ΤΟΠΙΚΑ

Τα… βρήκαν για το ΕΑΚ

τα-βρήκαν-για-το-εακ-851206

Το σύνθημα «ο Ολυμπιακός Βόλου δαμάζει τις πολιτικές αντιθέσεις» αποτυπώνει ανάγλυφα την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Μπροστά στην ανάγκη – που επικαλέστηκαν ένθεν και ένθεν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων- στήριξης της ομάδας της πόλης συμφώνησαν αναφανδόν με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου με κλειστές προσφορές, μετά από πρόσκληση σε συγκεκριμένες εργοληπτικές εταιρίες που έχουν τις προδιαγραφές και ανακοινώθηκαν στη συνεδρίαση.

Μετά από διεξοδική συζήτηση τριών ωρών το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα -πλην του κ. Δανηλόπουλου που ψήφισε λευκό, εκφράζοντας φόβους ότι και η νέα απόφαση μπορεί να ακυρωθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο και του κ. Μαρκάκη που ψήφισε αρνητικά στους όρους διακήρυξης του έργου- ενέκρινε μελέτη και τους όρους του διαγωνισμού.

«Μόνος του» και εκτός γραμμής- αφού ο κ. Μήτρου εμφανίστηκε υπέρμαχος της διαδικασίας που εισηγήθηκε ο κ.Στάμος- ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Μαρκάκης που επέμεινε ότι αυτή η διαδικασία που επιλέγεται «μπάζει».

Παρά το φορτισμένο κλίμα των τελευταίων ημερών μετά και τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου του κ. Μπέου και την πολιτική αντιπαράθεση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να κατασκευαστεί ο χλοοτάπητας στο ΕΑΚ Βόλου, οι τόνοι χαμήλωσαν ενώπιον μερίδας περίπου 50 και πλέον φιλάθλων που βρέθηκαν στο δημαρχείο και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.
Για την τιμή των όπλων… το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζεται η συμπεριφορά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέου απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης κράτησε χθες αποστάσεις από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ κατά του κ. Μπέου.

Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Μήτρου, εάν συνηγορεί με αυτή ή την επεδίωξε, ο δήμαρχος απάντησε: «Όπως έχω πει και άλλες φορές, δεν υιοθετώ τέτοιες ανακοινώσεις, αλλά δεν μπορώ και να απαγορεύσω σε κανένα κόμμα να εκφράζει την άποψή του».

Σε 20 μέρες
ο εργολάβος

Βάσει της απόφασης του Δ.Σ. σήμερα θα κληθούν 5 εταιρίες με έγγραφη πρόσκληση να δώσουν προσφορά σε διάστημα πέντε ημερών. Την ερχόμενη Τρίτη θα είναι η τελευταία μέρα υποβολής των κλειστών προσφορών, οι οποίες θα ανοιχτούν από επιτροπή, θα γίνει πρακτικό, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στη δημαρχιακή επιτροπή, ώστε να υπογραφεί σύμβαση με εργολάβο, εάν φυσικά δεν προκύψουν ζητήματα με προσφυγές και ενστάσεις των εταιριών. Όπως τόνισε ο κ. Στάμος, εργολάβος στο γήπεδο εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί σε 20 περίπου ημέρες για να ξεκινήσει το έργο.

Η κριτική που δέχτηκε η δημοτική αρχή επικεντρώθηκε κυρίως στο γεγονός ότι «καθυστέρησε η διαδικασία» και το έργο θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί .

Οι επικεφαλής των παρατάξεων επέλεξαν να «πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα» με γενικόλογες αναφορές και όχι επί της ουσίας στα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για το θέμα.

Φανερά ενοχλημένος από το άδειασμα της παράταξής του ο κ. Μαρκάκης επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στις απόψεις του», ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης τον φωτογράφιζε ως αποκλειστικά υπεύθυνο – με την προσφυγή που έκανε- για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κατεπείγον το έργο και
ειδικής φύσεως

Στη βασική εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Στάμος υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, εξηγώντας γιατί το έργο χαρακτηρίστηκε κατεπείγον και ειδικής φύσης.
Ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες που έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ήταν νόμιμες και ότι δεν υπάρχει συμφωνία με κανέναν εργολάβο, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός για να μην υπάρξουν χρονοτριβές. Απένειμε τα εύσημα στο διευθυντή των Τ.Υ Λάζαρο Κουλαξή για την αρτιότητα της μελέτης που συντάχθηκε, απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μαρκάκης με την επερώτησή του.
«Με τη διαδικασία επιλογής και όχι ανοιχτού διαγωνισμού που θα κρατούσε 3 μήνες, πρέπει ή δύναται η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου να ζητήσει από το Συμβούλιο Δημ. Έργων Νομού να χαρακτηρίσει το έργο ειδικής φύσεως και κατεπείγον και αυτό κάναμε. Με βάση αυτή την απόφαση του Συμβουλίου Δημ. Έργων συζητάμε σήμερα» επισήμανε ο κ. Στάμος, ενώ στην όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφέρθηκε και ο έτερος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπούλας, υπογραμμίζοντας ότι ήταν νόμιμη και ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση του συμβουλίου ακυρώθηκε για καθαρά τυπικούς λόγους.
Στην ενημέρωση προς το Σώμα ο δήμαρχος Βόλου κατήγγειλε τον κ. Μαρκάκη ότι εξαιτίας της προσφυγής που έκανε καθυστέρησε το έργο και υποστήριξε ότι «σκοπίμως ο πρώην αντιδήμαρχος απέκρυψε ότι υπάρχει σχετική απόφαση από το Δ.Σ του ΕΑΚ για να πετύχει την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου από την Περιφέρεια».

«Δεν κάναμε απευθείας ανάθεση, αλλά επιλέξαμε τη διαδικασία προεπιλογής με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, τόνισε ο δήμαρχος Βόλου. Ο κ. Νάκος δεσμεύτηκε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή χλοοτάπητα, βοηθώντας και αυτός στην προσπάθεια που κάνει ο Ολυμπιακός να αποκτήσει μία δυνατή έδρα» και πρόσθεσε ότι στο ΕΑΚ θα γίνουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης εν όψει Μεσογειακών Αγώνων.
Ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου επικέντρωσε την κριτική του στην καθυστέρηση του έργου, τονίζοντας ότι εάν η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ακολουθηθεί σωστά από τις 14 Ιουλίου που ελήφθη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν θα υπήρχε θέμα.
Έκανε λόγο για αδυναμία και ανικανότητα προγραμματισμού και συνενόησης στη δημοτική αρχή και πρόσθεσε «Κύριε δήμαρχε, κάνατε σημαντικά ατοπήματα. Δώσατε διαβεβαιώσεις στο Μπέο που δεν μπορούσατε να κάνετε. Καθυστερήσατε αδικαιολόγητα.
Ο ίδιος κάνατε δηλώσεις ότι «εγκαθίσταται εργολάβος» και ο αντιδήμαρχος σας το διεύψευδε. Υπάρχει πρόβλημα. Υπήρξε αδυναμία και ανικανότητα από την πλευρά σας να χειριστείτε το θέμα.»
Ο κ. Μήτρου τέλος έκανε έκκληση προς τον κ. Μπέο να ανακαλέσει τα όσα υποστήριξε για τον πολιτικό κόσμο του Βόλου, ώστε να σταματήσει όπως είπε η διχόνοια στην πόλη, που έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα…

«Σαν Αντώνης Παππάς προσωπικά προβληματίζομαι τι να ψηφίσω, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΑΣ, που έκανε αναφορά εκτενή στην εγκατάλειψη όπως είπε των αθλητικών χώρων της περιοχής, θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών.
Ο κ. Παππάς επέκρινε το δήμαρχο ότι μοίραζε δεσμεύσεις στον κ. Μπέο, που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και κατηγόρησε τόσο τον κ. Βούλγαρη, όσο τον κ. Μήτρου, ότι δεν αντέδρασαν στην πώληση του Εθνικού Ολυμπιακού στη Δόξα Δράμας και ζήτησε να δεσμευθούν όλοι ο δημοτικοί σύμβουλοι ότι δεν θα υποβάλουν προσφυγή.

Ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς από την πλευρά του δήλωσε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για δημαγωγία και ότι Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη να γίνει το έργο, τόνισε ότι η διαδικασία που πρότεινε ο κ. Στάμος είναι σωστή και ότι θα πρέπει όσο πιο γρήγορα να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Ο κ. Μαρκάκης, αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής του κ. Κυριάκου Μήτρου, επέμεινε μέχρι τέλους ότι η δημοτική αρχή «παραμυθιάζει» τους φιλάθλους, θέλοντας να φορτώσει σε άλλους την καθυστέρηση και την ολιγωρία στην υλοποίηση του έργου, επανέφερε τις ενστάσεις του για τη διαδικασία και υποστήριξε ότι η Τεχνική Υπηρεσία είχε εξαρχής ταχθεί υπέρ του ανοιχτού διαγωνισμού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μπέου αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καταδικάζει τις πρωτόγνωρες και απαράδεκτες στην τοπική μας κοινωνία παρεμβάσεις του κ. Αχιλλέα Μπέου.
Ο Δήμος Βόλου είναι θεσμός και η λειτουργία του διέπεται από νόμους και κανόνες.
Όπως η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου είναι Ανώνυμη Εταιρία με τους αντίστοιχους κανόνες λειτουργίας.
Οποιαδήποτε ανάμιξη, ηθελημένα ή αθέλητα, επιχειρείται στη δράση τους καταλήγει αντικειμενικά σε άλλα αποτελέσματα και πάντως δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου