεγονός ότι η πορεία των ποδηλάτων ξεκινούσε από το ύψος της οδού Κ. Καρτάλη και εκτεινόταν σε όλη την Ιάσονος μέχρι το Πανεπιστήμιο. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν οι καθηγητές τους, επίσης ποδηλατοδρομώντας.

Χτυπώντας τα κουδουνάκια στα ποδήλατά τους, οι μαθητές έστειλαν μήνυμα για την ανάγκη ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης στην πόλη για όλους, ενάντια στην κυριαρχία του αυτοκινήτου στο κέντρο του Βόλου. Μοίρασαν φυλλάδια στους πολίτες, ζητώντας όλοι να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους, διεκδικώντας πεζοδρόμους για τους πεζούς όχι για αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα, πεζοδρόμια ελεύθερα κι όχι για να παρκάρουν μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, διαβάσεις πεζών, στις οποίες οι πεζοί θα έχουν προτεραιότητα κι όχι τα αυτοκίνητα και ποδηλατόδρομους ελεύθερους από εμπόδια.

Η πορεία διήλθε από το κέντρο της πόλης και κατέληξε στο Δημαρχείο του Βόλου. Οι μαθητές παρέδωσαν στον Αντιδήμαρχο, Ν. Μόσχο το ψήφισμά τους, ζητώντας να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για να λάβει απόφαση για την προσβασιμότητα στο Βόλο.

Η φωνή των μαθητών

«Είναι πολύ δύσκολο να κινηθούμε στην πόλη με τα ποδήλατα, καθώς κάθε στιγμή κινδυνεύουμε να μας χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο. Θέλουμε περισσότερους ποδηλατόδρομους», ανέφερε ο μαθητής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Ομηρος Γεωργαντζάς. «Χρειαζόμαστε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια», ζήτησε η μαθήτρια του ίδιου σχολείου Πόπη Νανοπούλου.

«Ο Δήμος θα πρέπει να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους παρκάρουν στους ποδηλατόδρομους», πρότεινε η Σελομώνα Μπαλάλη από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου. «Οποιος εκλεγεί Δήμαρχος θα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στην πόλη, ξεκινώντας από τους αποτυχημένους ποδηλατόδρομους», συνέστησε ο μαθητής του 6ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Θάνος Βαϊόπουλος. «Επικίνδυνη» χαρακτήρισε «την κίνηση στους υφιστάμενους ποδηλατόδρομους», ο μαθητής του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Σωτήρης Τσιβιούρας, ενώ ο συμμαθητής του Δημήτρης Λυχναρόπουλος, υποστήριξε ότι ο Βόλος είναι πόλη που ενδείκνυται για ποδήλατο και χρειάζεται να διοργανώνονται πιο συχνά ποδηλατοδρομίες.

Συστάσεις προς τους οδηγούς που συναντούν στο δρόμο τους ποδήλατα, να είναι περισσότερο υπομονετικοί, να μην μαρσάρουν πίσω από τους ποδηλάτες και να μην κορνάρουν αγχώνοντάς τους, απηύθυνε η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Αντωνία Μεμλικάη.

Περιβαλλοντικό μήνυμα ότι η κίνηση με το ποδήλατο δεν βλάπτει το περιβάλλον έστειλαν εξάλλου, οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Βίκυ Μπάιμπα, Αντωνία Ντόντη, Ελενα Ρούζη και Βίλια Παπαγιαννοπούλου.

Η ιδέα της ποδηλατοδρομίας, ξεκίνησε σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, ήδη από πέρυσι το Πάσχα.

Ψυχή της πρωτοβουλίας, το μέλος της επιτροπής, Παυλίνα Χατζησάββα, ενώ στην πρωτοβουλία συνέβαλλαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Τροχαία Βόλου, αλλά και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Συμμετείχε και ο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, Πέτρο Μπέλλο, «η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα κίνησης στο κέντρο του Βόλου. «Κτίρια και δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι, τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα, το ίδιο και οι πεζόδρομοι και οι ράμπες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία των μαθητών είναι πολύ σημαντική για την ελεύθερη και ασφαλή κίνηση στους δρόμους.

Το ψήφισμα

Με το ψήφισμα που παρέδωσαν στον αντιδήμαρχο Βόλου, Ν. Μόσχο οι μαθητές ζητούν από τη δημοτική αρχή:

  • Φαρδύτερα πεζοδρόμια στο κατάλληλο ύψος χωρίς εμπόδια από περίπτερα και πάγκους λιανοπωλητών
  • Ράμπες και στις τέσσερις γωνίες ενός τετραγώνου
  • Ελεύθερους και καθαρούς πεζόδρομους τόσο από αυτοκίνητα όσο και από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων
  • Σωστούς και ολοκληρωμένους ποδηλατόδρομους με ευδιάκριτη διαγράμμιση και χρωματισμό
  • Θέσεις πάρκινγκ ποδηλάτων
  • Σύστημα ηλεκτρονικού δανεισμού ποδηλάτων
  • Χάραξη περισσότερων πεζόδρομων και περιορισμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου