ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές στο Μουσείο Τσαλαπάτα

ζημιές-στο-μουσείο-τσαλαπάτα-851206

“Κλειστό λόγω πλημμύρας” παραμένει από την Κυριακή το Μουσείο Τσαλαπάτα, σύμφωνα με την πινακίδα που έχει αναρτηθεί και μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κατακλυσμιαία βροχή, η οποία έπληξε την περιοχή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 31ης Αυγούστου, σε συνάρτηση με την ορμητική “κάθοδο” των νερών της βροχής, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο Μουσείο – κόσμημα της περιοχής, οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Η ισχυρή καταιγίδα που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την περιοχή, έκανε από νωρίς το πρωΐ της περασμένης Κυριακής αισθητή την παρουσία της, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα στις 11 το πρωί τα φρεάτια των εξωτερικών χώρων πέριξ του Μουσείου, στην αίθουσα παραγωγής και κυρίως στην κάμινο HOFFMANN, να αδυνατούν να συλλέξουν όλη την ποσότητα των όμβριων υδάτων, ενώ ταυτόχρονα οι τάφροι, εντός του Μουσείου, εμφάνισαν νερό και πολύ γρήγορα η στάθμη έφτασε στο επίπεδο του δαπέδου, απειλώντας γύρω στις 11.40 να υπερχειλίσει. Το προσωπικό του Μουσείου, το οποίο κατέβαλε, ευθύς εξ αρχής, υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία, τοποθέτησε αντλίες στα σημεία που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο και μετέφερε τσουβάλια άμμο μπροστά από τις πόρτες. Ολα αυτά έγιναν γιατί το Μουσείο, μετά την καταστροφή του 2006, εξοπλίσθηκε ανάλογα, για να είναι σε θέση με όλα τα δυνατά μέσα να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι το Συγκρότημα, “υπό τη νέα του μορφή, δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο για την απορροή των όμβριων υδάτων” όπως επισημαίνεται. Στη 13.00 η ώρα μετά το μεσημέρι, ωστόσο, η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. ΄Ολοι οι χώροι του Μουσείου πλημμύρισαν και η στάθμη του νερού έξω και μέσα στο Μουσείο ήταν η ίδια, ενώ στις 13.30 εμφανίστηκε το πρώτο όχημα της πυροσβεστικής το οποίο διέσωσε το Μουσείο από καθοριστική καταστροφή.
Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόβλημα που ενέσκηψε για μια ακόμη φορά, η Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη, αναφέρει μεταξύ άλλων “είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι η προσθήκη νέων κτισμάτων και σκληρών επιφανειών στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανάλογες μελέτες που θα προσάρμοζαν στα νέα δεδομένα και το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων. Δυστυχώς, επισημαίνει, αυτό δεν εξασφαλίστηκε από την υπεύθυνη ανάδοχο εταιρεία με συνέπεια την πρώτη καταστροφική πλημμύρα του Μουσείου τον Οκτώβριο του 2006, η οποία είχε τεράστιες συνέπειες και ως προς το κόστος της επέμβασης και ως προς το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του Μουσείου, δεδομένου ότι οι συντελεστές του έτοιμου έργου έβλεπαν τα εκθέματα να παρασύρονται από τα νερά, αδύναμοι να αντιδράσουν”.
Αναλύοντας σε αυτό το πλαίσιο, τους λόγους που οδήγησαν στην επανάληψη του καταστροφικού σκηνικού η κ. Λούβη εξηγεί ότι “ακολούθησαν ατέρμονες συνεργασίες με την κατασκευάστρια εταιρεία (ΓΕΚ), προκειμένου να αποδεχθεί να κατασκευάσει το δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων του Συγκροτήματος για να μην ξανακινδυνεύσει ούτε το Μουσείο ούτε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται γύρω από αυτό, αλλά η εταιρία εκώφευσε” τονίζει η κ. Λούβη. “Η νέα Δημοτική Αρχή από το 2006 διαβεβαίωσε το Μουσείο ότι το έργο αυτό θα το εκτελέσει η ίδια βάσει μελετών των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου. Δυστυχώς όμως, καταλήγει η κ. Λούβη, το έργο δεν έγινε ούτε από το Δήμο”. Κατά συνέπεια το Μουσείο παραμένει κλειστό από την περασμένη Κυριακή για να καθαριστεί, να εκτιμηθούν οι ζημιές και κυρίως να ελεγχθούν η κατάσταση των εκθεμάτων αλλά και τα χιλιάδες μέτρα ηλεκτροφόρων καλωδίων, τα οποία για δεύτερη φορά “πνίγηκαν” κατά κυριολεξία στο νερό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου