ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγέλλει πιέσεις και απειλές!

καταγγέλλει-πιέσεις-και-απειλές-851206

Σε αποκαλύψεις για πιέσεις και απειλές σε βάρος μελών Επιτροπών Αξιολόγησης επιλογής μόνιμου προσωπικού οδηγήθηκε η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου μετά την τρίτη κατά σειρά εισαγγελική έρευνα.

Η αντινομάρχης αποκαλύπτει ότι κατά την πρόσφατη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για τις 27 θέσεις μόνιμου προσωπικού στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η Επιτροπή δέχθηκε δύο έγγραφες «προειδοποιήσεις, τις οποίες –όπως αναφέρει- αγνόησε για προσφυγή στον Εισαγγελέα, σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν θα ήταν αναμενόμενη από τους υποψηφίους.
«Οι Επιτροπές Αξιολόγησης δεν μπορούν να λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου», δήλωνε χθες η κ. Οικονόμου μία ημέρα μετά τη νέα εισαγγελική έρευνα, την οποία προκάλεσε καταγγελία συμμετέχουσας σε διαγωνισμό για την πρόσληψη ενός ατόμου με ειδικότητα ιχθυολόγου. Η υποψήφια κατήγγειλε ότι από την αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας επελέγη υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία από την ίδια.
«Για όσους είναι εξοικειωμένοι έστω και στοιχειωδώς με το χώρο της δημόσιας διοίκησης, είναι γνωστό πως η διαδικασία αξιολόγησης και τελικής επιλογής μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ είναι καθορισμένη, πραγματοποιείται και περαιώνεται με τον έλεγχο και την ευθύνη του ΑΣΕΠ», σχολίασε η κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Οι υποψήφιοι που θεωρούν ότι θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης αξιολόγησης σε ανάλογους διαγωνισμούς, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα της υποβολής ενστάσεων απευθείας στο ΑΣΕΠ, για την τύχη των οποίων το Συμβούλιο είναι και το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει.
Δυστυχώς, η απογοήτευση, η άγνοια, οι διαφορετικές εκτιμήσεις, η υπερεκτίμηση των ατομικών προσόντων, η κοινωνικά διάχυτη και σε αρκετές, ίσως περιπτώσεις δικαιολογημένη καχυποψία για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, οδηγεί κάποιους σε ανυπόστατες κατηγορίες για «αναξιοκρατικές» διαδικασίες και «αλλοίωση» διαγωνισμών, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ δημιουργούν εντυπώσεις που πλήττουν το κύρος των θεσμών και των εκφραστών τους και αποθαρρύνουν τελικώς στελέχη του δημόσιου τομέα από τη συμμετοχή τους σε ανάλογες Επιτροπές Αξιολόγησης, τις οποίες άλλωστε αποφεύγουν λόγω των περίπλοκων και επίπονων διαδικασιών, αλλά και κάτω από το βάρος πιέσεων, ακόμα και απειλών, εκ μέρους υποψηφίων.»
Η αντινομάρχης διευκρινίζει ότι ο ρόλος των Επιτροπών Αξιολόγησης είναι στην ουσία η παροχή βοήθειας στο ΑΣΕΠ, με το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων και τη διαμόρφωση των προσωρινών πινάκων κατάταξης. «Η κρίση τους και οι απόψεις τους δεν ποινικοποιούνται, ούτε τα μέλη τους μπορούν να κατηγορηθούν ότι λειτουργούν αναξιοκρατικά, με βάση προσωπικές και κατά το δοκούν εκτιμήσεις, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να λειτουργούν κάτω από το κράτος του φόβου», προσθέτει η ίδια.
Σε ότι αφορά τον υπολογισμό από τους ίδιους τους υποψηφίους των μορίων που συγκεντρώνουν, αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητα και ορθός, ούτε και μπορεί να θεωρηθεί εκ προοιμίου ορθή μία αξιολόγηση, επειδή δίνει στον ενδιαφερόμενο περισσότερα μόρια από μία άλλη που δίνει λιγότερα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, εντοπίζονται λάθη στον υπολογισμό από τους υποψηφίους της προϋπηρεσίας τους ή παραλείψεις προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Για την καταγγελία
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της καταγγέλλουσας ιχθυολόγου και με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο, η κ. Οικονόμου επισημαίνει τα εξής:
– Η βαθμολογία της από τη Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας δεν αποτελεί βάση για την αξιολόγησή της από τις άλλες Ν.Α. Άλλωστε, απ’ ότι γράφτηκε, μοριοδοτήθηκε υψηλότερα από τη ΝΑΜ σε σχέση με τη Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον για να αξιολογηθεί η διαφοροποίηση στη μοριοδότηση μεταξύ των δύο Ν.Α., θα πρέπει να διερευνηθεί αν επρόκειτο για δύο ταυτόσημες προκηρύξεις και αν κατατέθηκαν δύο απολύτως όμοιοι φάκελοι από την υποψήφια.
– Στο ερώτημα, γιατί επελέγη υποψήφιος με λιγότερα μόρια, ενώ «η ίδια και άλλοι υποψήφιοι έχουν 1.175 μόρια», με βάση πάντα τα αναφερόμενα στον τοπικό Τύπο, προφανώς η υποψήφια γνωρίζει την απάντηση, αφού έχει συμπεριληφθεί με το πτυχίο της Βιολόγου στον επικουρικό και όχι στο βασικό πίνακα.
– Για την ειδικότητα του ιχθυολόγου, σύμφωνα με την προκήρυξη η βεβαίωση του ταυτόσημου κατά κλάδο πτυχίου έπρεπε να προέρχεται από το αρμόδιο όργανο του ΑΕΙ, δηλαδή από τη Σύγκλητο και όχι από πρυτάνεις ή προέδρους Τμημάτων. (Κεφάλαιο Γ, παρ. 4 της προκήρυξης).
Το στοιχείο αυτό περιήλθε σε γνώση του προέδρου της Ένωσης Ιχθυολόγων, που επισκέφτηκε τη Νατάσσα Οικονόμου, η οποία και του επισήμανε τη δυνατότητα των ενδιαφερομένων για προσφυγή στο ΑΣΕΠ, καθώς το ζήτημα αφορά σε αρκετούς υποψηφίους με συναφείς τίτλους σπουδών και όχι ιχθυολόγου.
«Η Επιτροπή εργάστηκε με διαφάνεια, υπευθυνότητα και συνέπεια και σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται καταγγελίες για μεροληπτική αντιμετώπιση των αιτήσεων των υποψηφίων.
Μέλημά της κατά τη διαδικασία αξιολόγησης υπήρξε η ισότιμη αντιμετώπιση των ενδιαφερομένων και η όσο το δυνατό αντικειμενική εκτίμηση των αιτήσεων, με στόχο την ορθότερη ταξινόμησή τους και γνώμονα το συμφέρον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει η δήλωση της αντινομάρχη.

Με νομικά κριτήρια
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας επανέλαβε τη θέση της νομαρχιακής αρχής ότι η δημοσιότητα που δίδεται στην αρχή μιας υπόθεσης, να δίδεται και στο τέλος, όταν αυτές οι υποθέσεις τίθενται οριστικά και αμετάκλητα στο αρχείο.
«Ως νομάρχης, εκ της θεσμικής μου ιδιότητας, οφείλω να επιδεικνύω σεβασμό στο έργο της Δικαιοσύνης. Αν θέλουμε όμως να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, η ιεράρχηση των υποθέσεων πρέπει να γίνεται με αυστηρά νομικά κριτήρια και όχι με δημοσιογραφικά. Δηλαδή όχι τι απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά ποια είναι η νομική βάση», είπε ο κ. Παπατόλιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου