ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη φθορά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

μεγάλη-φθορά-σε-ν-δ-και-πασοκ-851206

Μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την εικόνα της κυβέρνησης και της οικονομίας, αλλά και στροφή σε κυβερνήσεις συνεργασίας καταγράφει νέα δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, η Metron Analysis πραγματοποίησε για «Το Ποντίκι» δημοσκόπηση για μία σειρά θεμάτων το διάστημα 27/8-1/9 και τα αποτελέσματά της είναι χαρακτηριστικά.

Πάντα πρώτη, αλλά λίγο η ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου εάν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 25,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, το ΚΚΕ 7% και ο ΛΑΟΣ 4,2%, ενώ οι Οικολόγοι 2,2%. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τα ποσοστά σε άκυρα, λευκά, αποχή και αναποφάσιστους δείχνει ότι είναι πιθανή μία εξακομματική Βουλή.
Για τις ευρωβουλευτικές, η εικόνα ως είθισται είναι χειρότερη για το δικομματισμό, αλλά… καλύτερη για τη ΝΔ! Έτσι, εάν γίνονταν σήμερα, το κυβερνών κόμμα θα ελάμβανε 25,8%, το ΠΑΣΟΚ 22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ενώ και πάλι οι Οικολόγοι με 2,5% θα έβλεπαν το ποσοστό τους αρκετά ψηλότερα, λόγω των ποσοστών σε άκυρα, λευκά, αποχή και αναποφάσιστους.
Εάν η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει ακόμη την… αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, υφίσταται ωστόσο την απαξία των πολιτών για τα συνεχή σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη.
Στην ερώτηση για το τι κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα σκάνδαλα, το 54,1% είναι σίγουρο ότι τα συγκαλύπτει και άλλο ένα 21,9% ότι τα ανέχεται. Αντίθετα, μόλις 17,5% πιστεύει ότι τα αποκαλύπτει.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της βλέπουν πολύ περισσότερο συγκάλυψη (28,3%) και ανοχή (25,9%), παρά αποκάλυψη (39,3%).
Συλλέγοντας τα κύρια ποσοστά από το κοινωνικό-οικονομικό σκέλος της δημοσκόπησης, γίνεται εμφανές το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί. Έτσι:
-59,5% περιμένει επιδείνωση της οικονομίας
-58,5% εκτιμά ότι η Ελλάδα διέρχεται περίοδο κρίσης
-58,3% αδιαφορεί για την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ

«Συνεργαστείτε τώρα»!

Παράλληλα, οι πολίτες στρέφονται εμφανώς σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ως απάντηση στους κομματικούς κρατικούς μηχανισμούς.
Με αυτή την επιλογή συμφωνεί το 55% του συνόλου, το 34,1% της ΝΔ, το 62,7% του ΠΑΣΟΚ και το 83,5% των λοιπών κομμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου