ΤΟΠΙΚΑ

Απειλεί τη Ρωσία που “απειλεί” η Κ. Ράις

απειλεί-τη-ρωσία-που-απειλεί-η-κ-ράι-851206

Εξαιρετικά ατυχή χαρακτηρίζει η Κοντολίζα Ράις την προειδοποίηση Ρώσου στρατηγού ότι η Πολωνία και η Τσεχία μπορεί να αποτελέσουν στόχο εάν δεχθούν την εγκατάσταση αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στα εδάφη τους. Επαναλαμβάνει ότι η «ασπίδα» αποσκοπεί στην προστασία από ιρανική απειλή.
Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, η Κοντολίζα Ράις επανέλαβε ότι το σχέδιο επέκτασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη αποσκοπεί στην προστασία από απειλές προερχόμενες από το Ιράν.
«Η απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ιρανικοί πύραυλοι μεγαλώνει και χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτή» σημείωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.
«Οποιοσδήποτε γνωρίζει θα σας έλεγε ότι δέκα συστήματα αναχαίτισης στην Πολωνία και μία βάση ραντάρ στην Τσεχία δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αντιπροσωπεύουν απειλή για τη Ρωσία» σημείωσε η Κοντολίζα Ράις.
«Πιστεύω ότι ήταν ατυχές ότι ο επικεφαλής των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων βγήκε έξω και είπε ότι κατά κάποιο τρόπο η Πολωνία και η Τσεχία θα βρεθούν τώρα στον κατάλογο στόχων της Ρωσίας, πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα εξαιρετικά ατυχές σχόλιο» συνέχισε.
Ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων προειδοποίησε τη Δευτέρα την Πολωνία και την Τσεχία ότι η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών στο έδαφός τους θα μπορούσε να τις καταστήσει στόχους ενός ρωσικού πλήγματος με πυραύλους.
Είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών Γιάροσλαβ Καζίνσκι και Μίρεκ Τοπολάνεκ ότι πρόκειται να αποδεχθούν το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Μπους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου