ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελία για καλπονοθεία

καταγγελία-για-καλπονοθεία-851206

Βίντεο, στο οποίο φαίνεται, όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, να αλλοιώνονται ψηφοδέλτια βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρουσίασε το μεσημέρι χθες, το ΠΑΣΟΚ.
Για την καταγγελία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους απέστειλε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Απαντώντας στις καταγγελίες, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και απόλυτα διαφανής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη του για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Η καταγγελία έγινε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το βίντεο διάρκειας 16 λεπτών από τα πρακτικά της Βουλής παρουσιάζει ψηφοφορία της 27ης Μαΐου, από την οποία απείχε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη νοθεία εμπλέκονται ο βουλευτής κ. Μπουγάς ως υπογράφων τα ψηφοδέλτια των βουλευτών, ο βουλευτής κ. Αγοράστος ως ψηφοσυλλέκτης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Τραγάκης και η αναπληρώτρια γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.
Εκεί φαίνονται οι βουλευτές της ΝΔ να έρχονται σε συνεννόηση και να αλλάζουν ή να τσαλακώνουν ψηφοδέλτια, τα οποία είχαν ήδη συλλεχθεί.
Τα αλλοιωμένα ψηφοδέλτια είναι δέκα με δεκαπέντε και δεν θα άλλαζαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλοίωσαν όμως τη βούληση των βουλευτών.

Μικροκομματική διαδικασία

«Μετά την επανίδρυση του κράτους, η ΝΔ επανιδρύει και τη Βουλή» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.
«Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο κομματικού σχεδίου προφανέστατα, υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με συνέπεια, όπως διαπιστώθηκε, να έχουμε πράξεις, οι οποίες οδήγησαν σε παραχάραξη της βούλησης των βουλευτών με την αλλαγή ψηφοδελτίων, την αφαίρεση κάποιων και την προσθήκη άλλων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να πει ότι μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία υποβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε μια νόθα μικροκομματική εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.
«Η κατάπτωση πλέον της Νέας Δημοκρατίας και οι ευθύνες και του πρωθυπουργού, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και των στελεχών που συμμετείχαν, όπως βλέπει κανείς, σε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, είναι πλέον χωρίς τέλος. Η κατάπτωση αυτή είναι πρωτοφανής και κατά την άποψή μου αποτελεί ένα πλήγμα κατ ευθείαν στην ουσία της λειτουργίας της δημοκρατίας μας, στην ουσία της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας δημοκρατικού πολιτεύματος» ήταν το σχόλιο του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Ακόμη, καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ είπε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο.
Πλήγμα στη Δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο Φίλιππος Πετσάλνικος.
Εξάλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος προχώρησαν σε παράσταση στο προεδρείο της Βουλής.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή, ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία να έχει και συνέπειες.

Διαψεύδουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Με αδιάβλητο τρόπο η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και απολύτως διαφανής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος σέβεται το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη του για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος στις 27 Μαΐου έγινε κατά άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή τρόπο.
»Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, την παραμονή τους διανεμήθηκαν τρία ψηφοδέλτια με προτυπωμένο το ονοματεπώνυμό τους.
»Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 197 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, που δεν συμμετείχαν και δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν.
»Ακολουθήθηκε η πάγια τακτική και όπως έγινε και κατά την αντίστοιχη διαδικασία στις 6 Απριλίου του 2001, ορίστηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι Βουλευτές Ιωάννης Μπούγας και Αθανάσιος Πλεύρης ως ψηφολέκτες, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εντός του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Ζιώγας για την ανάγνωση του καταλόγου.
»Επισημαίνω ότι η όλη διαδικασία έγινε παρουσία προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.
»Πραγματικά, με θλίβει και ως πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των βουλευτών. Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.»
Παράλληλα, ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκης, η αναπληρώτρια γγ της ΚΟ Φ. Πατριανάκου και οι βουλευτές Λαρίσης Κ. Αγοραστός και Φωκίδας Ι. Μπούγας διέψευσαν την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς λαθροχειρίες και μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη».
Στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν μεταξύ άλλων:
«Το απόν ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη, επιχειρεί να ευτελίσει και πάλι την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την περιφρόνησε με την απουσία του και την συκοφαντεί με τις εκτός ορίων φαντασιώσεις του. Η εικόνα είναι αψευδής. Τη γνησιότητα της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν όλοι οι παρόντες βουλευτές και οι χιλιάδες τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου