ΤΟΠΙΚΑ

Ο απολογισμός της καταιγίδας

ο-απολογισμός-της-καταιγίδας-851206

Κατολισθήσεις, δρόμοι-«χείμαρροι», πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, περιοχές χωρίς ηλεκτρικό, μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων, προβλήματα στην οδική και ακτοπλοϊκή συγκοινωνία…

Η καταρρακτώδης για επτά ώρες βροχή από τα ξημερώματα της Κυριακής και ο «χορός των κεραυνών» πάνω από τη Μαγνησία προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Κάτοικοι των περιοχών σε πολλούς δήμους συνέχιζαν χθες να μετρούν τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η επιχείρηση καθαρισμού των χειμάρρων πριν από μήνες με ευθύνη της Νομαρχίας Μαγνησίας, είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσουν να αντέξουν τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.
Όμως σε άλλες περιπτώσεις η φύση πήρε εκδίκηση. Όπως στον Αμποβό Αφήσσου, που πλημμύρισε από τον μπαζωμένο χείμαρρο του Χολορέματος, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μπαζωμένο δρόμο…
Από τις 7:09 το πρωί, όταν το κατεπείγον φαξ με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων έφτασε στο γραφείο του τμήματος ΠΣΕΑ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σήμανε «συναγερμός».
Το σήμα εστάλη είκοσι λεπτά αργότερα σε όλους τους δήμους και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θέτοντάς τους σε αυξημένη ετοιμότητα.
Υπεύθυνος για την περιοχή του Βόλου ορίστηκε ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας, ενώ ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζης «όργωσε» κάθε περιοχή του Πηλίου μαζί με συνεργεία της Νομαρχίας.
Υπεύθυνοι για τις Βόρειες Σποράδες ήταν η αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη και ο νομαρχιακός σύμβουλος Φ. Ζεϊμπέκης, ενώ από η Σκιάθο όπου βρίσκονταν, βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν προσέφερε η βουλευτής Ροδούλα Ζήση.
Χθες ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας ενημέρωνε ότι κανένας χείμαρρος και κανένα ρέμα δεν «απείλησε» με πλημμύρες, αφού είχε γίνει έγκαιρα καθαρισμός τους, ενώ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα αφορούσαν στην απορροή των ομβρίων.

Εικόνες χάους
Οταν το μεσημέρι της Κυριακής η ισχυρή καταιγίδα ξέσπασε το μένος της, στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους αποκαλύφθηκε κατάσταση χάους.
Εικόνες απέραντης λίμνης στην Αγριά, στο ύψος της Παιδόπολης. Ο χείμαρρος, αν και είχε καθαριστεί, δεν μπόρεσε να «σηκώσει» τον όγκο του νερού. Σε συνδυασμό με τις φερτές ύλες που μετέφεραν τα ορμητικά νερά, ο χείμαρρος υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας τους δρόμους. Τα βρόχινα νερά εισήλθαν σε 20 κατοικίες της Αγριάς και σε όλες τις περιπτώσεις έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα για υπεράντληση των υδάτων.
Στο δρόμο της Αγριάς δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στην προσπάθειά των οδηγών τους να διασχίσουν το οδόστρωμα που είχε μετατραπεί σε ποτάμι.
Η κυκλοφορία διακόπηκε και μεγάλη ταλαιπωρία ανέμενε τους οδηγούς. Χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων της Νομαρχίας και του δήμου, που απομάκρυναν τα λασπόνερα, αποκαθιστώντας λίγο αργότερα την κυκλοφορία. Ολοκληρωτικές καταστροφές υπέστησαν μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της περιοχής.
Φερτές ύλες και κλαδιά δέντρων απέκοψαν την κυκλοφορία και σε άλλες περιοχές. Συνεργεία της Νομαρχίας έσπευσαν στα Καλά Νερά, τη Γατζέα, τα Πλατανίδια, το Μαλάκι και τον Αμποβό Αφήσσου, καθώς και σε όλους τους κάθετους δρόμους που οδηγούν προς τη θαλάσσια περιοχή για να απομακρύνουν από το οδικό δίκτυο φερτές ύλες και κλαδιά δέντρων.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο του δήμου Μηλεών και ιδιαίτερα στη θέση «Χορεύτρα», που χτυπήθηκε από κατολισθητικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Μηχανήματα της Νομαρχίας και του δήμου προχώρησαν σε διάνοιξη του δρόμου, ενώ ειδική σήμανση τοποθετήθηκε ένα χιλιόμετρο μετά τις Μηλιές για την αποφυγή ατυχήματος.
Καθαρισμοί του οδοστρώματος από συνεργεία της Νομαρχίας έγινε στο «Δέλτα» Νεοχωρίου και Συκής.
Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης ενημέρωνε χθες ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΣΕ ή θα εκμισθωθεί όχημα-σκούπα για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές, στις οποίες σημειώθηκαν κατολισθήσεις.
Σε ότι αφορά τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στα αγροτικά δίκτυα της Ζαγοράς, της Αγριάς, των Αφετών, του Νεοχωρίου και της Συκής, ο κ. Τσαμπάζης επισήμανε ότι η αποκατάστασή τους αποτελεί ευθύνη των δήμων.
Η δήμαρχος Ζαγοράς Αφροδίτη Μανίνη ενημέρωσε τη Νομαρχία ότι υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της περιοχής μετά από κατολισθήσεις στο «Καράβωμα και σε άλλα σημεία. Μάλιστα ζήτησε από τη Νομαρχία να διαθέσει μηχάνημα για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιΐας, καθώς σύντομα ξεκινά η συγκομιδή των μήλων. Σήμερα το πρωί μηχάνημα της Νομαρχίας θα μεταβεί στη Ζαγορά για εργασίες αποκατάστασης.
Η μεγάλης έντασης και διάρκειας νεροποντή «αποκάλυψε» αγωγούς του φράγματος Παναγιώτικο. Ο όγκος του νερού και οι κατολισθήσεις έβγαλαν στην επιφάνεια σημείο αγωγού που συνδέει το φράγμα Παναγιώτικο με το Τρίκερι. Χθες στη Νομαρχία διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί στο πλαίσιο της εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χωρίς ηλεκτρικό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πολλές περιοχές, κυρίως στο Πήλιο, έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ δούλεψαν για την αποκατάσταση των ζημιών. Χρειάστηκε η αντικατάσταση τριών στύλων στη Ξινόβρυση και τη Συκή, οι οποίοι χτυπήθηκαν από κεραυνούς και καταστράφηκαν.
Εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης έμειναν για αρκετές ώρες ο Μάραθος, η Κριθαριά, το Χόρτο και η Μηλίνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου