ΤΟΠΙΚΑ

«Ορνιθες» από το Θέατρο Τέχνης

ορνιθες-από-το-θέατρο-τέχνης-851206

Το Θέατρο Τέχνης με την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη «φιλοξενεί» ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου» σήμερα Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο θερινό δημοτικό θέατρο Βόλου «Μελίνα». Οι «Ορνιθες» του Καρόλου Κουν παρουσιάστηκαν στις 20 και 21 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ και στη συνέχεια σε περιοδεία στην Ελλάδα. Τρεις γενιές ηθοποιών του «Θεάτρου Τέχνης» δούλεψαν για να ζωντανέψουν ξανά μια από τις ιστορικότερες παραστάσεις του Ελληνικού Θεάτρου, με τη διεθνή αναγνώριση. Ο Νίκος Μπουσδούκος που έπαιξε στις θρυλικές παραστάσεις του Παρισιού και του Λονδίνου, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, με τους Δ. Δεγαΐτη, Κ. Βελέντζα, με έξι από τους χορευτές της Ζουζούς και άλλους νεότερους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης, «πετούν» στα ίχνη των σπουδαίων ηθοποιών, που κατά καιρούς αναβίωσαν τη θρυλική παράσταση, από το 1959, που παρουσιάστηκε επεισοδιακά στο Ηρώδειο.
Είναι η τρίτη αναβίωση χωρίς τη φυσική παρουσία του Καρόλου Κουν και η πρώτη που δεν είναι στη ζωή ούτε ένας από τους δημιουργούς της, τον Κάρολο Κουν, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μάνo Χατζιδάκι και τη Ζουζού Νικολούδη αλλά ούτε ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής που είχαν αναλάβει την αναβίωση των δύο προηγούμενων παραστάσεων. Το «Θέατρο Τέχνης» αναβιώνει με σεβασμό και δέος τη θρυλική παράσταση των Ορνίθων, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου του Δασκάλου, του Καρόλου Κουν και να θυμηθεί τους ανεκτίμητους φίλους και συνεργάτες του, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Βασίλη Ρώτα, τη Ζουζού Νικολούδη, που μας χάρισαν αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη χώρα των Πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία. Το Θέατρο Τέχνης ξαναπαίζει τους Όρνιθες, γιατί η παράσταση αυτή ξεπέρασε το χρόνο, γιατί η αληθινή ιστορία γίνεται πυρήνας Ζωής και Μνήμης.
Η κωμωδία του “Όρνιθες” πρωτοπαραστάθηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 414 π.Χ. και πήρε το δεύτερο Βραβείο. Τη σημερινή αναβίωση ανέλαβαν με ευθύνη, δέος, και σεβασμό, οι μαθητές των μεγάλων δασκάλων: τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Κωστής Καπελώνης και ο Θόδωρος Γράμψας, τη διδασκαλία της χορογραφίας η Μαρίζα Τσίγκα, η Βικτωρία Τασοπούλου και η Βανέσα Ανδρικοπούλου. Τη μουσική διδασκαλία ο Θοδωρής Οικονόμου με τη Μαρίνα Χρονοπούλου, την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών η Κατερίνα Σωτηρίου. Η μετάφραση-διασκευή ανήκει στον Βασίλη Ρώτα, η σκηνοθεσία στον Κάρολο Κουν, τα σκηνικά-κοστούμια στον Γιάννη Τσαρούχη και η μουσική στον Μάνο Χατζιδάκι.
Εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. H τιμή εισιτηρίου είναι 20 ευρώ και 15 ευρώ τα φοιτητικά εισιτήρια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου