ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμη για συνομιλίες η Μόσχα

ετοιμη-για-συνομιλίες-η-μόσχα-851206

Το «βαθύ ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την ευημερία των συμμάχων της στον Καύκασο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή.
Από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο κ. Τσένι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγεφ, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Μπους με έστειλε εδώ με ένα καθαρό και σαφές μήνυμα για το λαό του Αζερμπαϊτζάν και όλη την περιοχή: οι ΗΠΑ έχουν βαθύ και διαρκή ενδιαφέρον για την ευημερία και την ασφάλειά σας».
Παράλληλα, ο Ντικ Τσένι ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να εργαστούν με ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία, όπως είπε, αλλά και χώρες του Καυκάσου και της κεντρικής χώρας για να δημιουργηθούν νέες, πρόσθετες οδοί για την εξαγωγή ενεργειακών πόρων «που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη ροή των πόρων».

Μενβέντεφ

Η Μόσχα δε θεωρεί πλέον πρόεδρο της Γεωργίας τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο αποκάλεσε “πολιτικό πτώμα” και κατηγόρησε για την έναρξη μιας επιθετικής ενέργειας “που απέβη σε πολλούς θανάτους”.
Σε συνέντευξή του λίγο πριν την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη Γεωργία, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε το Τμπιλίσι να “κτίσει την πολεμική του μηχανή” και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα.
“Για εμάς, το σημερινό καθεστώς στη Γεωργία έχει καταρρεύσει. Ο πρόεδρος Σαακασβίλι δεν υπάρχει. Είναι ένα πολιτικό πτώμα”, είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Η Μόσχα, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη διεθνή κοινότητα για όλα τα θέματα, “περιλαμβανομένης της επίλυσης της κρίσης στην περιοχή” του Καυκάσου. Ωστόσο, τόνισε, “θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να θυμάται ποιος άρχισε την επίθεση και ποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους των ανθρώπων”.
Οι σκληρές δηλώσεις του ενοίκου του Κρεμλίνου έγιναν λίγο πριν την άφιξη του ισχυρού αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Γεωργία, σε μια ακόμη ένδειξη της σθεναρής στήριξης της Ουάσινγκτον στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη Τσένι αναμένεται να συνοδευτεί από την ανακοίνωση της παροχής βοήθειας ύψους σχεδόν ενός δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες.
Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, είχε καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή βοήθειας ύψους ενός δισ . δολαρίων προς τη Γεωργία, πρόταση που υιοθέτησε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα.

Aναβρασμός στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο απείλησε χθες, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τη διάλυση του φιλοδυτικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Αν μια συμμαχία ανάμεσα στο συνασπισμό της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο και τις φιλορωσικές δυνάμεις δεν δημιουργηθεί επισήμως μέσα σ ένα μήνα, “θα χρησιμοποιήσω το δικαίωμά μου να διαλύω το κοινοβούλιο και να προκηρύσσω πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Γιούσενκο λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες εκλογές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου