ΤΟΠΙΚΑ

«Υπάρχει ζωή στο διάστημα»

υπάρχει-ζωή-στο-διάστημα-304393

Μιλώντας χθες στο Πορφυρογένειο ο κορυφαίος Αστροφυσικός τόνισε ότι θα μετοικίσουμε σε κοντινούς πλανήτες

Τη βεβαιότητα ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα διατύπωσε από το Βόλο ο κορυφαίος αστροφυσικός Μάνος Δανέζης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εγκατασταθούμε μελλοντικά στους κοντινούς πλανήτες, όπως ο Αρης και η Αφροδίτη. Με δηλώσεις του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο Επίκουρος Καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογράμμισε ότι «πρέπει κατ’ αρχάς να αξιοποιήσουμε την ανθρώπινη γνώση προκειμένου να γίνει καλύτερη η συνθήκη ζωής των ανθρώπων, ο πολιτισμός μας να ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και κατόπιν μπορούμε να κοιτάμε και προς άλλες κατευθύνσεις».

Ο Μάνος Δανέζης και ο Στράτος Θεοδοσίου, αστροφυσικός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν οι δύο ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Πορφυρογένη Αγριάς σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Αγριάς, και πραγματοποιήθηκε ενώπιον πυκνού ακροατήριου στο Πορφυρογένειο.

Χθες το πρωί έξαλλου, ο κ. Δανέζης επισκέφτηκε το Γενικό Λύκειο Αγριάς όπου μίλησε στους μαθητές, για θέματα διαστήματος, αναπτύσσοντας παράλληλα στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» τις θέσεις του. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο διάστημα, ο ίδιος ανέφερε ότι «μπορεί αυτή η ζωή να η ζωή να έχει εντελώς διαφορετική μορφή και μπορεί να μην την αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Υπάρχει, τόνισε, αλλά δεν ξέρουμε ποια μορφή θα έχει αυτή η ζωή» δεδομένου ότι οι γαλαξίες είναι αμέτρητοι και ορισμένοι από τους πλανήτες έχουν ομοιότητες με τη γη. «Ενας αστρονόμος, προσέθεσε χαριτολογώντας, θα έδινε περισσότερο από τη μισή ζωή του για να χαιρετήσει ένα εξωγήινο».

Σχολιάζοντας παράλληλα την προοπτική μελλοντικής εγκατάστασης στο διάστημα, ο κορυφαίος αστροφυσικός ανέφερε ότι «θα εγκατασταθούμε στους κοντινούς πλανήτες. Για τους μακρινούς γαλαξίες, είπε, ας το βλέπουμε σαν όνειρο», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «είναι αδύνατη η διαβίωση σε πλανήτες που δεν έχουν στέρεο έδαφος, αλλά είναι πύρινες μάζες».

Αναπτύσσοντας τις σκέψεις του, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες πολιτισμικές αλλαγές απαιτούν χρόνο πολύ, γενιές, αλλά πρέπει να αρχίσει από τώρα, μέσα από έναν αγώνα κατάκτησης της γνώσης».

Ο διαπρεπής επιστήμονας επεσήμανε παράλληλα ότι κατανοεί απόλυτα την διερεύνηση του διαστήματος για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά «το να πάμε στο διάστημα για να αποκτήσουμε περισσότερες πηγές ενέργειας ή για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα σε έναν άλλο πλανήτη με φτιαχτό περιβάλλον καταστρέφοντας τη γη, δεν το καταλαβαίνω» είπε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας τη συλλογιστική του, ο ίδιος δήλωσε αντίθετος στη προοπτική «να πάμε σε ένας νέο περιβάλλον προκειμένου να ζήσουμε μελλοντικά, αφού έχουμε καταστρέψει τη γη. Στο μυαλό μας, τόνισε, θα πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή πως θα κάνουμε καλύτερη τη γη μας».

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η δήλωση του κ. Δανέζη «όταν αυτή η μετοίκηση στο διάστημα συνοδεύεται από μια κατάργηση της ανθρώπινης ύπαρξης με δισεκατομμύρια ανθρώπων που πεινάνε, αυτό είναι μια κατάκτηση του πολιτισμού μας; Αυτή η κατάκτηση του διαστήματος, φτιάχνει την κοινωνία των ανθρώπων; Ηδη γίνονται οι πρώτες κινήσεις να ταξιδέψουν άνθρωποι προς τα εκεί. Η κοινωνία θα γίνει καλύτερη; Αυτό με ενδιαφέρει».

Παράλληλα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι όταν κοιτάμε το μακρινό μας σύμπαν είναι μια εικόνα του παρελθόντος μας. «Οταν λοιπόν λέμε ότι θα ταξιδέψουμε σε μακρινούς γαλαξίες, εννοούμε ότι θα ταξιδέψουμε προς το παρελθόν μας;» διερωτήθηκε, και συνέχισε «όταν κοιτάμε μακριά στο σύμπαν, βλέπουμε εικόνες πιο κοντά στη μεγάλη έκρηξη, δηλαδή στην αρχή του σύμπαντος. Αρα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, είναι, όταν λέμε, θα ταξιδέψουμε στους μακρινούς γαλαξίες, που θα ταξιδέψουμε, προς την αρχή του σύμπαντος, προς το παρελθόν;».

Ο πολύ σημαντικός επιστήμονας ανέφερε, παράλληλα, ότι «ο κόσμος είναι έτοιμος να αποδεχτεί αυτά τα μεγάλα άλματα και τα κατανοεί πάρα πολύ εύκολα. Μένει σ’ εμάς να τα διδάξουμε στον κόσμο, χωρίς να φοβόμαστε, προσπαθώντας να κατακτήσουμε τον πολιτισμό και τη γνώση, που κάνει καλύτερη την κοινωνία και τη ζωή μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου