ΤΟΠΙΚΑ

Η αερορύπανση δεν πήγε φέτος διακοπές

η-αερορύπανση-δεν-πήγε-φέτος-διακοπέ-851206

Τέσσερις ημέρες στη διάρκεια του Αυγούστου ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, κατέγραψε υπέρβαση στη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM10, δηλαδή πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία, από τις μετρήσεις του Σταθμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας, τον περασμένο μήνα τα αιωρούμενα σωματίδια χτύπησαν «κόκκινο» την Τρίτη 5 Αυγούστου 51μgr/m3 αέρα, την Τετάρτη 6 Αυγούστου 60 μgr/m3, την Παρασκευή 15 Αυγούστου 52 μgr/m3 και την Παρασκευή 22 Αυγούστου 53 μgr/m3. Ακριβώς στο όριο σταμάτησε η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων την Τρίτη 26 Αυγούστου.
Τον αντίστοιχο μήνα του 2007 οι μετρήσεις έδειξαν υπέρβαση για πέντε ημέρες.
Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2008 υπέρβαση κατέγραψε ο Σταθμός για 54 ημέρες, πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα 64 και το 2006 για 84 ημέρες.

Ελεγχοι σε φορτηγά
Εντατικοί τους δύο προηγούμενους μήνες συνεχίστηκαν οι έλεγχοι των φορτηγών από το μικτό κλιμάκιο ελέγχου της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Το κλιμάκιο, το οποίο συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους σε σημεία της Παλαιάς Εθνικής Οδού, στα περίχωρα του Βόλου και στην ΠΑΘΕ, σταμάτησε για έλεγχο 197 ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης φορτηγά και 144 τον Αύγουστο.
Παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 62 περιπτώσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά το προηγούμενο δίμηνο ανέρχονται στις 21.810 ευρώ.
Τα πρόστιμα κυμαίνονται κατά περίπτωση από 150 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Και σε αυτούς τους ελέγχους οι ελεγκτές διαπίστωσαν φορτηγά να κυκλοφορούν με φθαρμένα ελαστικά, με μη ασφαλή φόρτωση, με πρόσθετα φώτα ή με ληγμένες βεβαιώσεις ταχογράφου.
Τον Ιούλιο φορτηγά-παραβάτες εντοπίστηκαν 32 οχήματα αυτής της κατηγορίας, ενώ έλεγχος από τον οποίο δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις έγινε σε 51 ΦΙΧ και 114 ΦΔΧ. Τα 13 ήταν αλλοδαπά φορτηγά.
Αντίστοιχα τον Αύγουστο παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 30 φορτηγά, ενώ δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 40 ΦΙΧ και 74 ΦΔΧ.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο το προηγούμενο δίμηνο, ύψους 3.000 ευρώ, επιβλήθηκε για μη ασφαλή φόρτωση. Σε όλες τις περιπτώσεις οι παραβάτες στερήθηκαν για χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο την άδεια κυκλοφορίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και οι πινακίδες των φορτηγών.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Μεταφορών Εύη Αδαμάκη, μία από τις σημαντικότερες παραβάσεις είναι το υπέρβαρο φορτίο.
Το έργο του μικτού κλιμακίου για έλεγχο της συγκεκριμένης παράβασης αναμένεται σύντομα να διευκολυνθεί με την παραλαβή ζυγιστικής μηχανής, που θα είναι πιο εύχρηστη από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα και λόγω του όγκου της είναι δύσκολο να μεταφερθεί στα σημεία ελέγχου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου