ΤΟΠΙΚΑ

Ομπάμα – Κλίντον: Μια «τέλεια» σχέση

ομπάμα-κλίντον-μια-τέλεια-σχέση-851206

Μπροστά σε χιλιάδες εκλέκτορες, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν υποστηρικτές της, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον διακήρυξε ότι «είναι καιρός οι Δημοκρατικοί να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό» και προέτρεψε τους υποστηρικτές της να εκλέξουν τον πάλαι ποτέ αντίπαλό της, Μπαράκ Ομπάμα.
«Είμαστε στην ίδια ομάδα», είπε χαρακτηριστικά η Χίλαρι Κλίντον αφού χρησιμοποίησε το χειροκρότημα του κοινού για να «χτίσει» το κρεσέντο της ομιλίας της και να καταλήξει: «Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο υποψήφιός μου. Πρέπει να γίνει ο πρόεδρος μας».
Με τα λόγια της, η πρώην Πρώτη Κυρία θέλησε να πείσει το περίγυρο της ότι είναι εγγυήτρια της ενότητας των Δημοκρατικών και ότι πράγματι πιστεύει στις πολιτικές ικανότητες του Ομπάμα για την ανάληψη της προεδρίας. Αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια. Το μόνο που φαίνεται να διαψεύδει τη συμπεριφορά της, ωστόσο, είναι τα ίδια της λόγια…
3 Δεκεμβρίου 2007: «Είναι στην κρίση σας ν αποφασίσετε τι είναι πιο σωστό. Να εμπιστευτείτε τη χώρα μας σε κάποιον που είναι έτοιμος από την πρώτη μέρα ή να την αφήσετε έρμαιο σε κάποιον με μικρή εμπειρία τόσο σε εθνικά όσο και σε διεθνή ζητήματα…»
Μάρτιος 2008: «Ξέρω ότι ο γερουσιαστής Μακέιν έχει μια πολύχρονη εμπειρία την οποία μπορεί να μεταφέρει στον Λευκό Οίκο. Ο γερουσιαστής Ομπάμα έχει μια ομιλία που έδωσε το 2002…»
Τα δύο επιτελεία των δύο πρώην μονομάχων προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «τέλεια» ατμόσφαιρα, για την ακλόνητη ενότητα του κόμματος, προσπάθεια που βρίσκεται βέβαια υπό τη συνεχή κρίση των υποστηρικτών των Δημοκρατικών.
Με τον Μπιλ Κλίντον να την παρακολουθεί, η Χίλαρι μίλησε «πολιτικώς ορθά» για το «φαινόμενο» Ομπάμα φροντίζοντας ταυτόχρονα να «περιποιηθεί» τον ρεπουμπλικάνο Μακέιν. «Με κανένα τρόπο, για κανένα λόγο, όχι στον Μακέιν», αναφώνησε χαρακτηριστικά.
Κοινό, αναλυτές και υποστηρικτές ένθεν κακείθεν βολεύτηκαν με την τοποθέτησή της Κλίντον η οποία ενσωμάτωσε στην επιχειρηματολογία της την αρνητική διακυβέρνηση του Μπους και μια πιθανή συνέχειά της.
Όσο για το πολιτικό της προφίλ, η πρώην Μεγάλη Κυρία έχει εξασφαλίσει τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της ως κεντρική φωνή των φιλελεύθερων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αντικαθιστώντας τον ασθενή γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι. Ακόμα και σε περίπτωση που ο Ομπάμα ηττηθεί, το κόμμα μπορεί να επανασυσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο της καθώς δεν θα φέρει την κυρίαρχη ευθύνη…
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την ομιλία της Χίλαρυ Κλίντον, πρώην αντιπάλου του για το χρίσμα του κόμματος, σημειώνοντας ότι η παρουσία της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ ήταν εξαιρετική.
Η ομιλία της ήταν «πολύ δυνατή», δήλωσε ο Ομπάμα. «Έδειξε ότι θα ενωθούμε το Νοέμβριο και γιατί θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» πρόσθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου