ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το παζάρι τιμών

ξεκίνησε-το-παζάρι-τιμών-302153

Για τα αμνοερίφια μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων στην τελική ευθεία για το Πάσχα

Τα παζάρια κτηνοτρόφων και εμπόρων για τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής αγοράς στα αμνοερίφια έχουν ήδη ξεκινήσει στη Μαγνησία, προκειμένου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να καθοριστεί η τιμή στα κρεοπωλεία. Μέχρι στιγμής οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, υπάρχει μια τάση για αύξηση των τιμών.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Μέσα από τις διαπραγματεύσεις στόχος των κτηνοτρόφων είναι να επιτευχθούν τιμές που θα συμφέρουν και τις δύο πλευρές, δηλαδή και τους ίδιους, αλλά και τους εμπόρους. «Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πωλήσεις. Συγκεκριμένα η τιμή στο κατσίκι κινείται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό και το αρνάκι γύρω στα 5,30 ευρώ το κιλό με προοπτική αύξησης. Βέβαια, ξεκάθαρη εικόνα των τιμών θα έχουμε μετά το Σάββατο. Τώρα, το πόσο θα πωλούνται τους καταναλωτές ενόψει Πάσχα είναι …αλλουνού παπά ευαγγέλιο», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων από τον Αλμυρό Γιάννης Γκρίνιας.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι εάν δεν πετύχουν ικανοποιητική τιμή, θα αναζητήσουν τρόπους, για να διαθέσουν οι ίδιοι τα προϊόντα. Μάλιστα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενδέχεται να κρατήσει τα αρνιά μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να τα διαθέσει λίγο πριν από το Πάσχα σε πιο αυξημένες τιμές.

«Βάφτισαν» ρουμάνικα αρνιά ως ελληνικά

Στο μεταξύ, όπως ανάφερε ο κ. Γκρίνιας στην Ιταλία εντοπίστηκαν ρουμάνικα αρνιά τα οποία είχαν πάνω τους ελληνικές σφραγίδες, γεγονός που κινητοποίησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων. «Δυστυχώς παίζονται πολλά παιχνίδια με τα αρνιά και το θέμα δεν είναι τόσο απλό», τόνισε ο ίδιος.

Στην αντίθετη πλευράη έλλειψη ικανών ποσοτήτων αρνιών αυξάνει τον κίνδυνο ελληνοποίησης εισαγόμενων αρνιών, γι’ αυτό η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων καλεί την κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και να εντείνει τους ελέγχους.

Οπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, απαιτείται έλεγχος στη διαδρομή των ζώων από το σφαγείο ή το τελωνείο μέχρι το κρεοπωλείο.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητούν δύο σφραγίδες στα εισαγόμενα αμνοερίφια από Ε.Ε. για αποφυγή ελληνοποιήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου