ΤΟΠΙΚΑ

Η απομόνωση δεν αποτελεί λύση, λέει η Ελλάδα

η-απομόνωση-δεν-αποτελεί-λύση-λέει-η-ελ-851206

Το δρόμο της ψυχραιμίας αναμένεται να ακολουθήσει η Ελλάδα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας, σχετικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο, καθώς εμφανίζεται να τηρεί αποστάσεις από τις εισηγήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα συνταχθεί με τις πιο μετριοπαθείς χώρες και δεν θα συναινέσει στην διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία, προτείνοντας μια συστηματική προσπάθεια διαλόγου.
Θα επιμείνει, ωστόσο, στην καταδικαστική στάση που είχε εξ αρχής για την ανεξαρτησία των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, σύμφωνα με τη σχετική θέση που διατύπωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της συνέπειας στις θεμελιώδεις και διαχρονικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, στη συμμετοχή της στη ΕΕ και στις διμερείς της σχέσεις».
Για το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η γαλλική προεδρία δεν το έχει επιβεβαιώσει και υπογράμμισε ότι η απομόνωση δεν αποτελεί λύση.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν ήταν το ίδιο αυστηρή με την αναγνώριση του Κοσόβου, όπως με αυτή της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δε σχολιάζει δηλώσεις των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος ειδικότερα, στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, σημείωσε ότι θα είναι εστιασμένο στην κρίση στον Καύκασο με προτεραιότητα στην υλοποίηση του σχεδίου των έξι σημείων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της σύγκρουσης, τις προοπτικές ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, η ελληνική θέση ήταν ξεκάθαρη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».
Οι εξελίξεις στον Καύκασο θα απασχολήσουν επίσης την άτυπη σύνοδο των Εξωτερικών της ΕΕ, στην Αβινιόν της Γαλλίας, καθώς και τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στο Υπουργείο Αμυνας το ΚΚΕ

Τις σοβαρές ανησυχίες του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετέφερε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη το μέλος του ΠΓ του κόμματος, βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια θέση του Περισσού για την απόσυρση όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται έξω από τη χώρα.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς όσο αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, τόσο την πληρώνουν οι λαοί, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σπύρος Χαλβατζής.
Παράλληλα ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής κι άλλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας διήρκεσε μία ώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου