ΤΟΠΙΚΑ

Δεν πολεμήσαμε τη διαφθορά

δεν-πολεμήσαμε-τη-διαφθορά-851206

O A’ Aντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας στη μακρόχρονη πορεία του έχει κατακτήσει το δικαίωμα να λέει την άποψή του χωρίς φόβο και πάθος, ακόμη και όταν δεν γίνεται αρεστός στην παράταξή του. Αλλά όπως δηλώνει ο ίδιος σήμερα στη συνέντευξή του στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να είναι χρήσιμος στον τόπο.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθημερινά δηλώσεις διαφοροποίησης αλλά και κριτικής από τους βουλευτές της, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας με κριτική διάθεση παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική, όσον αφορά στην πάταξη της διαφθοράς.

Αιχμηρός είναι και στα σχόλια που κάνει για την οικονομική πολιτική υπό την έννοια ότι προβλέπει πως η κατάσταση θα χειροτερέψει και ότι θα πρέπει επιτέλους να ληφθεί μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενέστερους.
Είναι από εκείνους που απορρίπτουν ασυζητητί τα σενάρια περί συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η χώρα έχει πικρή εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ δεν αποκλείει διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2009.

-Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθημερινά δηλώσεις διαφοροποίησης αλλά και κριτικής από τους βουλευτές της. Έχει βάση αυτή η κριτική;

Ο διάλογος, η κριτική και η αμφισβήτηση είναι βασικά συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Το δικαίωμα αυτό το έχουν όλοι οι πολίτες και αναμφισβήτητα οι πολιτικοί.
Σαν γενικότερη παρατήρηση που έχω να κάνω -και όχι μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση- είναι ότι προβλήματα δεν προκύπτουν όταν γίνεται κριτική, αλλά όταν δεν αξιοποιούνται τα στοιχεία της κριτικής.

-Είστε από τους πολιτικούς που πολλές φορές γίνεστε αιχμηρός με τις επισημάνσεις σας ακόμη και στην παράταξή σας. Αποδέχεστε την εκτίμηση ότι η Ν.Δ δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις τις για την πάταξη της διαφθοράς;

Θέλω να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος για την παράταξη μου και την πατρίδα. Να εκφράζω την γνώμη μου ελεύθερα, αντικειμενικά και όχι βάσει προσωπικών επιδιώξεων.
Ως προς την πάταξη της διαφθοράς δεν είμαι ικανοποιημένος. Περίμενα και περιμένω να κάνουμε περισσότερα όλοι μας και ιδιαίτερα εμείς που ανήκουμε στην κυβερνώσα παράταξη να κάνουμε πράξη τις προτροπές του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που την υπόθεση αυτή την έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.

-Πρόσφατα σε άρθρο σας στην Ελευθεροτυπία επαναφέρατε την πρότασή σας για τον ουσιαστικό έλεγχο των πολιτικών και το πόθεν έσχες. Γιατί τελικά δεν θεσπίζονται μέτρα, που να «θωρακίζουν» ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό;

Αυτό είναι και το δικό μου ερώτημα –γιατί δεν θεσπίζονται μέτρα- που δημόσια και κατ΄ επανάληψη έχω υποβάλλει και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι τόσο για την τροποποίηση του Νόμου για το πόθεν έσχες, όσο και αυτού περί ευθύνης υπουργών.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια γι’ αυτές τις εκκρεμότητες, επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να αποκαταστήσουμε το κύρος του πολιτικού κόσμου με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις.

-Εν όψει της ΔΕΘ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει διεκδικήσεις, στις οποίες όπως φαίνεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Έπεσαν έξω οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου;

Σε μια χρονική περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο η οικονομία της Ελλάδος να μην επηρεαστεί.
Μέσα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, πρέπει να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη έστω και με πιο αργούς ρυθμούς.
Βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μια προσπάθεια που να μην πλήττονται τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

-Προεκλογικά είχατε δεσμευθεί ως κυβέρνηση ότι θα πάψουν να υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Δυστυχώς διευρύνονται και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς. Πότε θα απονεμηθεί κοινωνική δικαιοσύνη;

Οι κοινωνικές ανισότητες δεν προέκυψαν τελευταία, αλλά κυρίως αναπτύχθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο όμως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει περισσότερα και αποφασιστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.
Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η δημοκρατία αλλά η ποιότητά της. Θα ήθελα περισσότερα για την ποιότητα της δημοκρατίας, δηλαδή δημοκρατία με κοινωνική δικαιοσύνη, που εκτός από την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων οι βασικοί της στόχοι πρέπει να είναι ο περιορισμός της φτώχειας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

-Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε μα παραφιλολογία για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Πολύ σωστά το λέτε, περί παραφιλολογίας πρόκειται, ούτε μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση ούτε θα χρειαστεί.
Δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι πολιτικές αντιλήψεις και οι θέσεις των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα είναι διαμετρικά αντίθετες.
Δεν πρέπει, γιατί σε περίπτωση αποτυχίας θα καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα, αφού τα δύο κόμματα εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Δεν θα χρειασθεί, γιατί οι Ελληνες πολίτες έχουν πικρή ανάμνηση από κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού επικρατούσαν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και γνωρίζουν περισσότερο ότι ο τόπος χρειάζεται σ αυτή την χρονική περίοδο αυτοδύναμη κυβέρνηση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Αυτό μπορούν να το προσδοκούν μόνο από την Ν.Δ. και προσωπικά από τον Κ. Καραμανλή.

-Είναι δυνατόν αυτό το «νοσηρό κλίμα» των τελευταίων μηνών με σκάνδαλα και αποκαλύψεις να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές υπό την αίρεση της μη αυτοδυναμίας που αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις;

Προσωπικά βλέπω ότι δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος να γίνουν εκλογές. Αλλωστε είναι πρόσφατη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Ωστόσο όμως, αν προκύψουν ζητήματα εθνικής γενικότερα σημασίας, θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, που άλλωστε δεν πρόκειται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα οικονομικά και παραγωγικά την πορεία της χώρας.

-Κύριε Πρόεδρε, να μιλήσουμε λίγο και για τα τοπικά θέματα. Διάβαζα προχθές μία παρέμβασή σας για το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν «θολή» και σας υποχρέωσε να επανέλθετε…

Καμία σκοπιμότητα δεν πρέπει να επισκιάζει την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Πανθεσσαλικό Στάδιο δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα δαπανήθηκαν και δαπανώνται τεράστια ποσά για τη συντήρησή του (περίπου 3.000 ευρώ την ημέρα).
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο πρόεδρος της εταιρίας Ολυμπιακών Ακινήτων απαντά «ότι το στάδιο όχι μόνο δεν είναι αναξιοποίητο, αλλά αντιθέτως λειτουργεί πλήρως προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αθλητικών συλλόγων.»
Πρόκειται για μια εκτίμηση που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Πρόκειται για μια εκτίμηση που διαφωνούν στο σύνολό τους φορείς και πολίτες της Μαγνησίας και προκαλεί έντονο προβληματισμό, αν έτσι χειρίζεται όλα τα θέματα της αρμοδιότητός του.

-Δίνετε την αίσθηση πάντως ότι και σε τοπικό επίπεδο δεν είστε ικανοποιημένος για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση μεγάλα θέματα. Σας αναφέρω τις προειδοποιήσεις που απευθύνατε για το Μεσογειακό Χωριό και την περίπτωση της Αργούς…
Τα θέματα που αναφέρεσθε (για το Μεσογειακό Χωριό και την περίπτωση της Αργούς) δεν αφορούν μόνο στην Κυβέρνηση αλλά τους τοπικούς φορείς και όλους εμάς.
Κοιτάξτε, η κοινοβουλευτική και η βιολογική μου ηλικία και το ενδιαφέρον για τον τόπο μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι απλός θεατής σε φιέστες.
Έτσι λοιπόν αισθάνθηκα την ανάγκη και στις δυο πανηγυρικές εκδηλώσεις να παρέμβω και να κάνω επισημάνσεις, σε μια προσπάθεια να συμβάλω στην επιτυχή έκβαση αυτών των εγχειρημάτων.
Στην περίπτωση της Αργούς για την εξασφάλιση χορηγών και του Μεσογειακού Χωριού για καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις, και τότε δέχθηκα δυσμενή σχόλια.
Δυστυχώς όμως οι προβλέψεις μου επαληθεύθηκαν στο ακέραιο.

-Ο Γιώργος Σούρλας… δείχνει ότι θέλει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Σας ανησυχεί μήπως αυτό το «πληρώσετε» πολιτικά;
Ήμουν και θα παραμείνω ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος, χωρίς να υπολογίζω πολιτικό κόστος και ατομικές «πολιτικές πληρωμές».
Ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών και αξιών για τα οποία δόθηκε όρκος ζωής στο ξεκίνημα της κοινοβουλευτικής μου θητείας.
Ανυποχώρητος σε διεκδικήσεις για το εθνικό, κοινωνικό συμφέρον, αλλά και για την περιφέρεια που εκπροσωπώ .
Αυτή την πολιτική στάση και συμπεριφορά την εξετίμησαν οι συμπολίτες μου και με εμπιστεύονται επί τόσα χρόνια να τους εκπροσωπώ στη Βουλή.
Θα εξακολουθήσω να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός και έτσι θα συνεχίσω, γιατί τόσο αυτοί, όσο και εγώ, αυτό συμφωνήσαμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου