ΤΟΠΙΚΑ

«Ναυάγιο» στην ΑΓΕΤ ~ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ναυάγιο-στην-αγετ-αντιδρουν-τα-σωμα-309576

Αμετακίνητη η εταιρεία επιμένει σε περικοπές – Αδοξο τέλος στις διαπραγματεύσεις

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στην ΑΓΕΤ. Ακαρπη και η χθεσινή τελευταία συνάντηση με τα σωματεία του Ομίλου που δηλώνουν πλέον «ετοιμοπόλεμα» αφού η οριστική πρόταση της εταιρείας για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2014 ξεπερνά κάθε όριο σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Τα σωματεία σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις μετά το Πάσχα θα εισηγηθούν την απόρριψή της και παράλληλα θα καθοριστεί η περαιτέρω πορεία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μετά από έξι συναντήσεις στην Παιανία όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν για το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθεί η νέα επιχειρησιακή σύμβαση, χθες «τα έσπασαν» οριστικά και όπως επισημαίνουν τα σωματεία του Ομίλου με ευθύνη της εταιρείας η οποία παρά τις βελτιωτικές προτάσεις που έγιναν εκ μέρους των εργαζομένων, τις συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και τη βούληση να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, η εταιρεία μέχρι τέλους επέμεινε σε προτάσεις που περικόπτουν σημαντικές αποδοχές για τους εργαζόμενους, γνωρίζοντας φυσικά, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

«Η τελική πρόταση δεν δημιουργεί καμία προϋπόθεση για να υπάρξει σύγκλιση -υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των σωματείων στους αρμοδίους της ΑΓΕΤ Ηρακλής- προκειμένου να καταδείξουν τις συνέπειες που θα έχει η αμετακίνητη στάση της εταιρείας, ωστόσο οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν άδοξα γύρω στις 5 το απόγευμα και χωρίς κανένα αποτέλεσμα με την εταιρεία να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επανέλθει με νέα πρόταση.

Με την οριστική πρόταση η Λαφάρζ για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2014 ζητά την αναστολή όλων των έκτακτων επιδομάτων, την κατάργηση των δραχμικών επιδομάτων (αργίας, νύχτας και Κυριακής) στις βάρδιες.

Παράλληλα παραμένει αμετακίνητη στον υπολογισμό του επιδόματος γάμου επί του βασικού μισθού αλλά και στη σύνδεση των τριετιών, με τις πωλήσεις τσιμέντου στην Ελλάδα.

Τα σωματεία του Ομίλου ανακοίνωσαν ότι δεν αποδέχονται την πρόταση αυτή ενώ σε συνελεύσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα ανά χώρο δουλειάς και όπου δραστηριοποιείται η ΑΓΕΤ Ηρακλής οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις και θα εξουσιοδοτήσουν τα σωματεία σχετικά. Η εισήγηση των σωματείων προς τους εργαζόμενους θα είναι απόρριψη της πρότασης.

Χθες και στην αρχή της συζήτησης για την επιχειρησιακή σύμβαση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Ντελαπλάν ενημέρωσε τα σωματεία για την εξαγορά της Λαφάρζ από την Ελβετική Holcim, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα συμφωνία που αποτελεί μεγάλη πρόκληση και για τους δύο ομίλους αφού όπως υπογράμμισε συνενώνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ο ισχυρότερος παράγοντας στην αγορά τσιμέντου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου