ΤΟΠΙΚΑ

71 μέρες το 2008 υπέρβαση αερορύπανσης

71-μέρες-το-2008-υπέρβαση-αερορύπανσης-851206

Πριν ακόμη εκπνεύσει το 2008, οι υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια έχουν ξεπεράσει στο διπλάσιο το επιτρεπομενο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εβδομήντα μία ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ τα αιωρούμενα σωματίδια μας έχουν “πνίξει” στην πόλη και ενώ σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία οι υπερβάσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 35 ημέρες το χρόνο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και βάσει των παραπάνω στοιχείων παραμένει η μεγαλύτερη σύγχρονη “απειλή” για την υγεία των πολιτών στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Eάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα πολύ υψηλά τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αποτέλεσαν μεγάλο πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια και όλης της προηγούμενης χρονιάς, αφού σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ συνολικά από 1-1-2007 παρατηρήθηκε μέση τιμή 24ωρου μεγαλύτερη από την οριακή τιμή των 50mgr/m3 για 124 ημέρες του χρόνου, όταν η νομοθεσία επιτρέπει υπερβάσεις συνολικά 35 ημέρες το χρόνο.
Τα αιωρούμενα σωματίδια “βομβάρδισαν” το Βόλο και το μήνα Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σταθμός Μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ στην οδό Λαμπράκη, τα PM10 καταγράφουν υπερβάσεις από 51,8 mgr μέχρι και 67mgr με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 50! για έξι ημέρες τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ στις 4 Αυγούστου παρατηρήθηκε μία σχετικά μικρή υπέρβαση άνω του ορίου των 50μgr/m³ στα 51,8mgr, στις 6 Αυγούστου οι μετρήσεις έδειξαν 67mgr μέση τιμή στο 24ωρο, στις 14 Αυγούστου 51mgr, στις 23 Αυγούστου 54,8mgr και στις 26 Αυγούστου 64mgr.
Το διοξείδιο του θείου δεν απειλεί μέχρι στιγμής την ατμόσφαιρα πάνω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Η οριακή τιμή που θέτει η νομοθεσία είναι 350 mg/m3/h και υπερβάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερες από 24 φορές τον χρόνο. Oι τιμές που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι από 11,1mgr έως 68,6mgr
Μικρότερες από το όριο που θέτει η Νομοθεσία είναι και οι τιμές των συγκεντρώσεων του μονοξειδίου του άνθρακα. Η Νομοθεσία ορίζει οριακή τιμή τα 10mg/m3/8h και οι τιμές που καταγράφηκαν είναι 1,3mgr έως 2mgr
Από τον σταθμό μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ καταγράφεται και η τιμή του όζοντος. Οι τιμές της συγκεντρώσεως του όζοντος είναι κατά πολύ μικρότερες από το όριο που θέτει η Νομοθεσία. Μετρήθηκε από 0,8mgr μέχρι 136,9mgr με όριο συναγερμού 240mgr.
Αντίστοιχα η ενδεικτική μέση τιμή του βενζολίου που ορίζει η Νομοθεσία είναι 8mgr/m3 και κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού μετρήθηκε από1mgr έως 12mgr.

Βλαπτικές
συνέπειες για την υγεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η διακύμανση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων έχουν τα εξής αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων:
ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ (PM10 > 110)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ κακή. Σημαντική αύξηση σε παρουσίαση αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων
Να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΚΗ (PM10 > 90)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι κακή. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων. Πιθανά αναπνευστικά προβλήματα.
Θα πρέπει να περιοριστούν από όλους οι εξωτερικές δραστηριότητες και να αποφευχθούν από ευαίσθητα άτομα.
ΜΕΤΡΙΑ (PM10 > 65)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι μέτρια. Υπάρχει πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων.
Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΛΗ (PM10 > 20)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι καλή.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ (PM10 > 0)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ καλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου