ΤΟΠΙΚΑ

Περιοδεία στην αυλή της Μόσχας

περιοδεία-στην-αυλή-της-μόσχας-851206

Στην Ουκρανία, τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του έφτασε χθες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, αφού νωρίτερα είχε επισκεφτεί την Γεωργία όπου παρείχε ανοιχτή στήριξη στην κυβέρνηση της χώρας.
Ο Ντικ Τσένι έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιούστσενκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Την ίδια ώρα, πάντως, έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση στην Ουκρανία με τον πρόεδρο να προειδοποιεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφράσει την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχτεί στον NATO και στην συμμετοχή της στους δυτικούς θεσμούς.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Καύκασο, ο Ουκρανός πρόεδρος Γιούστσενκο εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Γεωργία. Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τις αντιρρήσεις του για την χρήση της ρωσικής ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης που βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, η πρωθυπουργός Τιμοσένκο, τάχτηκε περισσότερο με τη γραμμή της αντιπολίτευσης που στήριζε τη Ρωσία.
Νωρίτερα, χθες, ο Ντικ Τσένι είχε βρεθεί στην Γεωργία όπου και παρέσχε ανοιχτή υποστήριξη στη χώρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα την πρώην σοβιετική δημοκρατία για τη στήριξη των ΗΠΑ στην επιδίωξή της να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ρωσία για «παράνομη, μονομερή απόπειρα» να αλλάξει δια της βίας τα σύνορα της Γεωργίας.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχθές, οικονομική ενίσχυση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη Γεωργία για να ανοικοδομήσει εκ νέου τις υποδομές της που καταστράφηκαν, όπως υποστηρίζουν οι Γεωργιανοί, κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου με τη Ρωσία. Η βοήθεια δεν έχει μεν στρατιωτικό χαρακτήρα αλλά δεν αποκλείεται να επακολουθήσει και στρατιωτική βοήθεια, γεγονός που είναι σίγουρο ότι θα εξοργίσει τη Ρωσία.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία επέτρεψε σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ την πρόσβαση στην ρωσική ζώνη ασφάλειας μέσα στο έδαφος της Γεωργίας για πρώτη φορά μετά την πολεμική σύγκρουση στις αρχές Αυγούστου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ που τόνισε ότι οι παρατηρητές έφτασαν σχεδόν μέχρι τα σύνορα με την Νότια Οσετία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ βρέθηκαν στη ζώνη για μικρό χρονικό διάστημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου