ΤΟΠΙΚΑ

Τοποθετούν «κηδεμόνες» στην Αυτοδιοίκηση

τοποθετούν-κηδεμόνες-στην-αυτοδιο-851206

Για θεσμική και συνταγματική εκτροπή κατήγγειλαν την κυβέρνηση ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και οι δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας Αλέκος Βούλγαρης και Παύλος Μαβίδης, καθώς και ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» στην ΤΕΔΚ Μαγνησίας και δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, Έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης.
Οι τέσσερις αιρετοί άρχοντες της Μαγνησίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο του Βόλου κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο “για αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά” απέναντι στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και προειδοποιούν ότι, εφόσον δεν αποσυρθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου, οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν σε όλα τα επίπεδα.
Οι κ.κ. Παπατόλιας, Βούλγαρης, Μαβίδης και Κοντορίζος με μία ουσιαστική πολιτική επιχειρηματολογία καυτηρίασαν τη βούληση της κυβέρνησης να “ελέγχει” με αυτόν τον τρόπο την Αυτοδιοίκηση και παρέπεμψαν στα όσα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και αφορούν στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, για να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, εάν δεν υπαναχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Από τα πυρά τους δεν ξέφυγε ούτε η επίμαχη διοικητική μεταρρύθμιση.
Άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας της ΤΕΔΚ ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη μελέτη του ΙΤΑ, προκειμένου να αποφύγει έναν επί της ουσίας διάλογο για την πραγματική μεταρρύθμιση, που θα πρέπει να ξεκινά από τις ριζικές αλλαγές στο κράτος, και έθεσαν προ των ευθυνών τους ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά “θερμό φθινόπωρο”, εάν και εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος.

Οχι “όμηροι”
της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης κατήγγειλε ότι παραβιάζεται ευθέως η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και κάλεσε την ΤΕΔΚ Μαγνησίας να αναλάβει πρωτοβουλίες.
«Πρόκειται για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου, που επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθεί επιθυμεί ουσιαστιικά να καταστήσει δέσμιο τον θεσμό.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, κάνοντας λόγο για “βάναυση προσβολή” της δημοκρατίας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να θέσει την Αυτοδιοίκηση υπό κηδεμονία.
«Εάν θέλουν να ελέγξουν και να ποδηγετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας καταργήσουν τους εκλεγμένους δημάρχους και ας διορίσουν έναν υπάλληλο να κάνει το δήμαρχο, σημείωσε σε έντονο ύφος ο «πατριάρχης» της Αυτοδιοίκησης και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας στην ΤΕΔΚ Βασίλης Κοντορίζος.
Ο δήμαρχος Πορταριάς κατήγγειλε επίσης μεθοδεύσεις στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές ειλημμένες αποφάσεις, που κατ επίφαση και μόνο μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεταρρύθμιση. Ο ίδιος μάλιστα έθεσε προ των ευθυνών της την πλειοψηφία της ΤΕΔΚ, προειδοποιώντας ότι εάν επιχειρήσει να υιοθετήσει τη μελέτη του ΙΤΑ για τον Καποδίστρια 2 στη Μαγνησία, η Δημοκρατική Ενότητα δεν θα συμμετέχει στο διάλογο και θα αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.
Τέλος ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης στους ίδιους τόνους εκτίμησε ότι είναι απαράδεκτη η χρονική συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να επιχειρήσει να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση, που συνταγματικά έχει κατοχυρώσει την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια.
«Οι εποχές του παρελθόντος όπου η Αυτοδιοίκηση ελεγχόταν και αστυνομευόταν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς τους αγώνες που δόθηκαν διαχρονικά, ώστε να κατοχυρώσουμε την αυτοτέλειά μας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας.
Σημειώνεται ότι βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, ουσιαστικά προβλέπεται
η υπαγωγή της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στον έλεγχο και την εποπτεία της συνιστώμενης Δημιουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης επί της αρχής αλλά και της διαδικασίας.
Με τη νέα ρύθμιση δημιουργείται μια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τους υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως μέλη.
Η επιτροπή αυτή με αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών:
• Εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια και τα στοιχεία που της υποβάλλονται από τους ΟΤΑ.
• Ορίζει τα θεσμικά, οργανωτικά, λειτουργικά και διοικητικά μέτρα, καθώς και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων.
• Εποπτεύει τα έσοδα και τις δαπάνες των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.
• Παρακολουθεί την πορεία και το βαθμό υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων.
Καταρτίζει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του οικείου φορέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου