ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στη… βοτανοθεραπεία

στροφή-στη-βοτανοθεραπεία-325252

ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Οι μαγικές ιδιότητες των βοτάνων, ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, όταν περνά το κατώφλι της «Βοτανοθήκης», στο επονομαζόμενο μπαλκόνι του Πηλίου, στη Μακρινίτσα.

Λουίζα για αδυνάτισμα, δενδρολίβανο, θρούμπι, μέντα, τσουκνίδα και φασκόμηλο για τη σεξουαλική υγεία, βαλεριάνα και πασιφλόρα για αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας, είναι μερικά από τα βοτάνια που ευδοκιμούν στο «ευλογημένο» Πήλιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η «Βοτανοθήκη» άνοιξε τις πύλες της σε παραδοσιακό οίκημα, στο δρόμο προς την πλατεία της Μακρινίτσας, λίγα μέτρα μετά το κεντρικό πάρκινγκ, πριν από τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αυτή η μικρή εμπορική γωνιά του Πηλίου κατάφερε να γίνει ξακουστή σε όλη την Ελλάδα.

Ανθρωποι από κάθε μέρος της χώρας, επισκέπτονται τη Βοτανοθήκη για να προμηθευτούν βότανα για την αντιμετώπιση της γρίπης ή την ανακούφιση παθήσεων που τους ταλαιπωρούν.

Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους, που εμφανίζονται να επιλέγουν πιο φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, «ψηφίζοντας» στις ευεργετικές ιδιότητες προϊόντων από τη Φύση και δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ιδιοκτήτες του καταστήματος, που κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα: το Νέστορα και την Καίτη Χρυσοχού, τους οποίους αποκαλούν «γκουρού» και «γιατρέσσα» αντίστοιχα, πελάτες που επισκέπτονται ξανά και ξανά το μαγαζί της φύσης.

Πρακτικοί βοτανολόγοι

Ο Νέστορας και η Καίτη Χρυσοχού, κατάφεραν -όπως εκμυστηρεύτηκαν στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ»- να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.

Στα μυστικά των βοτάνων μυήθηκαν από τους γονείς τους. Αλλωστε αυτά τα πράγματα πάνε «από πάππου προς πάππου».

Επί χρόνια, διατηρούσαν τους πάγκους που κάποτε βρίσκονταν δίπλα από το περίπτερο στην είσοδο της Μακρινίτσας, μπροστά στο πάρκινγκ. Πάγκους με βότανα του Πηλίου, που σκόρπιζαν το άρωμά τους σε όλη την περιοχή και αποτελούσαν ένα ευωδιαστό καλωσόρισμα των επισκεπτών. Ολοι σταματούσαν να προμηθευτούν ένα σακουλάκι ρίγανη ή κάποιο άλλο αρωματικό φυτό, μυστικό… μαγείας στην κουζίνα.

Πριν από τρία χρόνια, άνοιξαν τη Βοτανοθήκη. «Καταφέραμε να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα. Γνωρίζαμε κάποια πράγματα για τα βότανα αλλά δεν μείναμε εκεί. Εκτός από τη συλλογή τους, διαβάσαμε. Ολόκληρους τόμους με βιβλία για τα βότανα έχουμε στο σπίτι μας. Είμαστε αυτό που λέμε… πρακτικοί βοτανολόγοι», περιγράφει η Καίτη Χρυσοχού.

Ευωδιαστός παράδεισος

Η «Βοτανοθήκη» αποτελεί έναν… παράδεισο με βότανα. Περνώντας το ξύλινο κατώφλι, ο επισκέπτης κατακλύζεται από τα αρώματα της φύσης. Το μάτι μαγεύεται από τα μικρά και μεγάλα καλαίσθητα πουγκιά, που περιλαμβάνουν σπόρους από φάρμακα της Φύσης.

Σε κάθε πουγκί αποτυπώνεται το όνομα του βοτανιού, οι ιδιότητές του και για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται.

Ζαμπούκος: κατάλληλο για τον πονόλαιμο, τις αμυγδαλές, τον ξερόβηχα, τη φαρυγγίτιδα, το άσθμα, το κρυολόγημα, τη βρογχίτιδα, τον πυρετό, τον πονόδοντο και το συνάχι.

Μελισσόχορτο: κατάλληλο για την υπέρταση, τους πονοκεφάλους, την πνευματική κατάπτωση, την αναιμία, τη δυσμηνόρροια, την έρπητα, το πρήξιμο του μαστού.

Μπετόνικα: τονωτικό για την καρδιά, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το αίμα, διουρητικό.

Πρικοδιαλέτα (κενταύριο): κατεβάζει το ζάχαρο και τα τριγλυκερίδια.

Σπαθόχορτο: για την αντιμετώπιση των παράσιτων του εντέρου, τη δυσπεψία, τα εγκαύματα, τις πληγές, για το έλκος του στομάχου.

Στροφή στα βότανα

«Οταν είμαι στο μαγαζί, νιώθω ότι βρίσκομαι στο βασίλειό μου», εξομολογείται η κ. Καίτη Χρυσοχού.

Όπως επισημαίνει ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τα βότανα. Κυρίως νέοι άνθρωποι ηλικίας από 27 έως 50 ετών, είναι εκείνοι που δείχνουν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις ιδιότητες των βοτάνων και να δοκιμάσουν τα φάρμακα της Φύσης. «Ο κόσμος προσπαθεί να αποφύγει τα φάρμακα και επιλέγει πιο φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας», σημειώνει η κ. Χρυσοχού.

Σύμφωνα με την ίδια, στους πελάτες του μαγαζιού, συμπεριλαμβάνονται εκτός από νέα ζευγάρια, ακόμη και αθλητές μέχρι και γιατροί.

«Γιατρός από τις Σέρρες, μπαίνοντας μέσα στο μαγαζί, αποκαλεί το σύζυγό μου γκουρού και είναι τακτικός πελάτης. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, έρχεται και παίρνει βότανα», αναφέρει ο ίδιος.

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

«Οποιος έρχεται για πρώτη φορά, έρχεται ξανά και ξανά στο μαγαζί. Οι πελάτες μας είναι από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και γενικότερα Βόρειο Ελλάδα, μέχρι και από νησιά, κυρίως τη χειμωνιάτικη περίοδο», αναφέρει η κ. Χρυσοχού.

Η ζήτηση μάλιστα που υπάρχει, οδήγησε την ίδια και το σύζυγό της, να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Πλέον αναλαμβάνουν να στέλνουν με αντικαταβολή σε όλη τη χώρα, σακουλάκια με τα βότανα που θέλει ο καθένας.

«Οι παραγγελίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Μπορεί να ξεκινούν από 20 ευρώ και λιγότερα και να ξεπερνούν τα 100 ευρώ», αναφέρει η κ. Χρυσοχού.

Μαζί με τα βότανα, οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν παραδοσιακά τσιτσίραβλα, γλυκά του κουταλιού, μέλι και ζυμαρικά, όλα από ντόπιους παραγωγούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου